A jobbikos CEU-s, meg a puskarágó

Blog VBT

Megszoktam már, hogy az ellenzék annyiszor és oly módon próbálja magyarázni a magyarázhatatlant, ahányszor erre alkalma adódik. Az sem túl meglepő számomra, hogy az egyértelmű, kimondott, uszító és radikalizálásra alkalmas kijelentéseket utólag majdhogynem pozitív jelentéstartalommal próbálják megtölteni. Most sem történt másként. Az ózdi városi közgyűlésben az érintettek ékes szavakkal magyarázták meg, hogy a hiéna nem egy dögevő emlős, hanem egy magvakon élő énekesmadár.

Az előzmények

Történt, hogy egy vadregényes, ködpárás novemberi estén az „Ózd 2014” nevű Facebook csoportban valaki megosztott egy cikket, mely a Gyurcsány Ferenchez és a DK-hoz köthető portálon, a Nyugati fényen jelent meg. A cikk a CEU bezárása ellen, a Kossuth téren tüntető diákok akciójáról szól. Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet rendészetvezetője ezt a következőképpen kommentálta:

„Most kellene csatlakoznunk, itt az idő! Puska kell ehhez a melóhoz b.zmeg!”

Talján egyik ismerőse a kommentre így válaszol:

„Ott voltál ahol ilyet találni! Gyüjthettél volna pár százat! Most jól jönne.”

Talján így fűzi tovább gondolatmenetét:

„Tomi! Lesz ott a Kossuth tér körül bőven! 😉 Aki keres az talál. A békés tüntetések kora lejárt. Nem hatja meg a zsarnokot és seggnyaló csőcselékét. A securitaTEK-hez meg kevés lesz a toll meg laptop.”

Ezen a ponton csatlakozik a beszélgetéshez Kiss Judit, listán bejutott ózdi önkormányzati képviselő, aki máskülönben az ügyrendi, igazgatási és rendészeti bizottság elnöke. Kiss a következőket írja:

„Menjünk? Szóljatok!”

Párttársához csatlakozva, Kupás Dénes, az ózdi Jobbik elnöke ennyit kommentel:

„Arra kíváncsi leszek!”

(A teljes cikk IDE KATTINTVA érhető el. – VBT)

Kóla, puska, rágógumi

Aztán… kisvártatva összeült a városi közgyűlés. S Fürjes Pál, az előző ciklus fideszes polgármestere az érintettek fejére olvasta – egyáltalán nem durván, mondhatni kellő tisztelettel -, miszerint illene vigyázni az ilyesfajta kijelentésekkel, mert ha akad egy is, aki komolyan veszi, abból hatalmas baj kerekedhet.

Talján Róbert pedig – a Janiczak Dávid polgármesterrel való egyeztetése után – úgy döntött, hogy nem védekezik, s nem bocsánatot kér, hanem támad. Nevetséges és szánalmas expozéjában egyértelműen kijelenti, hogy mindenkit felelősségre vonat, akinek a megjelent cikkhez bármi köze is volt.

 

A videó megtekintése után javaslom mindenkinek a kivonatolt szövegek átolvasását. Nem csupán a retorikai bakfittyek és logikai ellentmondások miatt. Hanem, mert írott formában még megdöbbentőbb az a fajta szellemi nihil, ami a megnyilatkozókat (legalábbis ebben a kérdésben) jellemzi.

Janiczak Dávid bevezetője:

„A Facebook megjelenésével tényleg egy új világ nyílt meg. Ahol mindenki véleményt nyilvánít, és a szólásszabadságnak tesz eleget. Ki-ki milyen stílusban vagy milyen módon. Én nyilván ez után a komment megjelenése után a rendészet vezetőjével elbeszélgettem, aki elmondta, hogy ez egy idézet egy filmből. Annyit hibázott, hogy nem tette idézőjelbe. De ugye a köznyelvben és a hétköznapokban idézeteket szoktak használni… az emberek. Jelentkezőket látok Fidrus Péter, Fürjes Pál és Kiss Judit személyében. Elsőként az érintettet kérdezem, hogy kíván-e most reagálni, vagy… nem szól hozzá Talján Róbert esetleg… Ha kíván, akkor mikrofonba. Ha nem, akkor… Egy mikrofont… Ott! Viszik… Tessék parancsolni!”

Talján Róbert nyilatkozata:

„Szeretném elmondani, hogy amikor.. öö… egy bejegyzésen keresztül tudomásomra jutott, hogy … tüntetést szervez diákszervezetek, tehát főiskolások, egyetemisták, egy olyan eszméért, amit én a saját értékrendembe be tudok ültetni. Tehát egy… felsőoktatási intézmény Magyarországon tartásáért… Ekkor írtam azt, és akkor gondoltam azt, hogy mivel diákokról van szó, leírom, hogy… Mi, szülők ne hagyjuk a diákjainkat magukra, igen, szükségük van rájuk, és éreztessük velük, hogy… velük vagyunk. Ez teljesen politikától független tüntetés. Ezért gondoltam azt, hogy most kellene csatlakoznunk. Én máskor nem… éreztem azt, hogy most kellene csatlakoztunk. És viccként, ahogy polgármester úr már említette, idézet a Ponyvaregény című filmből, puska kellett volna ehhez a me… vagy puska kell ehhez a melóhoz… pont, pont, pont… Pont azért írtam le, hogy értse mindenki… átvitt értelemben… mivel hétköznapokban is gyakorta használjuk ezt a kifejezést. Itt a puska kellett volna, itt arra utal, hogy… ZH-k, vagy… vizsgák alkalmakor a diákok puskát használnak. Nem… éles lőfegyvert, és itt a puska mi lennénk. A szülők. A felnőtt, dolgozó réteg. Akik segítünk nekik. Ez volt az én elgondolásom. Teljesen függetlenül… az én elgondolásomtól… volt a következő hozzászólás, aki már úgy értette, és ez az ő lelkivilágát… ő… tükrözi, nem pedig az enyémet, hogy… leírja, hogy ott voltál… tehát utal arra, hogy rendőr voltam, mégsem hoztam fegyvert. Hát persze, hogy nem hoztam fegyvert, hiszen nem vagyok anarchista. A rendért felelek, azért… azért dolgozom nap, mint nap. A következő bejegyzésem… már erre… vonatkozik, belegondolva arra, hogy a tüntetések Magyarországon hogyan zaljana… zajlanak le. Békés tüntetésről van szó, és diákokról van szó. És tudomásom szerint ez úgy működik, hogy… hermetikusan körbezárják, karhatalmi erőkkel állig felfegyverkezve a… ööö… az elkeseredett… embereket… Na… ez az, ami nekem nem tetszett, és ironikusan írtam le. Szó nem volt arról, amit a… bulvársajtó leközöl, hogy lőjük… lőjük agyon a fideszest… Itt úgy gondolom, hogy ebben a témában én vagyok az áldozat, én vagyok a sértett, és most már ezek után meg fogom tenni a feljelentést. Azok ellen, akik a rágalmazást elkövették velem szemben. S végezetül engedjék meg, hogy a mondandómat egy viccel… ö… fejezzem be. Mert ez az egész történet, akármennyire rossz is, de… vicc. A tanítónéni kérdezi az iskolában a gyerekeket. Mi az, négy lába van, barna, és az erdőben él. Medve. Kiabálja a gyerek. Jó gondolat, mondja a tanítónéni, de lehetne őzike is. A tanítónéni folytatja. Mi az. Zöld, fűben van, ugrik. Béka, kiabálják a gyerekek. Jó gondolat, mondja a tanítónéni, de lehetne szöcske is. Erre Móricka megkérdezi a tanítónénit. Mi az, amit a tanítónéni a szájába vesz… Akkor nagy és kemény, s mikor kiveszi, kicsi és puha. A tanítónéni hatalmas pofont kever le Mórickának, de az csak folytatja. Jó gondolat. De lehetne rágógumi is. Kérem szépen, én a rágógumit rágom. Köszönöm szépen!”.

Szövegértelmezés

Tekintsünk most el huszárosan attól, hogy egy jobbikos szimpatizáns a CEU bezárása elleni tüntetést a magáénak tekinti. Attól meg pláne, hogy a Móriczka viccek etimológiailag mely csoportba tartoznak. Afelett is hunyjunk szemet, hogy nem túl szerencsés egy halálos fenyegetést taglaló bizottsági meghallgatást pajzán viccel fűszerezni. Koncentráljunk most csak, és csakis a szövegmagyarázatra.

Elsődlegesen arra, hogy aki idézőjel nélkül ír valamit, az nem idéz, hanem kijelent. Az idézet közlésének bevett formai követelményei az idézőjelek használata, valamint az idézendő szöveg pontos, szöveghű megjelenítése. Ez esetben egyik sem teljesült. A hiteles idézet így hangzik:

„Puskát kellett volna hoznunk ehhez a melóhoz.”

Mondja az ominózus jelenetben Jules Winnfield (Samuel L. Jackson). A jelenetsor végén pedig ezt fűzi hozzá Vincent Vega (John Travolta):

„Puska kellett volna, bazmeg!”

A „Puska kell ehhez a melóhoz b.zmeg!” tehát nem idézet, hanem egy idézet parafrázisa, annak a  filmben elhangzott eredeti jelentéstartalmára utalva.

Viszont, amint megtudtuk, Talján Róbert nem is valódi puskára gondol, hanem a diákok által a vizsgákon használt puskákra. Amikor tehát Talján egyik ismerőse ezt írja: „Ott voltál ahol ilyet találni! Gyüjthettél volna pár százat! Most jól jönne.”, nyilván arra utal, hogy Taljánnak – egyetemista korából – rendelkezésére állt rengeteg ilyen, apró betűkkel megírt, parányi lapocska, rajta, mondjuk a gender-elmélet fő ismérveivel, vagy a menekültválság stratégiai kezelésével. Erre jegyzi meg Talján: „Tomi! Lesz ott a Kossuth tér körül bőven! 😉 Aki keres az talál. A békés tüntetések kora lejárt. Nem hatja meg a zsarnokot és seggnyaló csőcselékét. A securitaTEK-hez meg kevés lesz a toll meg laptop.”

Főrendész úr itt nyilván arra gondol, hogy a diákok a tüntetéseken is puskáznak. Mondjuk valóban elég nehéz fejből idézni azt, hogy „Orbán, takarodj!”, vagy, hogy „Mocskos Fidesz!”. Na, de annak, aki ebbe a szofisztikailag igen bonyolult mondatözönbe belebukna, a téren számos puska áll majd a rendelkezésére. Mert ide a laptop és a toll már kevés. Ide puska kell. A rendőrök (v.ö.securitaTEK) ellen.

Más értelmezésben a diákok puskája a szülő (wtf)… Tehát a CEU Magyarországon tartásáért Talján és barátai fognak majd segíteni. Kvázi, amit a diákok önerőből nem tudnak a rendőrökkel szemben foganatosítani (illetve lusták megtenni), azt majd Taljánék megteszik. Na, de mit is? Ezt a kérdést ki-ki válaszolja meg saját maga.

Arról, hogy az ellenzék manapság hogyan tüntet, pontos képet kaphattunk a napokban. A rendőrökre gránátot és füstbombát dobó, karácsonyfát rongáló, szánkót gyújtogató, keresztényeket sértegető, részeg és agresszív csürhe megnyilvánulásait bárki nyomon követhette, akár élő közvetítésen keresztül is. Például az ATV live stream-jén, ahol bolsevik vörös és jobbikos zászlók alatt támadt az illuminál társaság a karhatalom embereire.

***

Zárásként tekintsük meg ugyanennek a közgyűlésnek a másik gyöngyszemét. Ebben a jobbikos alpolgármester fenyegeti meg a volt fideszes polgármestert, és az egész Fidesz frakciót:

Békés, boldog Ellenzéket!

P.S.: Az ominózus párbeszédet azóta törölték a Facebook-megosztás alól. Fel nem tudom fogni, hogy miért…

() VBT ()

 

 

 

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.