LÉTEZIK-E AMBRÓZY ÁRON?

Blog VBT

Vajon van-e valamiféle külső, a NER-en kívüli mozdulatlan mozgatóra szükség ahhoz, hogy keletkezéstörténetileg valakinek a léte bizonyítást nyerjen? S egyáltalán létezik-e egy olyan NER-független entitás, amelynek joga van lét és nemlét éles határát megvonni, majd azon kívül, avagy bévül elhelyezni bárkit is? Amennyiben feltételezzük, hogy létezik ez a fajta mindenekfelett álló intelligencia, mindenképpen Puzsér Róbertnek kell neveznünk. Mikoron pedig idáig eljutunk, már gond nélkül vizsgálatunk tárgyává tehetjük, miszerint

van-e a NER-en belül Ambrózy Áron? S ha igen, miért Dezse Balázs?

Nagy elmék, ha találkoznak

A 21VloG (whatever) nevű önégetőshow legutóbbi kistérségi kitelepülésén három jelentős szakadár ült le egy asztalhoz, hogy górcső alá vegyék az élet, a világmindenség, meg minden nagy kérdéseit, s problémákat találjanak a megoldások mellé. Elasztikus gondolkodásuk fő mozgatórugója most is – akárcsak mindig-  a NER volt. A NER, azaz minden gonoszok fő gonosza, a sötétség árnyéka, az a fajta negatív erő, ami még a fekete lyukat is képes magába szippantani, s ami mellet Darth Vader egy csattogós falepkét tologató, húgyos klottgatyás óvodásnak tűnik csupán.

Ezen a jaltaihoz hasonló konferencián nem a világ újrafelosztása, hanem a szellemi javak, a kulturális értékek birtoklegitimációja került napirendre. Vona Gábor, Dévényi István és Puzsér Róbert egyetértettek abban, hogy… Nos, tulajdonképpen mindenben egyetértettek. Mert az egyetlen „minden”, amiben egyet kellett érteniük, az orbántakarodj volt. Ebben a kérdésben pedig olyannyira egy gyékényen árultak, hogy észre se vették, hogy tulajdonképpen se gyékényük, se portékájuk.

Ebben az édeshármas (szaknyelven threesome) figurában csapódott a néző arcába Ambrózy Áron és Dezse Balázs kollégáim létének egyértelmű megkérdőjelezése, sőt, egyenesen annak a cáfolhatatlan bizonyítása, hogy de facto nem is léteznek. Legalábbis az arcszőr és tetoválásmentes, inges-nyakkendős-kardigános, zoknis-szandálos, fehér, heteroszexuális NER univerzumban biztosan nem. (A VIDEÓÉRT KLIKK IDE)

A NER paradoxon

Puzsér Róbert ugyanis egyértelműen kijelentette, hogy a NER olyan figurákat termel ki, szigorúan pszeudo szinten, amely figurák márpedig nem léteznek. Pontosan azzal a nem túlságosan formális logikával indokolva kijelentését, ahogyan az egyszeri székely mondta Pesten, az Állatkertben, amikor meglátta a zsiráfot. Hogy márpedig ilyen állat nincs, és pont!

Puzsér Róbertnek Ambrózy kolléga – akinek Kispest drukker kinézete (Hajrá, Fradi!) az idő múlásával kétségkívül egyre inkább pátriárkai vonásokat kezd ölteni – az Echo Tévé egyik műsorában került a látóterébe. Elmondása szerint fogalma sincs arról, hogy az általa látott fazon kicsoda, micsoda, hogy hívják, honnan jött, mit akar. Csak azt látta, hogy egyrészt szakállas, másrészt baseball sapkát visel, mint valami repper (sic!), és úgy öltözködik, mint egy proli. Márpedig a NER nem termelhet ki magából egy repper prolit, tehát Ambrózyt megsztájlisztolták. Kvázi megalkották. Hamiskásan, műmájerkedve, semmiből teremtve meg a webdesignerek „Trendi NER Zsurnaliszta Maker” programja segítségével. És mivel hamis, mivel nem valódi, ezért van belőle csupán egyetlen egy.

Na, ezen a ponton próbálta menteni a menthetetlent a hármójuk közül toronymagasan a legracionálisabban gondolkodó Dévényi, s közölte a Nemzet Bölömbikájával, hogy bocs, de ebből a  fazonból kettő van. Név ez esetben szintén nem hangzott el, de ez a bizonyos második (szigorúan nem Austin Powers-i értelemben véve) csakis Dezse Balázs lehetett. Aki a tetejébe testékszeres, szétvarrt nersevik. Puzsér erre kijelentette, hogy Amerikának is csak két atombombája volt 1945-ben.

Létezik, vagy nem létezik?

A találkozó végül úgy ért véget, hogy nem kaptuk meg a cáfolhatatlan bizonyítékát annak, hogy Ambrózy Áron és/vagy Dezse Balázs léteznek-e. Igaz, azt sem sikerült bizonyítaniuk, hogy nem léteznek. Az mindenesetre hízelgő rájuk nézve, hogy amennyiben léteznek, de szupertitkosan (amolyan NER-es Manhattan terv keretén belül), akkor már kettejük létezése is képes arra, hogy elérje az ellenzék teljes kapitulációját. Már, ha jó helyen, jó időben vetjük be őket. S ha ez így lesz, akkor hamarosan elöntik a magyar általános- és középiskolákat, a főiskolákat és egyetemeket, a romkocsmákat és vidéki művházakat a szakállas, baseballsapkás, testékszeres, széttvart nersevik kislányok és kisfiúk. Akik persze titokban Adyt olvasnak és death metált hallgatnak, de amúgy teljesen normálisak.

Feltéve persze, ha relevancia tekintetében adni lehet egy bukott pártelnök, egy politikusgyűlölő publicista-politikus, és egy fogásműsorvezető megállapításaira. Mert ha a kérdést megfordítjuk, igen erősen elgondolkodhatunk azon, hogy vajon létezik-e Vona, Puzsér és Dévényi? A válasz erre a kérdésre nem egyértelmű, eldöntése széles körű társadalmi vitát érdemelne.

***

Amíg ez a három figura – ez a három, kurzusok közti befalazott átjáró – sehonnan nem induló, és sehová nem vezető szabadbölcseleti eszmecserét folytat, minden okunk megvan az örömre. Addig se lopnak. Mármint időt. Tőlünk. Csak maguktól. S ezzel bizony a saját létezésük értelmét vonják kétségbe. De pszt! Ne szóljunk nekik! Erre a felismerésre maguktól kell eljutniuk.

() VBT ()

(FIGYELEM! ENNEK A PUBLICISZTIKÁNAK A MEGSZÜLETÉSÉÉRT EGYETLEN VARGA ISTVÁNNAK SEM KELLETT MEGSÉRÜLNIE.)


2 hozzászólás “LÉTEZIK-E AMBRÓZY ÁRON?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.