Valóban ostobák az ellenzéki politikusok?

Blog VBT

Ideje volna végre eldönteni, hogy ellenzéki politikusaink valóban annyira ostobák, amennyire annak mutatják magukat, vagy a felszín alatt lappang némi értelem. S itt nem az olyasféle populista performanszokra gondolok, mint Jakab Péter száraztészta bűvésztrükkje, vagy a momentumosok naiv népi aszfaltfirkái. Még csak nem is az O1G szimbólum primitív jelrendszerének a kollektív tudatba plántálása az, ami ennek eldöntésére sarkall. Hanem az olyasféle retorikai improvizációk, melyek egyikét a civilben közgazdász, máskülönben hivatásos MSZP-s Gurmai Zita követte el mindannyiunk sérelmére.

Gurmai képviselő asszony Jurák Kata kérdésére, miszerint miért tartja Karácsony Gergelyt a legalkalmasabb főpolgármester-jelöltnek, ezt válaszolta:

“Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés tagjaként pontosan tudja, hogy milyen lehetőségei lehetnének egy főpolgármester-jelöltnek.”

A válasz, melyet máskülönben a képviselő asszony illő tisztelettel, s teljesen iróniamentesen adott, szerintem nem csak számomra értelmezhetetlen. Illetve amennyiben értelmezem, nem az alkalmasság bizonyítása derül ki belőle.

Mert vajon milyen lehetősége „lehet” egy főpolgármester-jelöltnek? Egészen pontosan kettő:

– vagy megválasztják,

– vagy nem.

Nyilván Gurmai úgy értette, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjaként Karácsony Gergely belelát a főváros ügyeibe, s e széleskörű tájékozottsága okán – megválasztása esetén – felelős városvezetővé válhat.

Csakhogy nem ezt mondta. Az a fajta retorikai feketelyuk ugyanis, amelyik minden ellenzéki szócső minden beszédének minden értelmét elnyeli, nála is működött. Sosem látott magaslatokba vitte fel az idiotizmust, hogy ott karmai közül kiengedve hagyja az értelem talajára pleccsenni, majd alászállt, hogy a haldokló érvelésre telepedve csőrével tépje cafatokra a fals logikai láncolat még épen maradt darabjait.

***

Ez van. Ez a rögvaló. S a másik, amit helyette választhatunk, hogy nézzük, amint a kormánybuktató politikusok kamalduli remetéket megszégyenítő némasággal ballagnak a semmiből a semmibe, miközben a riporter – eléjük tartott mikrofonnal – terveikről, céljaikról kérdezi őket, teljesen hasztalanul.

Nem, ez nem kettős mérce. Ez egyszerűen annak a beismerése, hogy a választópolgárok többsége felé nincs mondanivalójuk. Így csak övéiket örvendeztetik meg okosságaikkal azokon a fórumokon, ahová eleve önfényezés céljából mennek.

Gurmai Zita tipikus példája annak, hogy a semmitmondást igenis lehet művészi fokon mívelni. Ahogyan persze a Karácsony-imádatot is.

***

A címben szereplő kérdést természetesen lehetetlenség ezek alapján megválaszolni. Vélelmezni azonban lehet, és kell is. Sejtésem szerint pedig az ellenzéki politikusok egyáltalán nem ostobák. Csak viszonylag rövid idő alatt annyi olyan ostobaságot műveltek, amelynek idióta voltát maguk is tudták, hogy sokkal könnyebb volt számukra, ha ezt egy instant ideológiai mázzal leöntve rafinériának, tökösségnek, kampányfogásnak tálalják. Sajnos azonban ők maguk is kezdik elhinni fals igazukat. Akár a függő, hogy nem rabja a szernek, mert bármikor leállhat vele, méghozzá segítség nélkül.

Az ellenzéki politikusok hülyeség-függők.

Függőségüket pedig játszi könnyedséggel gyógyíthatjuk, ha elérjük, hogy akut szavazathiány következtében beálló karriervesztés miatt visszatérjenek eredeti szakmájukhoz, s abban teljesedjenek ki.

() VBT ()

kiemelt kép: Mindenszó


3 hozzászólás “Valóban ostobák az ellenzéki politikusok?

 1. “Függőségüket pedig játszi könnyedséggel gyógyíthatjuk, ha elérjük, hogy akut szavazathiány következtében beálló karriervesztés miatt visszatérjenek eredeti szakmájukhoz, s abban teljesedjenek ki.”

  A mondat helytálló lenne, ha valaha is dolgoztak volna a saját szakmájukban és némi tapasztalatot szerezhettek.
  Ha igen, mikor és az a tapasztalat elegendô lenne-e arra, hogy bárhol is megfelelhessenek a mai követelményeknek.
  Ha meg rögvest “poltikusnak álltak” akkor a szegénységi bizonyítvány birtokában bajosan alkalmazná ôket egy olyan cég, ahol a teljesítmény a lényeg, hiszen az után fizetnek.

  Nincs baj, a Blahán karácsony táján majd Karácsony egy segélyszolgálat felelôs (haha) vezetôjeként nekeik dupla adag levest és buktát oszt.
  Oszt annyi!

 2. Az ellenzék lehet bármilyen ostoba, buta, mutathatja magát hülyének. Nem számít a demokráciában, ami azért mégis van. Ha van szavazója elég, akkor ő fog hatalomra kerülni. Annyira soha nem hülye, hogy ne tudná, a hatalom azért kell, hogy a mindenkori éves költségvetési pénzhez hozzáférjen ez az aranyat tojó tyúk, amely évente újra ellopható pénzt jelent. És rá már csak az van bízva, hogy ezt a pénzt arra fordítja, hogy építsen, vagy dézsmáljon. Ha a pénzt ellopta volna a Fidesz, akkor miből építette volna az országot. Az Eliossal azér építettek közvilágítást, lámpaoszlopot, mert ha kiadták volna az ellenzéknek, ők simán akasztófát csináltak volna, világítás nélkül. Megmondták.

 3. Ennek a Gurmai Zitának volt valami me too ügye? Istenem, férfiakról fantáziál..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük