Fiatalító app

Blog VBT

Egyre-másra terjednek a közösségi oldalakon az úgynevezett öregítő applikációk, amelyek azt hivatottak megjeleníteni, hogy az illető hogyan fog kinézni 10, 20, 30, vagy éppen 60 évvel később. Az applikáció által használt algoritmus (szépen, magyarul) nem újkeletű. A politikai hadszíntéren már régóta alkalmazzák. Mifelénk 1989 óta folyamatosan. Igaz, ez a fajta politikai alkalmazás egy kicsit módosultabb változata az öregítő appnak. Nevesen annak fordítottjaként működik, tehát egy adott pártról jelenít meg a kollektív tudatban egy fiatal(os)abb képet.

MSZMP

Amikor Grószék a brezsnyevi pluralizmus mókusecsetjével teljesen analóg módon kiretusálták a Kádár alakú szennyeződést (némi Biszku-maradványokat meghagyva azért az antikolás kedvéért), utána már játszi könnyedséggel lehetett használni az alkalmazást. Így született a fiatalosch, demokratikusch, bűnöktől mentes MSZP, ami valami furcsa oknál fogva a nagy öreg utódpártjának aposztrofálta magát, legalábbis az első időkben, mert manapság ezt a tényt úgy tagadják le mosolygás nélkül, mint jó partira lelt útszéli kurtizán a szüzessége elvesztését.

S mivel az alkalmazást a renitensek éjszaka, hátul, titokban, a sufni mögött is kipróbálták, lett egy SZDSZ nevű fiatalítás is, amely az MSZMP-vel valóságosan vagy álságosan szembehelyezkedő, az ellenállás ellenállásának ellenállását képező, ámde valójában a hajdani szocialista állampárttal mindenben (is) együttműködő egyéneket tömörítette egyetlen országrontó alkalmazásba.

MSZP

Miközben az MSZP nevű analóg applikáció az önálló életét a pártpénzen vett ifjonti kapitalista hevülettől és az uniós vágyaktól átitatva élni kezdte, azzal a furcsa ténnyel szembesült, hogy ő is öregszik. Mit volt mit tenni, újra kellett használni a fiatalító appot, immáron félig analóg, féléig digitális formában kidolgozva a legkisebb részleteket is a (párt)hűség kedvéért. A „van rajta sapka – nincs rajta sapka” vezérelvét követve egyszerre többféle leképezés született; a teljesség igénytelensége nélkül ilyen lett a Párbeszéd, a DK, vagy az Együtt.

SZDSZ

Ezzel párhuzamosan az egykori kormányzóerő- országos mikorpárt is mesterséges fiatalításba kezdett, s több próbálkozás kudarca után végül napvilágot látott a Momentum, mely a legszebb időket hozta vissza a szamizdatpárt életébe. Azokat a napokat és éveket, amikor a Nagy Testvér árnyékában vígan lehetett harsogva zabálni a susnyásban, s megtölteni a bendőt azokkal a Soros ezüstökkel, amikből mások – az idejekorán megtett józan belátás és felismerés okán – köszönték szépen, de nem kértek. Újszadesz fiataljaink nem voltak ilyen finnyásak. Az NGO típusú receptorok hiperszenzitívvé tétele után eurokonform PC módon betuszkolták féregtestüket az Európa almába, ahol mostanában a magházban arról vitatkoznak, hogy saját magukat elültetve belőlük is válhat egyszer termőképes fa.

A VÉGKIFEJLET

A végkifejlet (s egyben az applikáció legérdekesebb része) a fiatalított aggastyánpártok fiatal verzóinak extrafiatalítása. Külön figyelmet érdemel, hogy e ponton újra találkozott az MSZP-SZDSZ fiatalított banda összes tagja, tehát az MSZMP. A fiatalítás végeredménye pedig a sejtszintre lebontott O1G . Az O1G mögé felsorakozottaknak immáron nem kell felkészültnek lenniük; felesleges ujjukat a honi bel-és külpolitikai történéseinek ütőerén tartani, nem kell pártprogramokat kidolgozniuk, vagy más efféle lerágott kutyacsont fontosságú lópikulával foglalkozniuk. Elegendő, ha egyszerre, egy irányba harsogják, hogy Dr. Orbán Viktor miniszterelnök egy hímivarsejt. Persze nem ilyen szépen, szabatosan, hiszen ahogyan saját pártjaikat, úgy a közbeszédet is végképp lealjasították (v.ö. megtrendisítették). De hát a fiatalok már csak ilyenek… Pláne, ha végzetesen aggok.

Mert ha mindezeket az “ifjontisított” képződményeket visszaöregítjük, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a csoportképen Kádár János, Lázár György és Losonczi Pál mosolyog vissza ránk.

() VBT ()

Kiemelt kép: Fortepan


2 hozzászólás “Fiatalító app

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük