Tökfilkók

Blog VBT

***

Mámma Magyarországon halottak napja van, nem helovín!

Szia, bocsi, de halottak napja nem ma van.

Jó, akkor holnap.

Holnap se. November elseje mindenszentek, másodika pedig halottak napja.

De akkor is, ez itt Magyarország! Itt kereszténység van, nem babonák!

Te keresztény vagy?

Naná! Katolikus!

És jársz rendszeresen templomba? Gyónsz is? Áldozol is?

Nem. Engem a papok meg ez az egész nem érdekel. Csak Isten, meg Krisztus. Én odahaza imádkozom.

De Krisztus szerint az egész lényege az eukarisztia. Ezt odahaza nem tudod megtenni.

Jó, nem vitatkozom! Ez itt Magyarország! És én az ősmagyar Istent imádom. Mert mi már régóta itt vagyunk a Kárpát-medencében!

Aha. És tudod, hogy kik voltak itt még régóta?

Kik?

A kelták.

Hogy jönnek ide a kelták?

A Halloween az ő ünnepük. Szóval ezen a földön sokkal régebb óta éltek kelták, sőt, itt éltek kelták. Ellenben például az Amerikai Egyesült Államokkal.

Ez itt akkor is Magyarország. Itt mi magyarok vagyunk, magyar szokásokkal.

Érdekes, hogy ezt mondod, mert farmernadrág van rajtad, és egy pizzaszeletet eszel éppen.

Most mit kötözködsz? Mi ezzel a baj?

Semmi. Csak a nadrág, amit viselsz, egy amerikai zsidó kereskedő találmánya, amit elnyűhetetlen anyaga miatt a munkásoknak szánt. Az ’50-es évektől kezdve lett a lázadás jelképe, utána pedig a fiatalok, aztán mindenki más egyen-viseletévé vált. A pizza pedig olasz étel.

Na, most nagyon tévedsz! Ez pont, hogy szalámis, magyaros pizza!

Attól még olasz.

Jó, nem ehetek az utcán töltött káposztát.

Hát nem is, mert az meg török étel. De ha szereted a magyar szokásokat, mondjak neked egy magyar szokást?

Na, mondjál, nagyokos!

Mi, magyarok olykor kivájtuk a tök belsejét, lyukat vágtunk a héjára, és gyertyát tettünk bele, hogy világítva jelezze a célt a távolról jövőknek. Vagy, ahogyan Szent László tette a bebörtönzött Salamonnal, hogy jelezze a népnek: oda, a toronyba van elzárva királyi foglya.   

Hova szarjak? Magyar ember akkor se imádja a halottakat meg a szellemeket!

Szerinted a gyerekek és a fiatalok szellemeket imádnak? Szerintem csak amolyan farsangszerű bulit tartanak ma.

Hát ne tartsanak! Ma nem örömködünk, hanem a halottainkra emlékezünk!

Maximum a reformáció emléknapjára. De te katolikus vagy, neked nem kell. Halottak napja viszont változatlanul nem ma van.

Tudom, holnap lesz.

Hagyjuk…

() VBT ()


11 hozzászólás “Tökfilkók

 1. Régóta csípi a csőrömet ez az új divat, hogy kelták éltek Magyarország sőt egész kontinensünk területén. Azelőtt nem ezt tanították nekünk, hanem azt, hogy itt hunok, szlávok, avarok, de kelták a brit szigeteken voltak, elsősorban Írországban.
  Mégis mennyien lehettek, hogy így szétterültek Európában, akkor, amikor több napig is vándorolhatott az ember hatalmas erdőségekben mire másik emberre, pár fős falvakra lelt? Mennyien éltek a kontinensen akkor? Néhány százezren cakumpakk és ők egymástól így elvágva azonos nyelvet, rítust, művészetet követtek, miközben minden más nép tele van területén tájszólásokkal, másféle parasztdivattal?
  Ez a kelta “ősség” nagyon hajaz egy olyan célra, hogy egy népcsoport kijelentse: ők a kontinens őslakói, ergo csak nekik jár az előjog, mindenki más csak gyüttment, vagyis örüljön, ha eltűrik.
  S van is egy tippem, mert kezdik azonosítani a keltákat egy ószövetségi népcsoporttal.
  Úgyhogy maradjunk annyiban, mi nem jöttünk sehonnan, mi magyarok, mint a génjeink is bizonyítják, ősi jogon vagyunk itt kezdettől fogva, s itt nem kell bevezetnünk más népek jelmezes pénzköltésre felturbózott harsány farsang divatjait, mi méltósággal ünnepeljük elődeinket.
  (Bocs, hogy eltértem a témától.)

  1. Nyugi a feketék és az arabok rövidesen véget vetnek a kelta-germán világnak. És az érintettek még tapsolnak is hozzá

  2. A kelták (Ld. Julius Caesar: De bello gallico. c. írását) a breton partvidéken (Bretagne, Franciaország) éltek, de még az ősidőkben áthajóztak Angliába is. Franciául a ma hivatalos Nagy Britannia nevet “Grande Bretagne”-nak írják. A 100 éves háborút az angolok a tengeren túli azaz a francia bírtokai elveszítése miatt indították. Kissé kuszább a kép, hogy ott van Normandia is a térképen valamivel északabbra ahonnan az őket leigázó normann törzsek hajóztak át Angliába (England = angyalok földje) és Hódító Vilmos normann uralkodó 1066-ban már királya volt a szigetországnak. A kelta nyelv amelyik gyakorlatilag a velszi ősnyelv ma más kiveszőben van az ír nyelvvel együtt.
   A kelták olyan régi nép, hogy a rómaiak hozzájuk képest újoncok. A híres Stonehenge körtemplomot is ők építették nagyjából az egyiptomi fáraók korában. Ott voltam, láttam, csakis körtemplom lehetett középen az oltárkővel. A kövek mérete döbbenetes, a mai munkagépek nem tudnák felemelni őket. (Érdemes megnézni a British Múzeum kelta gyűjteményét is.)
   Hogyan kerültek ide kelták? Nos úgy, hogy szórványban megjelentek keletebbre is. Tehát nálunk az avaroknak is nevezett kelták nem őslakosok voltak, hanem telepesek.

   1. Sehogyse kerültek ide a kelták, ez nettó hazudozás és a célja, hogy Európa igazi őslakosainak eredetét meghamisítsák. Kelták csak nyugat-Európában éltek, és ezt így is tartotta a korábbi történelemszemlélet. Teljességgel kizárt, hogy akkor amikor csak egy-két millióan éltek Európában, egy fejletlen népcsoport ugyanazzal a nyelvvel, kultúrával képes lett volna benépesíteni ekkora területet. Ha pedig kelta alatt az őseurópait értik, akkor mondjuk úgy, hogy az ősi ember.
    Amikor pár tucat kilométerre egymástól falvak népe más tájszólásban beszél, más a népi ruházata, mások a meséi, hiedelmei, akkor nem fogadom el, hogy telekommunikáció nélküli ősidőkben egységes kultúrával be tudták volna lakni az egész kontinenst a “kelták”.

    1. Naprózsa! Volt, részben még ma is van kelta nyelv. A velszi, a skót egyes elemei, az írek nyelve, a párezer, egyesek szerint félmillió magát írnek, velszinek nevező az ősnyelv elemeit ismeri, használja. Magyarországon a fiatalon leukémiában elhunyt Tárkányi Gyula foglalkozott vele, volt szerencsém személyesen ismerni őt. (Persze angol kutatók nyomán fejlesztette a tudását, de kb. 25 nyelven tudott.)
     https://hu.wikipedia.org/wiki/Gael_nyelvek

 2. Egy valamire való keresztyén országban, nem a halottakkal foglalkoznak, mert azoknak már mindegy. Az élőkkel kell foglalkozni, ezt maga Jézus is megmondta. Sőt mi több, nem halottak napja, se nem helloween van, se nem mindenszentek, hanem a REFORMÁCIÓ emlékünnepe! Ezt kéne észbe vésnie mindenkinek.

  1. Ki az Őseit nem tiszteli,nem emlékszik meg
   roluk??Én ebből a szempontbol inkább
   a kinaiakkal maradok.

  1. A Stűszi vadász meg engem,nem tudnának ezzel megsérteni. egy csősz volt(,csupán az ábrázolás szerint néz ki vadásznak)
   Ezenkívül svájci szabadságharcos,aki az osztrák elnyomás ellen harcolt.
   “Az alsó és felső lapok alakjait Schneider Józsefnek a pesti kártyafestőnek, Schiller 1804-ben írt Tell Vilmos című drámája ihlette”
   Szóval Engem,nem tudnának ezzel megsérteni.
   Viszont a kelta történettel inkább.
   Szóval

 3. A farmer nadrágot egy Amerikába kivándorolt német ember találta ki, ami az indigó kék festéktől kapta színét, mely általánosan elterjedt volt Németországban, és nálunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.