Gyógyult betegek és gyógyító orvosok – avagy kire hallgassunk vírusügyben?

Blog VBT

Egyre erősödik az a tendencia, miszerint a koronavírusból kigyógyultak különféle „jó tanácsokkal” látják el az embereket a közösségi oldalakon. Ezeknek a tanácsoknak igen tekintélyes része vagy egymásnak ellentmondó, vagy egész egyszerűen ostoba és veszélyes. Erről beszélgettem az egyik – neve elhallgatását kérő – orvossal, aki napi kapcsolatban van a koronavírusos betegekkel.

*

Doktor úr! A napokban került elém egy levél, amiben egy gyógyult koronavírusos tanácsait olvastam. Nézzük először azt a bizonyos levelet. Javaslom, hogy szakaszosan tárgyaljuk ki a benne szereplő állításokat.

Rendben.

Akkor jöjjenek az idézetek

*

„Egy külföldön dolgozó magyar írta: A svájci-német határon élek, igazoltan fertőzött vagyok. Jelenleg lábadozom, a szervezetem lassan 2 hete küzd a vírussal. A legfontosabb: Mellkasi fajdalom jelentkezése esetén semmiképpen se aludjanak a hátukon fekve! Vagy ülve bóbiskoljanak, vagy az oldalukon fekve.”

Nos. Megpróbálok szakzsargon nélkül, egyszerűen fogalmazni. Háton fekve tényleg nehezebben megy a köhögés, ez tény. De ezek a betegek olyan mértékű légszomjban szenvednek, hogy nem tudnak járkálni. Jobb esetben ágyhoz kötöttek, rosszabb esetben rá vannak kötve a lélegeztetőgépre, mert fulladnak. Hosszas fekvés miatt tény, hogy a rossz vérkeringés okán az alsó lebenyben kialakulhat tüdőgyulladás, de a “hosszú” az nem 1- 2 hét. Az ágyhoz kötött betegek esetében pedig az ápolási helyzet váltogatva van: félig ülő, ülő, fekvő helyzetekbe állítják az ágyakat az ápolók. Amit még elmondanék, hogy a betegek többsége idős, többszervi elégtelenségben szenvedő ember. Persze fiatal szervezetet is megtámadhat a vírus, ez esetben szinte minden betegnél könnyebb lefolyása lesz.

„Mozogjanak minél többet, az ágyban is, a házban is, akár a szabadban, friss levegőn is, mert attól beindul a keringés, és felerősödnek tőle!”

Ha! És ez egy nagyon nagy „ha”. Ha fel tud állni a beteg, akkor sétáljon. De nem ettől függ, hogy túléli-e, hanem az immunrendszerétől. Vitaminokkal, nyomelemekkel, gyógynövényekkel is érdemes folyamatosan erősíteni a szervezetünket az életünk folyamán. De ha ezt eddig nem tettük, és súlyos betegségben lapátoljuk magunkba mondjuk a C-vitamint, hát ne várjunk csodát.

„A vírusos tüdőgyulladás okozza ugyanis a haláleseteket, és a tüdő károsodását is. Ha nem mozognak, a tüdőgyulladás súlyosbodik!”

Fentebb már mondtam. Az esetek nagy százalékában annyira legyengül a szervezet, hogy sokszor egy pohár víz felemelése is gondot okoz a betegnek.

„Nem igaz, hogy a vírus csak az idősekre es a betegekre veszélyes! Fiatal vagyok, jól táplált, egészséges, edzett, mégis nagyon legyengített! Ha nem keltem volna fel az ágyból, es nem mozogtam volna, valószínűleg most halott lennék, mert a tüdőgyulladás megölt volna, annyira legyengít! Csak akkor lettem jobban, mikor felkeltem, és mozogtam, egyébként levegőt sem kaptam volna…”

Soha senki nem mondta, hogy a fiatalok nem betegedhetnek meg. De az idősek és a súlyos szervi betegségben, főleg légzőszervi betegségben szenvedők a fő rizikócsoport. Nem ismerem a levélíró anamnézisét, s mindazonáltal, hogy örülök a gyógyulásának, korántsem biztos, hogy a szervezete valóban olyan egészséges volt, ahogyan azt ő hitte. A kórlefolyás alapján valószínűsíthetően nem. De ugyanezen okból mondom azt is, hogy pont fiatal életkorának köszönhette, hogy nem került lélegeztetőgépre, és hogy túlélte. Hogy egyáltalán fel tudott kelni az ágyból, tudott mozogni. A fiatalok többsége, ha megfertőződik is, vagy enyhe tünetei lesznek, vagy teljesen tünetmentesen marad.

„Aki a hátán fekszik végig az ágyban, és nem mozog semennyit, az teljesen legyengül, meghal, higgyék el nekem! Bármennyire gyengének érzik magukat, keljenek fel, minden nap sétáljanak egyet, akár a házban is, nyitott ablaknál, ez mentett meg engem is. Ha csak fekszenek, súlyosbodik a tüdőgyulladás, és belehalnak jó eséllyel! Ülve legyenek, ha járni, mozogni nem tudnak, mert ez a testhelyzet kedvez a légzésnek, a fekvés pedig nehezíti.”

A fekvés következtében létrejövő légzési nehézségről már beszéltem. De számomra ijesztő és ijesztően fals információ ez a halállal való riogatás. Ez nem így van. És rendkívül veszélyes ilyesmit terjeszteni. Persze az emberi tényező itt hatalmas szerepet játszik. Aki valamilyen betegségben szenved, vagy átesett valamilyen betegségen, az automatikusan annak “szakértőjévé” válik. Gondoljunk csak bele, hogy mi történik akkor, ha valakinek fáj a foga, és azt kiírja egy közösségi oldalra! Azonnal „jó tanácsok” százai érkeznek, kezdve az erős paprikától a szegfűszegen át a pálinkás, vagy hideg/meleg vizes öblögetésig. Pedig ebben az esetben is az egyetlen jó tanács: menjen el egy fogorvoshoz.

„Készítsenek maszkot maguknak, és sétáljanak! Van ehhez minden háztartásban elérhető papír, legyen az zsebkendő, papírtörlő, bármi.”

Ha valaki igazoltan vírushordozó, illetve vírusgyanús, már abban az esetben is vagy kórházi ellátást kap, vagy a hatóság által ellenőrzött házi karanténba kerül, attól függően, ahogyan azt az állapota indokolja.

„Ha tehetik, minden nap fogyasszanak sok fokhagymát, zöld teát, és nagy dózisban vitaminokat, pl. borászoktól szerezzenek be tiszta C-vitamint, megéri felerősíteni magukat a helyes táplálkozással!”

Attól, hogy valami csíp (pl. fokhagyma, erős paprika), még nem vírusölő. A zöld teát én is szeretem, nagyon egészséges. Csak sajnos semmilyen hatása nincs a koronavírusra. Ahogyan például a céklalé sem gyógyítja a rákot. A borászoktól pedig borászati kellékekért menjen az ember, ahogyan a patikákba gyógyszerekért, vagy gyógyhatású készítményekért. Ez esetben nyilván az a feltételezés, hogy a borászok által használt C-vitamin, az valami egészen fantasztikusan nagy dózisú “tiszta” vitamin, ami színtiszta ostobaság. Tessék szépen elmenni a gyógyszertárba, és ott vagy C-vitamint, vagy aszkorbinsavat venni. De sajnos ha a szervezet nem megfelelő vitaminellátású volt évekig, évizedekig, akkor kár ezektől azonnal ható csodát várni.

„Az egészségügy már most is túlterhelt, és a helyzet csak romlani fog egy darabig, mindenki elkapja, ezért semmilyen orvosi segítséget ne várjanak, hanem magukon és egymáson segítsenek!”

Az egészségügy most nem túlterhelt. De pillanatok alatt azzá válhat, ha az egyetlen jó tanácsot, hogy mindenki maradjon otthon, nem tartjuk be. Akár így, akár úgy, nem fogja mindenki elkapni. Azt pedig kollégáim nevében is kikérem magamnak, hogy az orvosi segítséggel kapcsolatban bárki is ilyet leírjon! Nem tudom, más országokban hogy van, de itt, Magyarországon mindenki megkapja és meg fogja kapni az orvosi segítséget. Ehhez csak annyi kell, hogy mindenki maradjon otthon. Mi már most felkészültünk akár a legrosszabb forgatókönyvre is. Megfeszített, sokszor emberfeleti erővel dolgozunk. És adja Isten, hogy kapacitásunk 80 százalékát sose kelljen használnunk!

„Ismétlem: aki nem mozog, az meghal! Ezt a betegséget nem lehet csak úgy kiheverni ágyban fekve, mint az influenzát! Keljenek fel, és járjanak!”

És újra ez a riogatás… De igen! Ki lehet heverni. És a fertőzöttek többsége ki is heveri. Itt azonban nincs olyan, hogy járulékos veszteség. Minden élet számít. A 20 évesé ugyanúgy, ahogyan a 80 évesé. A küzdelem most azért folyik, hogy az áldozatok számát a lehető legkevesebbre csökkentsük.

„Aki dohányzik, még most hagyja abba, hogy javítsa az esélyeit a túlélésre!”

Aki dohányzott és most rögtön abbahagyja, annak pár hét alatt nem regenerálódik a tüdeje, sőt, inkább felszaporodik a szekréció, és azt betegség nélkül is megkínlódja az illető. Az évekig, évtizedekig tartó rendszeres dohányzás következtében a tüdő szövete megvastagszik. Úgy képzeljük el ezt, mint a sarok bőrkeményedését. A túlzott és káros igénybevétel miatt alakul ez ki. A tisztulás pedig évekbe telik, miután valaki abbahagyja a dohányzást. De az első hetekben, hónapokban ezeknek a tüdőszöveti részeknek jelentős hányada szakad le köhögéssel nagyon gyorsan. Ez a kínzó, görcsös köhögés rettenetesen leterheli a szervezetet. Ha ilyen állapotban még a koronavírust is elkapja, az semmiképpen nem szerencsés. Abbahagyni a dohányzást általában jó tanács. Ez esetben a fokozatosság elvét kell betartani. Például szívjon kevesebbet, aztán egyre kevesebbet. Vagy álljon át mondjuk az IQOS típusú készülékre. Ez itt nem a reklám helye, de tény, hogy ezek a szerkezetek sokkal kevesebb káros anyagot juttatnak a tüdőbe.

„Isten óvja Önöket!”

Mivel magam is hívő ember vagyok, ez az egyetlen „jó tanács”, amivel maradéktalanul egyet tudok érteni.

***

Eddig a levél. Doktor úr, mekkora a baj?

Hatalmas. És nem azért, mert mi, magyarok valamit nem jól csinálunk. A magyar kormány példaértékűen, és a legtöbb kormánynál sokkalta gyorsabban cselekedett. A meghozott intézkedések jók. Csak sajnos azokat be is kéne tartani. Gondolok itt az első és legfontosabbra, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. Ehhez képest már az első 20 fokos meleg is tömegeket csalogatott ki az utcákra. Mire számíthatunk akkor majus végén, június elején? Mert bizony fel kell készülnünk rá, hogy ez az állapot még akkor is fennállhat.

Ezek szerint nem a közepénél vagy a végénél tartunk?

Nem. Ez az eleje. Ahogy a kormányinfón is elhangzott, most kezdődnek a csoportos megbetegedések. Ezért lenne fontos, hogy a szupportív terápia helyett- annak meglétével természetesen – a preventív megoldásokra helyezzük a hangsúlyt. A betegek ápolása most még nem okoz gondot. De ha az emberek nem maradnak otthon, az esély arra, hogy a járványgörbe laposabb ívet fut be, egyre csökken. Ha hirtelen nagyszámú megbetegedéssel kell szembenéznie az egészségügyi ellátórendszernek, akkor ugyanaz lehet, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. Nekem eddig még senkit sem kellett lekapcsolnom a lélegeztetőgépről, és mérlegelnem sem kellett, hogy kit tegyek rá: az ötven évest, vagy a negyven évest?

Ha már a lélegeztetőgépeknél tartunk… az ellenzék egyik folyamatos bírálatában az szerepel, hogy a kormány által vásárolt lélegeztetőgépek túl drágák.

Ez ostoba és rosszindulatú rágalom. Vagy inkább egy nagyon is tudatosan kimódolt lejárató kampány része. Mondom ezt úgy, hogy magam és kollégáim nevében kijelenthetem: ez itt most nem a politikai csatározások ideje. Itt a kormány nem egy párt hangja, hanem felelősségteljes, felelősségképes cselekvő erő. Ilyen esetben hamisan támadni nemcsak hiba, hanem egyenesen bűn. Ez most itt nem a politika, hanem az életben maradás, a túlélés ideje. Na de térjünk vissza a lélegeztetőgépekre. Azért drágák, mert többfunkciósak, strapabíróak, minőségiek. Egy autós hasonlattal élek, ha szabad.

Szabad, persze.

Ha van egy szervókormány nélküli, 30 éves használt autónk, azzal elindulni jó esetben el tudunk, de megérkezni már nem biztos. Parkolni is tudunk vele. Ha azonban van egy vadonatúj, minden extrával felszerelt kocsink, azzal sem az elindulás, sem a megérkezés nem lesz gond. A szervó, a tolatóradarok és kamerák segítségével pedig a parkolás sokkal kevesebb idő alatt, sokkal precízebben végrehajtható. Akik a “Google orvosegyetemet” végezték el, és ott tájékozódnak az árakról, azok az akut esetekben, néhány perces vagy órás egybefüggő igénybevételre alkalmazható, olcsóbb eszközöket vetik össze a mi gépeinkkel, amiknél alap követelmény, hogy professzionális módon működjenek, sokszor napokig is.

Mi a helyzet a maszkokkal? A WHO szerint például csak az hordjon, aki beteg.

Ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények.

Mi az ön véleménye?

Eléggé sarkos. Véleményem szerint a WHO is csak akkor jelentsen ki valamit, ha az a valami okos és hasznos dolog. Én, ha lehetne, kötelezővé tenném a közterületeken is a maszkok használatát. Nem tudjuk, hogy ki beteg és ki nem. S a legveszélyesebb, ha valaki „csak” vírushordozó. Az a hír, miszerint a maszkok többsége nem véd a vírusfertőzéstől, sajnos igaz. De azért a köhögéskor kiáramló levegő egy részét szűri, tehát a víruskoncentrációt csökkenti. Másrészt pedig lelki tartást ad. Aki felveszi a maszkot, az természetszerűleg óvatosabbá, körültekintőbbé válik, mi több, erre inti embertársait is. Mostanra már úgymond nem ciki maszkban kimenni az utcára, vagy bemenni egy boltba. El kellene érni, hogy az legyen ciki, ha valaki maszk nélkül tesz ilyet.

Említettük korábban a május végét és a júniust. Mi az óvatos becslése? Mikor lesz ennek vége?

Ha szerencsénk lesz, és az emberek többsége az egyre jobb idő ellenére is betartja az önkéntes karantént, akkor augusztus közepére, végére saccolom. De ez tényleg csak spekuláció. Viszont a tényleges vége sokkal későbbre várható.

Mit ért ez alatt?

A bezártság és az óvintézkedések következtében az emberek fokozatosan egyre bizalmatlanabbá válnak, s a régi érintkezési rituálékat elhagyva nem puszilkodnak, nem ölelkeznek, nem fognak egymással kezet. Erre visszaszokni, bármilyen furcsa is, hónapokba telhet.

Amit most tenni tudunk, amit most tenni tudnak, hogy maradjanak otthon! Én – hivatásomnál fogva – nem tehetem meg ezt. És még egyszer mondom: ez most nem a politika, hanem a cselekvés ideje. Itt az otthonmaradásunkkal szavazunk arra, hogy élni akarunk, hogy túlélni akarunk!

() VBT ()

Kiemelt kép: DPA


10 hozzászólás “Gyógyult betegek és gyógyító orvosok – avagy kire hallgassunk vírusügyben?

 1. Azért a légúti betegségekre van néhány egyszerű szabály.
  1. Melegen tartani, például egy derékmelegítővel a “hátaközepét”, meg ne fázzon, legyen rendes keringés. Az ágyat is elő lehet melegíteni például egy törülközőbe csavart melegvizes palackkal.
  2. Aki mozogni tud, ha betegnek érzi magát akkor is mozogjon ha bír. Gyorsabb lefolyású egy fertőzés ha megpörgeti azt az ember sok-sok szabadlevegős, jólevegős sétával.
  3. Sok folyadék, meleg tea kortyonként, inhalálás.
  És persze mindenkinek maszkot kellene hordania, azért hogy ne fertőzhessen meg másokat, hogy csökkentse ennek az esélyét.

 2. Azt is valószínűnek tartom, hogy ezzel sokszor megfertőződik az ember (anélkül leküzdi a szervezet, hogy észrevennénk, nemtapad meg stb), de csak némely esetben lesz kimutatható és további még kevesebb esetben lesz tünet. Az ellenkezője bizonyításáig jobb ebből kiindulni, mert így felelősebbé válik a viselkedésünk.

 3. Ahány beteg annyi eset. A tapasztalatok összegezését bízzuk az orvosokra.

 4. Nagyon örülök a cikknek, végre egy tárgyilagos, elfogulatlan , és nyilvánvalóan JÓINDULATÚ (!!!!) vélemény. Neki hiszek!

 5. Nyilván a betegeknek, az USA-ban és több, durván járvány súlytott nyugati országban, ahol már van elég tapasztalat, kezdenek hátatfordítani a lélegeztetőgépeknek, pontosabban azok túlnyomásos használatának és csak akkor alkalmazzák, ha mindenképpen muszáj. És csak az oxigént adják. Vagy gyógyszeres terápiát használnak, mint pl a klorokvin is.Virosztatikus gyógyszereket használnak. Az a tapasztalat, hogy különösen magas a lélegeztetőgépre tett emberek körében a halálozási arány.

  !!! Why Some Doctors Are Now Moving Away From Ventilator Treatments for Coronavirus Patients

  As health officials around the world push to get more ventilators to treat coronavirus patients, some doctors are moving away from using the breathing machines when they can. The reason: Some hospitals have reported unusually high death rates for coronavirus patients on ventilators, and some doctors worry that the machines could be harming certain patients.

  https://time.com/5818547/ventilators-coronavirus/

 6. Ez nem csak a “legyengülés” miatt van, hanem nem tud tisztulni a tüdő, ha a páciens folyamatosan fekszik, ha lélegeztetőgépen van, akkor meg végképp. Akkor csak a nővérek ügyességére van ráutalva, és a többségük nem tudja jól leszívni a tüdőt. Ezért mondott olyan hangsúlyosan köszöntetet Boris Johnson a 2 nővérnek, aki 48 óráig az ágya mellett elvégezte a “szükséges beavatkozásokat”, ehhez nagyon ülyes, jó kezű és ebben gyakorlott nővérekre lenne szükség, de nincs annyi ilyen jellegű súlyos tüdőgyulladás, ami alatt ezt így begyakorolták volna, és még ez sem a legjobb megoldás, az a legjobb, ha a tüdő természetesen tud tisztulni.

 7. Ha rájönnének az orvosok, hogyan lehet a kezdeti időszakban visszafordulni, hogyan lehet egy sima torokfájást vsszafordítani…

 8. Az emberek az ésszerű tanácsokat megfogadják, az ésszerűtleneket nem. Azt a tanácsot, hogy mondjuk augusztus végéig zárják magukra a WC ajtót, biztosan nem fogják betartani. Magyarázza meg nekem valaki, hogy miért van annak az egészsége nagyobb biztonságban, aki egy 50m2-es lakótelepi lakásban hónapokig felváltva ül a hokedlin, meg a kanapén, mint aki rendszeres sétákat tesz egyedül (vagy a vele együtt élő családtagjával) a néptelen erdei gyalogutakon.

  1. Öt nap múltán, lehet nem is olvassa el ezt a választ, DE az okossága hiábavaló. “hogy mondjuk augusztus végéig zárják magukra a WC ajtót,” ilyen tanács nem volt és nem lesz, ez csak a megmondók képzeletében fogalmazódik meg.
   Óriási bölcsesség kell ahhoz, nemde, hogy valakinek is eszébe jusson a “rendszeres sétákat tesz egyedül (vagy a vele együtt élő családtagjával) a néptelen erdei gyalogutakon.” ? he he
   Mostmár csak az kell, úgye, hogy a milliószámra menö Jópalócnak Budapesten, a környékén vagy akár máshol is csak az ajtóját kell kinyitnia s máris rákanyarodhatna ezekre a “a néptelen erdei gyalogutak”-ra !! Ne menjenek inkább a Holdra?
   Logikusan következik az is, hogy ha már a néptelen is az a bizonyos erdei gyalogút, az is maradna miután a városiak tömegesen néptelenkednének azokon.
   Sehogysem tudtam, na, hogy mi hiányzik nekem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.