Jógyün aza kissegíj

Blog VBT

Hát, kérem! Bizony, a koronavírus úgy összekuszálta az ember büdzséjét, hogy lassan már maszkra se telik. Pláne, ha az ember zenész. A maszk ez esetben azért kell, hogy legalább kéregetni tudjon a szegény csepűrágó az IKEA vagy a Tesco előtt, esetleg bevásárlókocsit kunyeráljon a benne lévő húszforintos mián. S hogy kik jártak a veszélyhelyzeti protokollal a legrosszabbul? Nos, a legszegényebbek, a legrászorulóbbak. Mint például Győzike.

***

Az utóbbi hetekben az előadói jogdíjkezelők egy része úgy döntött, hogy rendkívüli szociális támogatásban részesíti a rászoruló zenészeket. Persze komoly indokok szükségeltettek ahhoz, hogy valaki megkapja a bruttó 70-160 rongyot! Például a pályázónak legalább négy olyan előadást kellett megneveznie, amelyek a járvány miatt maradtak el.

Félretértés ne essék, ínség idején minden fillért meg kell fogni. Még akár azt a bruttó 70-160 ezer forintocskát is, ami egy régebbi FERRARI F430 középáras felnigarnitúrájának majdnem egyhatodát fedezi.

Szemezgessünk akkor a szociálisan rászorultak azon listájából, aminek egyik segélyezettje egyébiránt a legnagyobb jogdíjszervezet elnökségi tagja:

(A listán szereplők egységesen 160 000 forint szociális segélyben részesülnek.)

Bäck Zoltán

Bereczki Zoltán

Bicskei Titusz

Bódi Magdi

Bolyki Balázs

Czutor Zoltán Levente

Csík János

Dolák-Saly Róbert

Galambos Dorina

Gerendás Péter

Gidófalvi Attila Iván

Grandpierre Atilla

Heiligh Gábor

Huzella Péter

Kalapács József

Lukács Levente

Mester Tamás

Pajor Tamás

Tolvai Reni Tímea

Varga Líviusz Csaba

A válogatás során nem néztem az illető pártpreferenciáját, csupán arra törekedtem, hogy a legismertebbeket szedjem ki a sorból. Ha valaki a többi névre is kíváncsi lenne, KLIKK IDE!

*

A fenti bruttó 160 ezer forinton kívül a további előadók kaptak még szociális (SZOCIÁLIS) segélyt (SEGÉLYT)

88 ezer forint segélyt kaptak:

Falusi Mariann,

Ihos József,

MC Hawer,

Nyertes Zsuzsa,

Pokorny Lia,

Rekop György

112 ezer forint segélyt kapott:

Győzike

96 ezer forint segélyt kaptak:

Kálloy Molnár Péter,

Laár András,

LL Junior,

Xantus Barbara

72 ezer forint segélyt kaptak:

R. Kárpáti Péter,

Terecskei Rita,

Törőcsik Franciska,

Vásáry André,

Vitáris Iván

***

Bevallom, nem igazán tudom hova tenni ezt az egészet. Azzal tökéletesen tisztában vagyok, hogy amennyiben valaki jogosult bizonyos támogatásra, akkor azt természetesen fel is veheti. Tehát az egésznek nem a jogi oldala háborít fel, sőt az egyáltalán nem is háborít fel. Az erkölcsi oldalától viszont legszívesebben sugárban hánynék egy nagyot. Pont úgy, mint azok, akik aranyárban vett jegyeken a szétfesztiválozott segélykérők gigakoncertjein pogózás előtt túl sokat isznak a túlárazott kommersz vodkából.

Jelen esetben még az sem szépít a leányzó fekvésén, ha e nevek valamelyike utólag úgy dönt, hogy a neki megítélt SZOCIÁLIS (szociális) segélyt (SEGÉLYT) valamilyen jótékony célra ajánlja fel. Hiszen az elől a szerencsétlen elől már így is, úgy is elvette a pénzt, aki havi 50-100 ezer forint nettóért koncertezik, s örül, ha melléje grátisz kap egy üveg jóféle házi pálinkát is.

S anélkül, hogy megnevezném a fenti listán szereplő egyik illetőt, egy korábbi backstage-ben szerencsém volt megtapasztalni, amikor a szervezők egy üveg bontatlan Johnny Walkert vittek neki, mire így válaszolt, nem emelt hangon, sőt mosolyogva:

„Ne haragudj, szart én nem iszom. Add oda a road-oknak.”

***

A végére hagytam egy amolyan slusszpoént. Műsorszervezői körökben ismert és bevett szokás, hogy az előadók, fellépők a lekötött koncertre előleget kérnek. Ez lehet az útiköltség összege, vagy a tiszteletdíj egy része, de az sem ritka, hogy a nevesebb előadók előre kérik a teljes összeget. Bizony, van úgy, hogy zsebbe, okosba.

A legnépszerűbb fellépők koncertjeit már hónapokkal ezelőtt lekötötték, s ez alól az idei szezon sem kivétel. Ha tehát valaki idén tavaszra vagy nyárra fellépést vállalt, a gázsiból már szeptember-október hónapokban tetemes összeget vághatott zsebre. Úgy, hogy a fellépésekből természetesen semmi sem lesz.

Egy koncertszervező ismerősöm épp tegnap mesélte, hogy amikor az egyik országos hírű zenekar menedzserének felvetette az ötletet, miszerint legalább egy részét utalja már vissza a milliós előlegnek, az ezt válaszolta: „Öregem, mi lemegyünk hozzátok, és ha hatan álltok ott, akkor is lenyomjuk a bulit. De pénzt vissza nem adunk.”

Tehát a mostani kunyerálók jó része egyszerre több bőrt akar lehúzni egyetlen rókáról. Nekem meg ettől van rókázhatnékom.

() VBT ()

Kiemelt kép: hír24

9 hozzászólás “Jógyün aza kissegíj

  1. Mondjuk nekem az a mellette álló közműtolvaj a furcsa.
   Mármint,hogy nem a börtönben rohad.

 1. Engem meg az akaszt ki,de nagyon amikor ezek a celebek a nyaralásból viiszajőve,egymást túllicitálva sorolják,
  hogy ők hol,mennyire egzitikus helyen
  nyaraltak.Azt a rongyrázást,amit művel
  ni szoktak.Ha ez irígység-bár szerintem nem az,-vállalom!

  1. Nos tényleg. Csak az a baj, hogy fogalmuk sincsen merre van a Prado Madridban. Esetleg a prado-t valami ételfélének gondolják..

 2. Óh, hát a Győzike már nem elégedik meg egy Mercivel? A romák, akarom mondani cigányok szép fekete Mercikbe ülnek. Ezekkel a kocsikkal csak az a baj, hogy olajat, fékolajat soha nem cserélnek bennük, így sokkal veszélyesebbek a kisnyugdíjas régi Suzukijánál.

 3. A pofám ég ezek miatt.
  Több száz ezres, milliós gázsi és képesek 160 e forintos segélyért kuncsorogni.

 4. Én annak idején úgy tudtam, hogy azért kapnak nagy gázsit az előadóművészek, mert van náluk holt szezon is, amikor nem lép fel, hogy el tudja tartani magát. Megjegyzem, nem tudom mennyit kap egy vacsoracsata szereplő, én úgy hallottam, hogy egy egy vacsora 1 millát hoz nekik? Nem tudom, ez mennyire igaz, de nem zörög a haraszt, ha … Jó lenne, ha megpróbálná ez a díszes celeb társaság pl. abból megélni, amiből nekem, de leginkább egy rokonomnak kell, ha 70 ezer nyugdíj havonta, igaz, hogy nem szabdúszó művészként élte le az életét, hanem másokra takarított. Pl. győzike próbáljon meg ebből megélni, neki pedig még ez értelmi színvonala (IQ?) is magasabb, mint győző celebé…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük