Perverz Bánk Pécsett

Blog VBT

Így legyen ötösöm a lottón! Pontosan tudtam ugyanis, hogy most, amikor Vidnyánszky Attila állította színpadra ikonikus színművünket, a Bánk bánt, lesznek olyan alternatívok, akik ezen majd fogást keresnek. És lettek…

***

Persze nem bizonyítható, hogy Katona darabjának átírása valóban Vidnyánszkyra vezethető vissza, de a mostani SzFE-hisztis légkörben ez azért, valljuk be, túl nagy véletlen lenne.

Ami bizonyos, hogy a Pécsi Nemzeti Színház Facebook oldalán alig néhány órája a következő felhívás jelent meg:

„Kedves Közönségünk!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Bánk bán című előadásunk, mely Vilmos Noémi, a Színház és Filmművészeti Egyetem rendező szakos hallgatójának vizsgamunkája, Katona József drámájában nem szereplő jeleneteket és mai, köznyelvi szóhasználatot, néhol trágár szavakat is tartalmaz.

A Pécsi Nemzeti Színház felelősségének érzi, hogy széles spektrumon kínáljon előadásokat közönségének, ahogy azt is, hogy fiatal, pályakezdő alkotóknak biztosítson lehetőséget. Bánk bán előadásunk szövegkönyve az alkotói szabadság jegyében a próbafolyamat alatt folyamatosan változott. Helyet kaptak benne olyan jelenetek és szövegek melyek az eredeti drámában nem szerepelnek, így egy attól eltérő tartalmú és mondanivalójú feldolgozás született.

A fentiek miatt az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk, valamint felhívjuk diák és pedagógus közönségünk figyelmét, hogy az előadás eltér a tananyagtól.”

*

*

Próbálom értelmezni, de nem megy.

Ami erről először az eszembe jut, hogy amikor párommal augusztus 20-án megtekintettük a szabadtéri premiert, a végén arról beszélgettünk, mennyire jó, hogy nem Alföldi rendezte, hiszen a magyar közönség nincs még felkészülve arra, hogy a tragédia hepiendjeként Ottó összejöjjön a szinglivé vált Bánkkal, majd Merániába szökjenek, ahol az ottani törvények értelmében törvényesen örökbe fogadhatják Endrét.

Itt nyilván nem erről van szó. Illetve vélhetőleg, mert a Sárosdi-Schilling deszkarongáló páros után már minden lehetséges.

Próbálom kitalálni, hogy mely pontok indokolhatják a 16-os karikát. Vannak ilyen pontok:

– Itt van mindjárt a Gertrudis és a meráni csapat által rendezett féktelen tobzódás, aminek remek allegóriája lehet egy Acid house party, esetleg egy romkocsmás hányós bulika.

– Aztán természetesen a megerőszakolós jelenet Ottó és Melinda között, amit az az oktalan, balga Katona csak úgy átugrott, mondhatni sejtetett. Na, ebből is lehetne egy fasza kis szadomazo partit rittyenteni, kezdve azzal, hogy Ottó beginázza Melcsit. Aztán esetleg egy sweet threesome Biberach bevonásával, de tényleg csak találgatok.

– Elengedhetetlen kellékként simán megjelenhet a szivárványos párnán pihenő Szent Korona, tetején a kissé ferde O1G jellel.

– Melinda öngyilije is megér egy kis naturalisztikus kiegészítést, s egyben, utalva az ókori görög tragédiák hagyományaira, e ponton egy kórust, a lemmingek kórusát lehetne alkalmazni, akik a Tisza part kiemelkedő pontjáról kantálnák: „Menj, menj hát habokba, bűnös asszony!”, majd egyesével mind a habokba vetnék magukat.

– Árukapcsolásként Melindát kivethetné a víz a partra, s a hullát beboríthatnák a döglött lemmingek, akárha a nő egy bundában lenne. És akkor valaki egy Greta Thunberg-maszkban bejöhetne, s egy vödör vörös festéket zúdíthatna a testre, miközben ezt üvölti: „Varga-Damm!”

***

A néhol trágár, köznapi nyelvezetre is van néhány tippem:

EREDETI:

Lévnyalóvá

lettél dicső Árpád gyümölcse te?

(Petur, Előversengés)

PÉCSI:

Sok itt a csicskagyász, bástya!

*

EREDETI:

Úgy, úgy, vitéz úr, a magyar bor ollyan,

mint a magyar barátság, – mentől óbb,

annál erősebb.

(Myska, Első szakasz)

PÉCSI:

Basszunk be, tesa!

*

EREDETI:

A célod nem, de módjaid

útálhatom.

(Gertrudis, Első szakasz)

PÉCSI:

Eredj a rákba, te csöves bánat!

*

EREDETI:

Mint vándor a hófúvásokban, úgy

lelkem ingadoz határtalan

kétség között, s eszem egy nagy óceánban

lebeg, veszejtve minden csillagot.

(Bánk, Harmadik szakasz)

PÉCSI:

Fú tesa, nagyon depi vagyok,

komolyan, szét van cseszve itt minden.

Frontin kéne, vagy Xanax.

*

EREDETI:

Ő csorda számra tartja gyűlevész

szolgáit, éppenséggel mintha minden

hajszála egy őrzőt kivánna; sok

meránit, ollykor azt hinné az ember,

hogy tán akasztani viszik, úgy körül

van véve a léhűtőktől; s mi egy

rossz csőszt alig tudunk heten fogadni.

(Tiborc, Harmadik szakasz)

PÉCSI:

Drága tezsvérem, hát ki van

dikházva mindég, oszt

mútkor is, mikor kértem tőle

egy cigit buszjegyre a telefonján,

aszondta rám, hogy húzzak a halál

retkes faszára!

*

EREDETI:

Nincs a teremtésben vesztes, csak én!

Nincs árva más több, csak az én gyermekem!

(Bánk, Ötödik szakasz)

PÉCSI:

Faszoooom… Kheciiii….

***

Persze mindez csak találgatás.

Amit viszont tényleg nem értek, hogy amennyiben ez a Vilmos Noémi így és ilyen módon viszi színre Katona darabját, miért Katona darabját viszi színre? Miért nem íratott egy dramaturg-szakossal egy saját Bánkot, ha mindenképp rá van cuppanra erre a korra?

Esküszöm, egy olyan színművet, ami Bánk valódi történelmi szerepét jeleníti meg, szívesen megtekintenék.

Mondjuk az tagadhatatlan, hogy ez a Vilmos Noémi már azelőtt híressé vált, hogy híressé vált volna. Ez pedig nem semmi! Hanem valami!

Akinek esetleg még ezek után is bármiféle kétsége támadna arra nézvést, hogy az említett Bánk adaptáció valóban kultúra lenne-e, avagy inkább politika, annak számára itt egy kis adalék:

*

***

Na, de még nem is foglalkozunk a Pécsi Nemzeti Színház felhívásának szövegével, valamint a szöveg mondanivalójával.

A szöveg, ami hemzseg a helyesírási és stilisztikai hibáktól, nehezen értelmezhető, silány, ámde kellőképpen liberális hangvételű ahhoz, hogy felvezesse a lényeget. Ami nem más, mint hogy a színház kötelességének érzi, hogy

„széles spektrumon kínáljon előadásokat közönségének, ahogy azt is, hogy fiatal, pályakezdő alkotóknak biztosítson lehetőséget”.

***

Na, de mindegy is! A lényeg, hogy ki tudja, talán ez a jövő az igazán járható út a kultúra felvirágoztatásának érdekében.

És akkor repesve várom a lógó pöcsű, habzó szájjal jehovázó, trágár Mózest, a Hegedűs a háztetőn figuráit, akiknek ruháján sárga csillag van, máskülönben kefebajszot viselnek, a Lázár Ervin mesék meztelen előadásait, valamint a 40% Shakespeare-tartalmú Rómeó és Juliót.

Addig meg itt van nekünk ez a Perverz Bánk, ami nyomokban Katonát tartalmaz.

() VBT ()


34 hozzászólás “Perverz Bánk Pécsett

 1. És,ha Bánk ezekkel a szavakkal rontana a buzikra?
  Sátán fattyai,liburnyák rohadékok! Végzek veletek! Oké,az az Én rendezésem lenne. Márpedig olyan “magasra” nem kapaszkodhattam,hisz Anyám értelmiségi…

 2. A libernyákok nem értenek a kultúrához. Azt hiszik, ha mindent összeöntenek és trágárságba és szexbe csomagolják, akkor abból érték keletkezik. Legutóbb egy kortárs előadáson voltam a kisunokáimmal, és el kellett takarnom a szemüket, mert szinte végig meztelen volt az egyik férfi szereplő. És semmilyen felemelő, nemzeti téma nem volt a darabban. Hát mit képzelnek ezek? Bárkit szabadon inzultálhatnak a randa, szőrös, nemzetellenes micsodájukkal?

 3. Mikor kérdezik meg az adófizetőket, hogy engedik-e az ilyen “egyetemek” állami fenntartását? Még, hogy ők szolgálják a hazánkat!! Népszavazást kéne kérni, hogy kell-e ilyen “egyetem”.

 4. Ez a másik ember, jelesül egy igazi művész, Katona József meggyalázása alapból. Amihez senkinek nincs joga, mert egy népet és múltját is meggyalázza egyben. Még akkor is ha csak egy szót trágárosított az eredeti darabból.
  Másrészt a liberálnácik tehetségtelenségének és aljasságának, hazagyűlöletének egyértelmű bizonyítéka. Bánk bán mint történelmi személy nincs levédetve (de Katona darabja viszont igen) tehát nem lett volna akadálya, hogy a rendező (???????) zseni (????????) írjon magának egy másik színdarabot, hamár nem fér a bőrébe. Akkor meg lehetett volna ítélni, hogy van.e tehetsége, van-e egyáltalán rendezői kvalitása, s nem hiába öltük a kiképzésébe a pénzünket, és legfőképp, hogy van-e sikere?
  De azt, hogy valaki egy kész művet itt-ott megmásítva előadjon, arra egy értelmesebb óvodás is képes.
  Az meg pláne undorító a színház részéről, hogy ez a felhívás a terveik szerint egy felelősségáthárítás, mosom kezeimet, rákenem erre a gonosz buta libára, s egyben kétszínűen propagálják is ezzel a plakáttal, hogy több jegyet tudjanak eladni.
  Röviden és modernül: Undorítóan kisstílű senkijancsi az összes színpadra engedő is, hisz Katona hátán akarnak hírnevet és bevételt szerezni, mert saját tehetségre nem futja nekik. S ez amellett, hogy akkor is a szellemi tulajdoni jogok megsértése, ha Katona halála óta eltelt a 70 év. A mű örökösei mi vagyunk 10 millióan és nem adtuk hozzájárulásunkat a hamisításra.
  Amúgy meg egyetlen gusztustalan magyarellenes szó esetén már nettó hazaárulás is.

   1. Köszönöm, kedves Márta a dicséretet, de a 70 évet nem kell javítani. Ez nem a Madách halálától számított idő, abban Önnek igaza van, hanem a szerzői jogok érvényességének ideje.
    A szerzői jog a művész halálától számítva 70 év, ameddig csak az örökösök, felhatalmazottak hozzájárulásával lehet bemutatni, felhasználni a művet, és eddig esetleg fizetni kell a használatért, bemutatásért.
    70 év után már közkincs. Erről a 70 évről írtam.

 5. S akkor már beszéljünk a felbujtók jelleméről is:
  Most már igazán szeretnék további bátor színdarabokat látni. Adnék is témaötleteket és nem is kérek érte pénzt.
  Tessék színdarabra vinni Soros György ifjúságát, amikor a saját fajtáját rabolta ki. De az is megér egy történelmi darabot, amikor százmilliókat fosztogatott semmi igazi pénzügyi tehetséget nem kívánó BENNFENTES kereskedéssel és arra kapott nemzetközi büntetéseket pereket is lehet színre vinni.
  De érdekelne egy bátor darab, ahol nem is kell semmit megmásítani, csak vigyék színre egy próféta 6 éves kislánnyal kötött házasságát, és ha már szex is kell egy modern liberális darabba, a “házasság” három évvel utána “elhálását” is úgy natúrban.
  De lehet színdarabot írni mondjuk egy keleti nagy hős vezér ama gyönyörű tettéről, amikor 12 éves kedvenc feleségével végignyakazzák egy ellenálló nép 800 férfi hadifoglyát, s az épp kivégzett apák, férjek után maradt gyászoló lányokat, feleségeket “kedvesen” felkérik 12-13. feleségnek. De úgy natúr szókimondással, csak liberális bátran.
  Na akkor megnézném, hogy milyen mosakodószöveggel úszhatnák meg eme bátrak az újszerű művészetfelfogásukat..
  Belénk ugyanis könnyű belénkrúgni, mert nem megyünk le az ő szellemi, erkölcsi szintjükre, hogy visszavágjunk, de vannak sokszázmillióan akik a nemzeti hőseik mocskolását kevésbé tolerálják…

  1. Ha arra gondolsz, hogy a Mohamed nevű bandita elmenekült Mekkából Medinába ahol befogadták. Ott Mohamed felkereste a zsidókat és közölte velük, hogy ő próféta. Erre a zsidók felháborodva az orrára csukták az ajtót, némelyik még meg is mondta neki, hogy hová menjen. Nos ez a tevetolvaj összegyűjtött pártucat bérgyilkost és legyilkoltatta Medina zsidóságát. (Hiába, ilyen a hála a muszlimoknál a befogadók irányába..) Utána visszament Mekkába és vitte magával a gazembereket akik ott azonnal elintézték aki nem fogadta el Mohamedet prófétának.
   Ime, megszületett az Iszlám, a “béke vallása”. Bevallott célja, és ezt a Koránba is beleírták, hogy mindenkit meg kell ölni aki nem akarja Mohamedet és az Iszlámot elfogadni.

   1. Naná, hogy őkelmére gondoltam, kedves Csakafidesz. De valahogy nem látom annak a nagy liberális baloldali művészetnek efféle humanista irányát, ahol mernének kikezdeni a “béke vallásával”, pedig ott aztán volna feminista, genderista, meg egyenlősista téma doszt. De ők csak a már megírt meséinket és drámáinkat merik beszennyezni.

  2. … nem kellene tűrni.. ennek semmi köze nincs az ő szintjükhöz.. mi sajnos birkák vagyunk. Ez a szomorú igazság.

 6. A sok újproli surmó meg elmondja milyen magas művészi értéket kapott a pénzért.Nem hiszem, hogy megbukik az előadás, a nézők sem dobálnak paradicsomot és tojást a “művészekre”. Ha van vevő a hülyeségükre akár igazuk is lehetne, ha nem a nemzeti színházról lenne szó . “Amagyaradófizetőkpénzén” fenntartott intézményben

 7. Mi még azon vitatkoztunk, hogy a könyv vagy az abból készült film vagy / és színdarab adja-e vissza a bennünk lévő emóciókat, vált ki katarzist leginkább, (persze ehhez jó könyvek is kellettek, mint például a Bánk Bán is!). Ezek az Alföldi, Ascher és díszes falkájuk által idomított “rendezők” , már nagyon modernek, szkafanderben adják elő valamelyik történelmi drámánkat, vagy olyanféle interakciókat láthatunk – láthatnánk, ha megnéznénk, sajnos a részletek megtekintése is több volt, mint elég – mint a “híres” (inkább hírhedt) Sárosdi-Schilling páros és társaik ámokfutása.(Csinálják, az ő dolguk, de ilyen förmedvények finanszírozásához, ne kuncsorogjanak a minisztériumba pénzt kunyerálni). Ezt az ifjú hölgyet nem ismerem, de ezután az antré után, sok jóra, szépségre, igazi színházcsinálásra nem számíthatunk tőle. Remélhetőleg hamarosan olyan közegbe, játszóhelyre kerül, mint a Schilling házaspár!

 8. És az aberrált változatot nem készítik még “haladóék”? Pedig róluk szólna!

 9. Szeegény V.N.Kár érte,ezt
  az intelligenciát jora is
  lehetne használni.Sipitásbol
  jeles.

 10. Az ötlet korlátlanul bővíthető. Ott vannak a magyar irodalom szerelmes versei, essünk neki.. Petőfi átdolgozott versében Kukorica Jancsi a kukoricásban b.sza meg Juliskát. De nem akarok ötleteket adni.

  1. Jancsi a Juliskát? Maradiság ez, kérem!
   Haladni kell a korral, magam is úgy vélem.
   Jancsi és János,
   Ez így igazságos!
   S János bőre legyen fekete, mint az ében,
   Csak talpa rózsaszínje villanjon a légben,
   Miközben Jancsi szája jutalmazza őt,
   Az egyik héten férfit, a másik héten nőt.
   De hallga csak! Ki közelg ily vérmes lármával?
   Biz’ a gazda az, vele számos cseléd bottal, és vellával…

  2. Dehogy Iluskát, kedves Csakafidesz. Mégcsak nem is a francia király megmentett lányát. Hol van az már ilyen maradi drámafeldolgozás. Kukorica Jancsi a deli huszárkapitánnyal, vagy a Petőfi korabeli Macronnal adja össze magát. Iluska pedig vagy a boszorkánnyal vagy a szomszédlánnyal.
   Fúj, hogy is gondoljunk: egy fiú a lánnyal?….Egy modern darabban?

   1. A “menekült” francia királlyal.
    Méghogy huszárkapitánnyal!!! Hát ők nem puha párnákon üldögéltek!

   2. Csakafidesz, Naprozsa:
    Variacio:

    Kharont az adriai luxusyachtjan – hogy aktualpolitika is legyen benne.

    1. “Kharón (görög Χάρων, latin Charon) görög mitológiai alak. Erebosz és Nüx gyermeke, az Alvilág révésze. A holt lelkeket ő szállította át ladikjában a Sztüx folyón (más változat szerint az Akherón folyón).”
     Semmiféle luxusjahtról,soha szó nem volt.
     Amiről kend ugat,az szart sem ér,de gondolom a külügyminiszter úr nyaralására célzott a retkes zsé irigységével .
     Na te rohadt panelproli!
     Bátran dögölj meg. Megjegyzem,igazán finom voltam.

     1. Félreértette, kedves Khm, Vorosful kommenttársunk célzását, mert ő a liberálnyikokat gúnyolja egy ötlettel, hogy mit vigyenek színre. A kommenttárs a eddigi Aristo-s hozzászólásai szerint a mi oldalunkon áll. S mindegyikünk mentségére legyen mondva, pár szó amit írni tudunk a gesztusok és hanglejtés hiányában könnyen félreérthetők. Én azért is írok gyakran hosszabban, mert csak így lehet félreértés nélkül ötleteket kifejteni, megmagyarázni.

     2. Kedves Khm,

      finom kivansaga elobb-utobb teljesulni fog, bar sajnalatomra a batorsagot nem tudom garantalni. De igyekezni fogok.

      A Kharonnal kapcsolatos felvilagositast szivbol koszonom!

      Szeretettel udvozli

      Retkes Zs., a panelbol

     3. Koszonom, kedves Naprozsa!

      Utalnam leirni, hany evtizede allok ezen az oldalon, mert ruhellem a nagy szamokat. Akkor is, ha primek.

      Egyebkent a libernyik/libernyak helyett, bevallom, en a libsevik-et preferalom (probaltam is bevezetni, a sokat emlegetett 25 evvel ezelott, akkor nem aratva sikert). Szerintem kifejezi, hogy a (mai) liberalis es a bolsevik ikertestverek, sot, azonosak, egymas inkarnacioi.

      Ch d V

  1. Szemet Szemért
   “Vorosful-Hülye vagy.”

   Igy igaz. Es nehezen provokalhato. (Miheztartas vegett.)

 11. A liberók így szokták hitelteleníteni a normalitást. Belerondítanak mindenbe, cinikusak, perverzek, gyűlölködők.

 12. Szánalmas a csaj. Hol marad a szabad beszéd? A rendezői székből is olvasod az instrukciókat? Szánalmasan gyenge, ámde nagypofájú intellektus. Arról már nem is szólok, hogy mindezt nem szponzori pénzekből.

 13. A mai napig nem értettem, hogy anno a gépészeti tudományok mellett miért kellett “vizsgázni” dialektikus materializmus-ból, /meg persze pol. gaz.-ból/. Így világos: minden libsi-balos szófosást fogadjunk be.
  NA NEEEM…! az adónkból nem!

 14. Sok a szöveg, jó is… De! Azért a kormányt, Orbán Viktort is felelősségre kellene vonni, amennyiben tovább tűri, mit tűri, pénzeli ezt a fertőt! Mi nem fogunk a Fideszre szavazni 2022-ben. Esetleg a Mi Hazánkra, vagy senkire sem. Csakhogy itt minden jobboldali gyáva, vagy tehetetlen.. Kevesen vannak, akik bátran …morognak..

  1. Legalább hozzájárul ellenzékünk sikeréhez, gratulálok!Akkor majd moroghat.

  2. Amúgy, ha két rossz közül kell választani akkor a kisebbet szoktuk, legalább is józanul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük