Építeni vagy rombolni?

Blog VBT

Nézem ezt az általam készített montázst. Nézem, s közben gondolkodom. Jobban mondva esélyeket latolgatok, ahogy ma és holnap oly sokan. Pedig a döntés meglehetősen kézenfekvő lenne. A baloldali csapat bontani akar. A jobboldali építeni. Csak hát… mind tudjuk, hogy nem ezen múlik.

***

„Lebontani a kétharmadot!” – jelöli meg közös célként a közös ellenzéki jelölt, s annak minden támogatója.

„Virágzó Hegyalját teremteni!” – jelöli meg célként dr. Koncz Zsófia, a kormánypártok jelöltje.

S már önmagában ez a kontraszt elegendő kellene, hogy legyen annak, aki egy kicsit is felelősen gondolkodik szülőföldjéről, szűkebb pátriájáról. Arról a helyről, ahol közeli szomszéd Abaúj-Torna, s csupán karnyújtásnyira innen Borsod, de ahol sose mondják, hogy BAZ, mert ez itt a Zemplén, s aki járt már itt, az varázslattal találkozik. Hiszen itt fogja meg futásában az Alföldet a hegyvonulat, itt szőkíti meg a Bodrog sárgaságát a Tisza, s itt még a szőlő gombája is mennyei nedűt, Himnuszba illőt ad a magyarnak.

Nézem ezt a montázst, és gondolkodom..

Így kellett volna? Jó, hogy így tettünk? Kellőképp megismertettük a kormánypárti jelöltet az emberekkel? Nem helyeztünk túl nagy hangsúlyt az ellenzéki jelöltre?  

Kampány végén persze megbocsáthatóak az effajta gondolatok, hiszen választáskor minden esetleges, semmi sem borítékolható.

Nem, nem a kétharmad léte vagy nemléte miatt aggódom, ez számomra sokadlagos. Hegyaljának akarok jót csupán.

És tudom, hogy aki már ígéreteiben bontást, rombolást jelez, az választás után sem állna le a dúlással. S ha a kép baloldalára nézek, ez még annál is egyértelműbb, mint ahogyan elsőre gondoltam.

Horror-koalíció. Igencsak találó név. Nem tudom, ki írta le először, de tökéletesen eltalálta azt az élőhalott szerveződést, amiben egyszerre van jelen a szélsőbal és a szélsőjobb minden ármánya, minden rafináltsága, minden rosszindulata.

Az a fajta késleltetett valóság manifesztálódik most a baloldalon, aminek ugyan picinyke szeletét már 2012-ben előjeleztem, de mai formáját magam sem hiszem el. Nem hiszem el, hogy ez megtörtént, hogy ez megtörténhetett.

Hiszen pártot vált néha az ember. Na de oldalt?

***

S bocsáttassék meg nekem, hogy a montázs jobboldalára tekintve azt érezzem, hogy itt, kérem, komoly szándékok vannak. Hogy a választás megnyerése nem cél, hanem csupán eszköz. Hogy dr. Koncz Zsófia, amellett, hogy édesapja örökébe kíván lépni, tisztán és világosan a saját szándékait akarja megvalósítani, azzal a szakmai rátermettséggel és ifjúi lendülettel, ami a hely ismeretével és szeretetével kiegészítve új aranykort tudna teremteni e tájegységnek.

Sorolhatnám ennek ellenében a balosok tetteit, ezét a szélfútta kompániáét, amelynek tagjai mindenhol, ahol csak nyertek, már a győzelem első napján egymás torkának ugrottak a koncért.

Most meg a Koncz ellen – mondhatnám viccesen, de nemigen van kedvem, viccelődni.

Szégyellem ugyanis, hogy idáig jutottunk.

Hogy ennek a gyülevész hadnak a szellemi holdudvarába tartozó, magukat komoly embereknek tartó országos celebritások azt merik mondani: a siker érdekében mindent.

Hogy egyáltalán azzal kell szembesülnünk, hogy a képünkbe hazudják: ez jó, ez természetes.

***

Nézem a képet és gondolkodom. S csak azért nem mondom, hogy szeretném már, ha holnap este lenne, mert Istentől kapott óráimat semmi és senki kedvéért nem kurtítanám meg.

Tény azonban, hogy bármi történik holnap, az a történés előjelzi 2022 tavaszát. S ennek tükrében kell majd viseltetnünk az elkövetkezendő másfél évben, két dolgot mindig szem előtt tartva:

  1. Feladni sosem szabad!
  2. A győzelemben biztosnak lenni sosem szabad!

() VBT ()

Kiemelt kép: Facebook

4 hozzászólás “Építeni vagy rombolni?

  1. Kövezzetek meg engem Tamás, de én azt nem tudom elképzelni, hogy ne Zsófi nyerjen. Szerencset különösen szeretem, sokat sétáltam abban a kedves kisvárosban. Hegyalja is kedves a szívemnek, egy kisebb szőlőt béreltem is ott egy ideig. Tiszaújvárost annyira nem ismerem, de ott is megfordultam jó néhányszor. Ha összerakosgatom a magamban a külső benyomások, beszélgetések, megfigyelések alapján kialakított képet, csakis Dr. Koncz Zsófia nyerhet. Ha nem az csak külső beavatkozásnak lehet az oka (hallottam, olvastam, hogy tömeges átjelentkezések vannak, voltak folyamatban hirtelen). Zsófi édesapjának igencsak nagy respektje volt abban a térségben. Tehát ha nem úgy lenne, ahogy “megjósoltam” és szeretném, mármint hogy Zsófi a befutó, nyugodtan ledorongolhattok. Természetesen, aki olvassa ezeket a sorokat és szereti a hazáját, ezen belül szűkebb pátriáját (jelen esetben a 6. számú választókörzet, Borsod Abaúj Zemplén megye), mindenképpen kell szánnia fél órát a választásra és Dr Koncz Zsófiát kell beikszelni a szavazólapon! Hajrá Zsófi, a normális többség veled van!

  2. Nem tudnám elképzelni, hogy a Borsodiak eladnák magukat a ballibsiknek, (Soros kolbásznak), mint ahogy ezt a Budapestiek tették. Hogy ezekben az emberekben ne lenne hazaszeretett és inkább ezt a szélhámos Biró Lászlót támogassák.

  3. Zsófi! Nem vagy egyedül! Ott van melletted Varga Judit aki a legnagyszerűbb nő ebben a sokat szenvedett kicsi országban!

  4. Győztünk!!! Contrabass, Aladin, Csakafidesz! Többen voltunk a hazát szerető, építeni akaró, normális magyar emberek!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.