Kiút a morális válságból

Blog VBT

Próbálok virágnyelven fogalmazni. Talán sikerül, talán nem. De elérkezett az a pont, ahol egy olyan útkereszteződéshez érkeztünk, amelynek egyik felén behajtani tilos tábla van, a másikon pedig a kötelező haladási irány. Az utóbbiról szeretnék beszélni. Olyan röviden, ahogyan csak tudok.

***

Egy szövetség alakulásakor a szövetség tagjai meghatároznak egy bizonyos irányt. A szövetség vezetői innentől ezen irány mentén igazgatják a szövetséget.

A szövetségnek több, különbözőféle irány közül lehet választania, de fontos, hogy az adott irányelveket következetesen betartsák.

Amennyiben a szövetség a sok egyéb lehetőség közül a keresztény-konzervatív irányvonalat választja, köteles azt betartani tagjai és pártfogói, valamint minden hazaszerető és/vagy keresztény ember iránti tiszteletből.

A keresztény-konzervativizmusnak márpedig igenis vannak kőbe vésett szabályai. Ezek közül a legfontosabb a krisztusi hit, a hazaszeretet és a klasszikus értelemben vett családmodell tisztelete. E szabályokat nem én hoztam, ezek a több évezredes szabályok tisztán és világosan le vannak fektetve a Szentírásban.

A szövetségnek úgy kell eljárnia, hogy e fő irányelveket úgy, és csakis úgy tartsa mindenek előtt fontosnak, hogy közben minden más szövetséget egyenrangú félnek tekint, vallásra és egyéb irányultságra való tekintet nélkül, hiszen a „ne ítélj, hogy ne ítéltess” keresztényi elve nem sikkadhat el az egyéb dogmák közepette.

***

Amennyiben a szövetség valamely tagja morális válságba kerül, az egész szövetség morális válságba kerül.

Amennyiben a szövetség egyik tagja morális válságba kerül, mindenki, aki tud a válsága okáról, szintén morális válságba kerül.

Ez a válság csak, és csakis a fő irányelvek mentén oldható fel. Azaz, ha egy szövetség a keresztény-konzervatív gondolkodást vallja magáénak, nem haladhat más úton, mint a krisztusi úton, mégpedig az „ego sum via veritas et vita” vezérelvét követve.

Nincs más út tehát, csak az Isten útja.

A morális válság feloldására egy és csakis egy út létezik: a bűnök és hibák megvallása, valamint annak megfogadása, hogy az említett bűnök és hibák nem lesznek többé elkövetve.

Tudom, hogy ehhez mérhetetlen erő és bátorság szükségeltetik, hiszen a bűnök és hibák beismerése, valamint a következmények emelt fővel történő elviselése már-már emberfeletti terhet rak a szövetség (kiváltképp annak vezetőinek) vállára.

***

A lényegi rész ilyenkor a helyes időbeliség.   

Nem tekinthető ugyanis elfogadható álláspontnak a kivárás politikája, avagy az a fajta parkolópálya, amikor az érintettek megvárják, mikor, mennyi bűn derül ki, s annak függvényében fokozatosan gyakorolják a bűnbánat adventben különösképp időszerű cselekedetét.

December 1-je van. Már sötétedik. Jó alkalom ez arra, hogy mindenki mindent végiggondoljon, és felkészüljön a holnapra.

December 2-án azonban meg kell(ene) történnie annak, aminek meg kell(ene) történnie.

() VBT ()

Kiemelt kép: Thinkstockphotos.com, via Crosswalk

14 hozzászólás “Kiút a morális válságból

 1. A bűnök megvallására, az alázatra és az önkorrekcióra csak egy morális lény képes. Sajnos tartok tőle, hogy akinek VBT az üzenetét címezte, nem az.

  1. Azt hiszed ez elég?
   Az, hogy éjjel s.ggberaknak, nappal meg a pártommal nyilvánosan üldözöm a melegeket, kicsit több, mint egy botlás, egy hiba – aljas, hataloméhes gerinctelenség…

   1. Kedves Kommentelő Társam!
    Igen, elég kell hogy legyen a megbocsátás miatt! Az, hogy ki kivel és milyen formában szeretkezik éjjel, nem tartozik rám, és gondolom rád sem. Úgy tudom, lehet hogy tévedek, az illető politikus elvált, és soha nem üldözte a melegeket sem nyilvánosan sem titokban. A botlás valóban nagy hiba volt, hiszen nem elsősorban a személyét illetően káros, hanem a közösségünkre nézve, mi több a hazánkra nézve is. Ugyanakkor mindenki számára látható, hogy a párt, amelynek tagja, nem homofób, mint ahogy azt a liberálfasiszták állítják mind a mai napig. Csodálkozom a reakcióikon, hiszen éjjel nappal ők pártolják a homoszexualitást, sőt néha úgy érzem szinte kötelezővé akarják tenni. Az eddigi körülményeket ismerve, nincs kétségem afelől, hogy ez egy tudatos lejárató akció volt, ami sajnos nem érintett politikus ellen irányul, hanem az ország vezetője ellen, aki most éppen élet-halál harcát vívja hazánk szuverenitásáért.

    VBT írását most is tökéletesnek tartom, és továbbra is az a véleményem, hogy a Pesti tv-ben lenne a helye.
    Üdvözlettel:

    1. Nem, Szájer nem vált el, legfeljebb különváltan élnek… Amúgy teljes mértékben egyetértek Máriával is, Tamással is.

   2. Ácsi , senki sem üldözi melegeket,nehogy már az legyen üldözés, hogy nem házasodhat?

  2. A kis, mázas népi cserépedény LELKI FÁRADTSÁGRA panaszkodott, és csak azután tette, amit kellett, amikor kiderült a… fáradtságának a konkrét oka. MEGINT igaza lett Cs. Istvánnak és Földinek.
   Ha már jogtudor és ELTE – MIÉRT NEM MORVAI KRISZTINA? Nem volt elég kóser? KINEK?
   A kérdéshez: A konzervativizmus ugyanúgy jelző nélküli, mint a demokrácia v. a “szocializmus”. Ha jelzőket aggatunk elébe, akkor a lényegét vesszük el. Puzsér pont azt fejtegette, h. a Vezér vagy maga alá gyűr, vagy Csótány táborába rugdal mindenkit.

 2. Ja ja. A szeretsd felebarátodat iránymutatásnak leginkább egy szexpartin lehet eleget tenni…
  Így lesz lassan az a szó, hogy “keresztény” ugyanolyan szitokszó, mint a “liberális”.
  Köszönjük mindenkinek.

 3. Hogy az életet jol
  éljük meg, ahhoz
  először is önfegyelem
  szükségeltetik.A felnőttség
  jele hogy kontrollálni
  tudjuk a viselkedésünket.
  De ugy néz ki bedőltünk
  annak a tévhitnek hogy
  minden relativ,még a
  becsület és tisztesség is.

 4. omerta!
  Elégedett?
  Nem sorolom az ellenségeink BŰNEIT,egyik sem vallotta be az általa elkövetett cselekményeket,de legalább egyszerre támad mindegyik szar az ő bűneik miatt.
  Erre fogódzó,Szájer.
  Az a láthatólag bódult szocionista az NEM!
  Hát rohadjon meg mindegyik,mert amikor a közelembe kerülnek,baj lesz abból.
  Ebéd utáni csendes kis olvasmánynak gondoltam,de erősen égető érzéseket okozott a TENYEREMEN!

  1. Az ellenség nem köteles a bűneit bevallani. Azt az igazságszolgáltatás megfelelő szervei kell h. a fejére olvassák, RÁBIZONYÍTSÁK. Hogy is áll a szegedi bírák meg a kispesti gazemberek ügye; B.Gyuri és Sz. Anna felmentése? A rendőrség azért fellebbezett, h. T.Laci LETÖLTENDŐT kapjon (= a 150 000-es büntetését váltsák át 30 nap elzárásra). Mert szót mert emelni a magyargyilkosság miatt az egyik agyondédelgetett kisebbségünk székháza közelében.
   A politikus szakmában nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani. Hogy “J.S.” minek látszott az ereszen lógva, hadd ne körvonalazzam…

 5. Az mióta ad felmentést főbenjáró bűnökre, hogy az ember lelepleződéskor az rebegi, hogy “bocsika”, majd sietve távozik? Miféle erkölcsi roncs képes egész életében hazugságban, csalásban élni és olyan párt soraiban tevékenykedni, ami – hivatalosan – szemben áll az egész identitásával? Persze hogy is lehetne illúziónk egy olyan párttal kapcsolatban, ami egykori MSZMP-sekből és Soros-ösztöndíjasokból áll, és az Isten helyett a Mammont imádja?

 6. Nem egészen osztom VBT véleményét. A keresztény közösség is emberekből áll. Az emberek pedig gyarlók. Következésképp bizonyos értelemben állandó morális válságban élünk. De a gyarló emberek is értékes részei ennek a közösségnek. Elsőre azt mondanám, hogy ez az ügy elsősorban Szájer József lelkiismeretére és Isten ítéletére tartozik, másodsorban magára a keresztény közösségre. Persze a politikai logika nézőpontjából más a helyzet. Ezt elismerem. Tehát jogos a felelősséget firtató kérdés. Ám a politika nem minden. Épp erre utal a szerző maga is. De vajon elvárásaiba nem szüremlik-e át mégis némi politikai logika? Nem tudom. … A keresztény ember nem állhat felemelt újjal embertársa elé. Inkább mellé kell állnia.

 7. Zatyi Jozsef…..vegre egy nagyon hianyolt okos inditas, a hibak gyokere a kereszteny vallas alapjaiban van, erdekes hogy ehhez senki nem szolt hozza semmit sem. Sem pozitivat, sem negativat! Mindossze negligalja a kommentkozosseg. Tokeletesen egyetertek ZJ-vel, ugyanerre az alapallasra jutottam oregkoromra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük