Gyúrok egyet 50 lájkra

Blog VBT

Azon gondolkodtam az előbb, hogy vajon mi a bánatot csináljak most? Mármint a Trónok harca maraton közben, amikor erről az igen fontos feladatról egy kis kimenőt engedélyezek az agyamnak. És rájöttem! Írok egy cikket. Elvégre 22:35 van, ideális ilyenkor megjelentetni egy publicisztikát. Ha szerencsém van, akár még ötvenen is megnézik éjfélig. Másnap pedig csatlakozik hozzájuk újabb 22 ember.

***

Szóval nincs itt semmi gond, 2022 még messze, Jakab Péter is meggondolhatja magát, s a Gyurcsány által rövidpórázra fogott ellenzék tagjai is átértékelhetik pozíciójukat a politikai mátrixban.

Az meg, hogy éppen alig lehet elérni a kormánypárti, vagy csak simán jobboldali sajtóorgánumokat, kit érdekel? Majd lesz ez máshogy is. Elvégre Jerikó falai se a lájkoktól dőltek össze, s a sosem létező Dugovics Titusz se úgy került le a vár fokáról, hogy 30 napra letiltották onnan.

Van most valami új. Valami magyar. Hundub, vagy mi a gyász. Nyilván oda is regisztrálok, ott állítólag nincs cenzúra. És ember. Szóval ez a kettő biztosan nincs. Micsoda nyugalom szigete lehet ez a hely!

Emlékszem, anno volt az iWiW-en egy oldal, ami azt a nevet viselte, hogy „Vajon lehet-e több rajongója ennek a szép almának, mint Orbán Viktornak?”. Nyilván nem lett. Viszont a Facebookra is átörökítődött ez az oldal, immáron 35 ezres követői táborral. Na, őket például gond nélkül el lehet érni. Jókat is írnak. Például, hogy Orbán egy geci, Áder egy bajszos szar, a Fidesz szar, a KDNP szar, Szájer buziszar, és hasonló fontos híreket. Amikért nem tiltás, hanem kiemelés jár.

***

Lapozgatok szépen a hírfolyamban. Mostanra 95% liberális tartalom. Beleértve az ismerőseimet is, akiket vagy nem látok, vagy náluk is szűrt tartalom jelenik meg. Amikor például egy hagyományőrző vagy egy kissé szélsőséges ismi megoszt egy cicás képet, na, azt gond nélkül látom.

Fontos ez nagyon.

És akik ellene mernek mondani, azoknak felhívom a figyelmét arra, hogy a Homonnay gyerek is egy macska hátán szopta fel magát Gyurcsány öléig.

Hogy képzavar? Hogy többszörösen az? Igen. Kit érdekel? Majd még jópofizok, meg stiláris gonddal fogalmazok annak az 50 embernek? Még mit nem!

Ha 444-es lehetnék… vagy telexes… akkor bezzeg onthatnám magamból a jobbnál jobb kazinczyádákat! Simán leírhatnám, hogy

„Lakosságarányosan Magyarországon halnak meg az egyik legtöbben koronavírus-fertőzöttként”.

És gecire nem ugatna bele senki, hogy nincs olyan, hogy „egyik legtöbben”. Vagy hogy a koronavírus-fertőzöttként meghalni nem egyenértékű azzal, hogy koronavírus-fertőzésben hal meg valaki, hanem az is lehet, hogy megy a koronás az úton, és egyszer csak elbassza a villamos.

Mégse pofázna bele rohadtul senki abba, hogy mit és hogyan írok, mert ki van mondva, hogy a bal a művelt, a jobb a síkparaszt.

No, mármost ez innentől nemcsak, hogy ki van mondva, de e képzelt tálentumok szerint elosztásra is került. Magyarán amennyivel hülyébbek vagyunk mi, annyival többen érik el őket.

És valóban irtózatosan nagy barmok vagyunk. De nem ám von Hause aus, hanem azért, mert ezt hagyjuk. Mi több, segédkezünk is hozzá. Példának okáért azon a fórumon sírjuk el bánatunkat, amelyik fórum korlátoz minket.

***

Mit is tehetnénk, persze? Nagyjából semmit. Ha a Facebook a legnagyobb virtuális közösségi tér, akkor azzal nincs mit kezdeni. Itt az ő szabályaik szerint kell fociznunk, még akkor is, ha a les-szabály folyton úgy változik, hogy minden gólunk érvényét veszítse.

Csakhogy!

Csakhogy, kedves feleim, amikor egy tyúkmellűség miatt csajozási vágyból létrehozott szirszar cucc piacvezető multivá fejlődik, s teret nyer más országok más kultúráiban is, akkor azt jobb esetben (t.i. működő demokráciában) csak, és csakis úgy teheti, ha betartja az adott ország törvényeit.

Amennyiben pedig a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának joga egyetemleges, úgy a közösségi oldalnak is tartania kell magát ehhez az egyetemleges normához.

Mondhatnánk persze, hogy az oldalszabályzat elfogadásával lemondunk a jogainkról. Csak hát az egyetemleges jogok azok biz’ olyanok, hogy azokról egyetlen szerződés sem mondathatja le az embert. Más megfogalmazásban: az a szerződés, ami erre törekszik, az, kérem, érvénytelen szerződés.

Papíron legalábbis.

Mert, hogy képernyőn nincs így, azt mindannyian tudjuk.

S iszonyatos röhögőgörcs kerít hatalmába, amikor arra gondolok, hogy néhány évtizeddel ezelőtt az FBI még azt vizsgálta nagy erőkkel, hogy vajon Elvis Presley túlzottan szexuális jellegű csípőmozgása hogyan hat a fiatalok erkölcseire? Ma meg már simán posztolhat az ember fejlevágást, kerékbe törést, macskaelégetést, de ha leírja, hogy „baszd szájba a jó kurva anyádat”, vagy netán megvillant egy kósza mellbimbót, akár végleg tilthatják.

***

Hogy mit akarok mindezzel mondani? Semmit. Az égvilágon semmit. Csak, ahogy fentebb is írtam, volt egy kis szabadidőm.

Gondoltam, szerzek egy kis sötétedés utáni meglepetést annak az 50 embernek, hadd olvassanak a kis éjjeli baglyocskák.

2022 pedig olyan messze van… olyan… messze… van… de olyan messze, mint…

… mint a jobboldal újbóli kormányra kerülése, ha most elbasszuk.

() VBT ()

Kiemelt kép: Wikipédia

10 hozzászólás “Gyúrok egyet 50 lájkra

 1. Volt a Dugovics Titusz – aki nem volt.
  Meg volt a Dugonics András – aki volt.
  Dugonics Titusz viszont kétszeresen nem volt.

  1. Nagyon szépen köszönöm a helyreigazítást! Javítottam. Sajnos gyakran esem ebbe a hibába, folyton összekeverem a kettőt. Nem vagyok rá büszke, de a két Zrínyivel is rendre így járok. Köszönöm mégegyszer!

  1. A “trágár” szó elveszítette eredeti értelmét. Ma nem az a csúnya beszéd, ha valaki a qrva anyja büdös p.-ját emlegeti, hanem, ha cigányt mond roma helyett. Netalán úgy véli, hogy a “meleg” szó csak a kazánházban nyer értelmet.

  2. Ez nem trágárság,hanem aggódását kifejező Hazafi megnyilvánulás.Én még cifráznám ,mert rá fogunk fizetni.Meg kéne keményedni!!

 2. Ismét tűpontos írás! 2022 veszélyben van. Nem kis részben a Fidesz miatt! Én szóltam.
  VBT-nak a Pesti Tv-ben lenne a helye. Vagy talán éppen azért nem fér be egy műsorba sem, mert kimondja az igazat?

 3. Nincs mit.
  Megjegyzem, a haza akkor derülne fényre, ha Dugonicsról többen tudnának, mint (a sosem létezett) Dugovicsról.
  De mennyire látványosabb a török zászlótartóval mélybe ugró vitéz képe, mint a német oskolát végzett szegedi dalmata, aki élete nagy részében TBC-vel küzdve olyan magyarrá lett, hogy nem csak az első magyar nyelvű regényt írta, de a a szakszavakat magyarítva első matematika-tankönyvet is, összegyűjtve mellesleg egy csomó legendát, hagyományt, szólást is…

 4. Esetlegesen be is lehet szüntetni a [email protected]
  Biztos vagyok benne,hogy nem kell elkérnünk a receptet erdögántól. Csak néhány órára, napra,és a használói elbizonytalanodnak. És keresni fognak mást.

 5. Csak kíváncsi voltam,van-e már megfelelő mennyiségű lájk?
  Esetleg áldott ünnepeket is kívánhatnék,izé KÍVÁNOK.

 6. Nagyon aktuális, és
  ha a fakebook nem tilt
  le akkor még mindig
  ott vannak a trollok.
  Ha klasszikus zenét
  kommentelsz, ne adj Isten,
  az Isten nevét használod
  máris a kommented után ragasztják
  az ellenkező zsoltárszöveget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.