Kiszel Tündéset? Ugyan már! 2021-re válassza a Baranyi-féle ferencvárosi libernyák naptárt!

Blog VBT

Elmúltak már azok az idők, amikor minden, magára valamit is adó autószerelő Szűcs Judith naptárakkal plakátolta tele a műhelye oldalát, s egy modern falusi pottyantós budi elengedhetetlen tartozéka volt – a Bíró Ica rejszposzter mellett – a Korda György mintás hónapsoroló. Mostanság a tér és az idő legszínvonalasabb kétdimenziós dodekaédere egyértelműen a Baranyi-Vágvölgyi szerzőpáros kézzel pippantott műhelymunkája.

***

Hogy milyen „sajóorgánum” Ferencváros “9” nevű, 100%-os Baranyi-tartalommal készített propagandalapja? Amilyennek lennie kell. Amilyennek azt a MaNcs-alapító Vágvölgyi B. András a köz javára megalkotta, már ha a köz alatt valaki a liberális közeget érti. Mert van ebben a kiadványban, kérem tisztelettel, minden. Példának okáért tizenéves SzFE-kompatibilis ifjú zsurnaliszták, akikre már születésükkor O1G-alakban tekeredett a köldökzsinór. Aztán kerületi fásítási agitrpop egy 3 milliós projektről, amiből egy rendes bankvezér a backyardot se hozza ki fullosra a hobbitelkén. Nem maradhat ki az irodalmi mellékletből a romkocsmás sztorizós feeling sem, ahogyan az sem, hogy a 24.hu remek zsurnalisztájától végre megtudjuk, mi fán terem a szabad sajtó? Végezetül – Ferencváros lévén – helyet kap egy kis bőnyálú kubatovozás, valamint az a ténymegállapítás, hogy a Fradikával „szembejön a valóság”, bármit is jelentsen ez egy bajnokcsapat szempontjából.

Ami viszont igazán érdekes, hogy egy 120 grammos, fotóminőségű papírra nyomott 14 oldalas naptármelléklet vajon mennyibe fáj ezekben a covidos válságos időkben? Mert ugye, Polgármester Asszony, mindennek megvan az árja.

Csak, mert az ellenzék oly sűrűn, oly nagyszájjal tudja mondani a „másra kellett volna költeni” mantrát, amikor mondjuk a kormánypártok a családosokat támogatják, vagy más hasonló intézkedéseket hoznak a közjó érdekében.

S főleg mibe kerül ez a naptár akkor, ha agymosás gyanánt október hónapban 31 tetves napig nézhetjük a #freeSzFE-t? Vagy miért kell nekünk adófizetőknek, a 30 napos április bolondját, Komáromy Gergelyt, alias G rast bámulnunk, ahogy két bajszos szarozás közben önfeledten covid-utcazenél?

***

Na, de nézzük is a hónapokat, szépen, egyenként! Vigyázat! Nem suttogó propaganda! Ez egyenesen üvölt!

*

Ami egy ferencvárosinak eszébe kell, hogy jusson a januárról, az egy 1962-es vetélkedő. Esetleg egy rendhagyó villamoskoncert, amin a vidám zenészek Kölcsey Himnuszának tiszteletére elnyomják a Káde shukárt.

*

Ugye, mind emlékszünk még 1965-re, az Elhagyott Biciklik Évére? Nomost ugyanez történt 2020-ban is, csak rollerrel. De centiméterre ugyanott! Eskü, tezsvérem, haljak meg, így volt! Uramistenke, ez annyira februáros, hogy már durva…

*

Hát igen, március! Amikor egykoron Petőfiék elültették a magoncokat a… ja, nem! Máskülönben fontos, hogy 3 misiért fákat ültessen az ember, mert néhány év múlva jók lesznek naptárpapírnak. Avagy lenyúzott bébifókabőrre nem célszerű állatvédelmi proklamációt írni.

*

Lám, milyen szépen megférnek egyetlen montázson belül a júniusi (wtf) emlékkőavatás és a közpénzből kormányt köpködő G Ras! Eskü, de itt haljak meg, ha jön az április, én is doszt ezekre szoktam gondolni. Lehet, azért, mert fradista vagyok?

*

Jaj, de szép is ez! Róbert bácsi, a sikkasztó zsidó megható története… Legalább annyira szívbemarkoló, mint az ételosztásnak álcázott, listázással egybekötött libsi propaganda.

*

Június? Naná, hogy a jó öreg Brauch bácsi neve ugrik be elsőre mindenkinek! Istenem, azok a kolbászok… Mondjuk talpamig rohadjak el, ha értem, miként kerülhetett vele párhuzamba ez a két biciklis? Legalább annyira X-aktás ez számomra, mint az “önkormányzat önkéntesei” titulus. Tudtommal az önkormányzat alkalmazottakat foglalkozat, s önkéntesei a kerületnek vannak. De lehet, hogy én tévedek.

*

Na, ebbe a képbe aztán tényleg lehetetlenség belekötni! (Fogd meg a söröm!) – Persze a júliusról nekem elsőre a strand meg a vakáció jut az eszembe. De posztmodernnek kiváló formabontás szünidőben diákokat mutogatni, az már szent. Azt már meg se merem jegyezni, hogy ha egy iskoláról deklarálni kell, hogy gyermekközpontú, akkor milyen lehet a kerület többi sulija?

*

Na, igen. A gonosz Orbán kormány 1910-ben ilyen fostalicska lyukakba pakolta be a melóst. És 2020-ig még a komfort nélküli bérlakások számát is csökkentették ezek a szemetek. Aztán tutira kinyírták Kenny-t…

*

Na, jó, egy közösségi házba, ami hasznos időtöltésre ad lehetőséget a környékbelieknek, ne kössünk már bele! Még akkor se, ha az idős hölgy beállított képe elsőre meglehetősen manipulatívnak tűnik. Inkább örüljünk, hogy van ilyen, s örüljünk az Ikarus 620-asnak is. Kedves kép, bájos kép. Aki ezt csinálta, az se a 620-assal jött! (Ja, igen! Merthogy egyes eredetmondák szerint a “nem a 620-assal jöttem” azt jelentette: nem busszal érkeztem, van nekem autóm, nem csóringer vagyok, vazee!

*

Jujci, a kedvenc hónapfotóm! 31 nap tömény SzFE. Hadd tanulja meg a paraszt, mi az igazi demokrácia! Na de mi mást is rakhattak volna pont ide? Hiszen Ferencváros nem bortermelő vidék, szóval szüreti szarok kilőve. És akkor meg mi más marad? Csak az SzFE, nem?

*

Köztudott, hogy a november egy igen szemét hónap. Már nem virágzik a borbolya, de még nem fagy be a nokedli. Egyszerűen mocsok hónap ez, na! Hála Baranyiéknak, 2020-tól (nem később s nem korábban) munkába állt a “szupermodern” takarítógép. (Pedig az árából hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni, mondaná gonoszabbik énem, de csitítom erősen a kurváját.)

*

Mi más is reprezentálhatná jobban az amúgy ünnepek szempontjából teljesen érdektelen decembert, mint egy jó kis metrós kép? Talán… ha lenne a tarsolyban egy Goldwyn-Mayer, az még ütősebbé tenné. De így se rossz. Óriási gratuláció a készítőknek!

***

Összességében elmondható, hogy a naptárév fele arról szól, micsoda emberfeleti munkát végzett Baranyi Krisztina csapata a covid idején. A többi hónap pedig vagy random művészieskedő faszság, vagy nyílt kormányellenes propaganda. Mindez annak a pénznek a többszöröséért kinyomtatva és széthordva, mint amennyit akár fásításra, akár melegétel-osztásra költöttek.

Szóval kedves Baranyi Krisztina! Hogy is van ez?

Pampogunk, hogy Orbán herdál?

Zsennyegünk, hogy mocskos kormány?

Aztán meg közpénzből kampányoljuk hülyére magunkat?

Hát hol itt a liberális kiegyensúlyozottság? Hol egy Orbán Viktort ábrázoló családi fotó? Esetleg Ákos, amint épp A bosszú népét utcazenéli covidilag speciálba? Na és hol a Páva Utcai zsinagóga? (Bocs ez nem ide ment, sorry) Vagy melyik hónap szól bármely nemzeti ünnepünkről, akárcsak érintőlegesen is?

***

Én a magam részéről maradok naptárproletár. Nekem vagy kocsik legyenek a falon, vagy csöcsök! Az se baj, ha a kettő együtt.

Na, jó, hazudtam. Soha nem falinaptáraztam. De ha így tennék, a fenti kitétel igazságtartalma 100% lenne.

És ez olyan igaz, mint ahogy az is, hogy bárki Feriváros polgármestere, a Fradika sose lesz balos!

() VBT ()

Kiemelt kép: Ferencváros lapjának naptármelléklete – pont azon a helyen fotózva, ahová való.

12 hozzászólás “Kiszel Tündéset? Ugyan már! 2021-re válassza a Baranyi-féle ferencvárosi libernyák naptárt!

 1. “Na, ebbe a képbe aztán tényleg lehetetlenség belekötni! (Fogd meg a söröm!)”
  Bele lehetne.csaknem lenne politikailag korrekt a gülü szemű “török” (tudom hogy nem az) basa fényképe láttán.
  A kiadásért felelőst előbb deresre húzatnám,aztán kerékbe törés utáni felnégyelést követően kitűzném a Fradi stadion kapui fölé.
  És most szándékosan nem említettem a polgármesterbanya származását. Pont azért,mert ahonnan származik,ott igen szégyenlik.

 2. Még valami.
  Ivarérett koromban sem plakátoltam össze a lakást,és a fateromtól is csupán egy Angol királyné,meg a Dózsa plakátját láttam. És kisvárosiak lévén,már pottyantós reterátunk sem volt.
  Mielőtt valaki azt hinné,hát a kertet sem szarkáztuk körbe.

 3. Látom, kaptál esélyt, hogy javíts.
  Vagy csak az “évvégi hajrá”?

 4. Ilyen fost, mint ez a naptár, még nem láttam a műfajban. Teljes mértékben kompatibilis Vágvölgyi (el)B Andrással és Baranyi B(ányarém) Krisztinával. Ilyen, amikor a tehetségtelenség találkozik a lelki rondasággal.

 5. Gyerek koromban kint volt egy 193x nyomtatott Nagy-Magyarország térkép a falon. Apán soha nem szedte le, nem érdekelte, hogy kevesebbért is elvittek embereket. Én már 5 évesen ismertem az egész sztorit az egykor nagy országunkról.
  Az óvodában teli torokból fújtam: “Ha a föld isten kalapja / Hazánk a bokréta rajta!” Az óvónő felháborodva tiltakozott a szüleimnél. Ők pedig felvilágosították a butácska óvónénit, hogy ezt a reakciós szöveget Petőfi Sándor írta..

 6. A Cassandrák szerepénél is van hálátlanabb szerep.
  Hadat üzenni egy naptárnak, propagandát kiáltani a PS-en, vagy egy jóízűt pilhálkodni a lekapcsolt díszkivilágítás miatt.
  Mindegy.
  A jobboldal “ügyek mentén” történő egyesítésének itt a vége. Mert ami a mérsékelteknek – az “eltartott kisujjú” értelmiségnek – már bőven sok, az a habzó szájú vadaknak még bőven kevés.
  Majd jön a “vakcinaútlevél” és bizony nehéz lesz elmagyarázni rajongóitoknak, miért kell az embereknek is oltási könyv, mint a kutyáknak, és miért lesz bizonyos dolgokban hátrányos helyzetben az, aki “billgéc” chipjével nem akarja megjelöltetni magát.
  És jönnek majd a kínos ügyek, kivált akkor, ha már már látszik az út vége.
  A nemzet nagyobbik része elfárad a folyamatos dobpergésbe, trombitaszóba, a kis ember nagy “csatáiba” és ki örömmel, ki fenntartásokkal, esetleg némi keserű szájízzel leszavaz az összefogásra.
  A bukásban pedig nem csupán a szájakból kiforduló állami emlőtől való búcsúzás lesz keserves, hanem a szekrényből kizuhanó osszárium látványa.
  És igen, győzni fog az SZFE is! Hősök lesznek. Teszem hozzá: joggal.
  Nektek meg – ahogy Matula bácsi mondaná – el lehet menni arra, ahol a part szakad…

  Boldog Karácsonyt!

 7. Törőcsik+ Józanodjál már ki.Zavaros amit írtál.Talán még magad sem érted.

 8. Kelemen Anna kellene naptárképnek! Miért? Tökéletesen mű rajta minden. Amit át lehet szabni rajta azt átszabták. A baloldal is ilyen plasztikázott örömlány..

 9. Törő csikk: annyi eszed van, mint Miklós véleményvezérnek, aki az Aláverben agitál a bilgéccsippet aktíváló O-5G-ellen. Ellenszélben kiszagolom, ha valaki hazudik. VBT NEM!
  Lehet, hogy a magadfajtáknak az a trendi, ha egy magát ÁTMENETILEG 2-es személyi számúnak gondoló palesztinai egyszerre KÉT, magát 1-es személyi számúnak vélő földijének veri (ki is mondja közben, hogy [két ilyen hervadt, ázott spagettit verni] ez a művészet – nekem nem! Ilyesmire oktatnak az SZFE-n…, az Aczélgyurka korában oda helyezett, ergo kirúghatatlan “merminevagyunkolyanok” elvtelentársaid.
  Ha már kutyaútlevél: érdekes, h. a ZUNIJAÓ!!! követeli meg a kovidcsipppet, ha és amennyiben repülni v. pl. koncertezni akarsz. NEM A FIDESZ-kormány! A reptársaság, a [email protected]ők, kohncertirodák.
  Nekem, kiskoromban még volt oltási könyvem! És még láttam olyat, aki “pár centis bokával” járt, mert bizony elkapta a gyermekbénulást. Kelet-Frankhonban (Neodákiában) hullanak, mint a Malvin-legyek, ha jön a kanyar-ó.
  Bizony, habzó szájú vad vagyok, és a véredet akarom, kisütve! 4000 volton! ÉS ehhez képest édeskevés, h. ilyen jól az ország még sosem állt, mert tudom, ha a magadfajta párszázezret+a másik védett fajt mocskosrohadtbüdösrasszistafasisztanyilasnáciként kiirthatnánk, SOKKAL JOBBAN ÁLLNÁNK. De mi tényleg nem vagyunk ilyenek. EGYELŐRE! Azonban az éppen soros vezéretek azon dolgozik éjt nappallá téve, hogy MEGINT kihozza belőlünk ezt a nagyon mélyre temetett állatot – gondolom, lenne egy kis könyvelnivalója… Már bizseregnek az ujjai…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.