Észbontók – Vajon valóban kiskorúakat itatnak részegre a forgatásokon?

Blog VBT

Van-e a Földön gravitáció? Mi nehezebb: egy kiló toll, vagy egy kiló vas? Mit ünneplünk március 15-én? Fogós és ravasz kérdések, melyekre bizony nem mindenki tudja a választ. Csak, aki kijárta az általános iskolát. Az Észbontók című műsor viszont nagy sikerrel gyűjti össze honi idiótáinkat, akik sokszor azt se tudják, hogy a bab az hús-e? Elkeserítő képet fest ez a magyar szürkeállományról. Vagy tán mégsem? Esetleg a műsorszerkesztők manipulálnak? Netán részegre itatják a játékosokat? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ.

***

Hogy miért kerestem pont ezekre a kérdésekre a választ, azt kalandozásaim egyike indokolja. Tudni kell, hogy a magyar ember mindig kalandozó alkat volt. S míg régebben Ravennáig mentünk, hogy letegyük névjegyünket Európa asztalára, most jobb híján a TikTok nevű pszeudokulturális képződményen, valamint azok alternatíváin keressük a választ az élet értelmére.

Így akadtam egy számomra eleddig ismeretlen tartalomgyártóra, aki abbéli sirámait mondja el, hogy őt biza felismerték. És igen, ő volt az Észbontók azon adásában, ahol élénken ecsetelte mellette ülő barátnőjének, hogy gravitáció bizony csak az űrben létezik, ezért a feldobott tárgyak a Földön egész biztosan nem a tömegvonzás miatt zuhannak le.

Aki nem ismerné, az Észbontók az a fajta műsor, amiben az egyszerű kérdéseket megválaszoló ostoba és primitív alanyok válaszainak helyességét a tőlük egy fokkal kevésbé ostoba és primitív játékosok próbálják meg kitalálni. Ostobaság és primitívség tekintetében persze erős a mezőny köztük az elsőségért, hiszen maguk a játékosok is tudják, hogy milyen műsorban fognak szerepelni, ergo mely televíziós produkcióban fogják kiröhögni azokat, akik egy-egy adott kérdésre rossz feleletet adnak.

A nagy kérdés természetesen már a műsor kezdete óta az volt mindenki számára, hogy vajon ezek az emberek tényleg ennyire gyökerek? Na, itt lép a képbe a magyarázkodó hölgy, aki próbálja lerántani a leplet a titokról.

Nyilván azok a kommenterek, akik felismerték őt, nem bántak vele kesztyűs kézzel. Nekik címzett sirámait a hölgy a következő videóban mondja el:

*

*

Ez alapján végre megnyugodhatunk. Valószínűleg az emberek nem annyira sík hülyék, ahogyan azt a tévében előadják. És ebben tökéletesen igaza van, hiszen a 4 millió futballszakértő országából egycsapásra 6 millió virológus országává váltunk, ami, amellett, hogy meglepően merész profilváltás, intellektuálisan is egy sokkal magasabbra ívelő pályaorientáció.

A gyengébbik nem eme elme-éke azonban 19-re is képes lapot húzni második videójával:

*

*

A második videó a „forgatás alatt adnak-e alkoholt, illetve mi újság a titoktartási szerződéssel” témakört járja körül, meglepő őszinteséggel. A válaszokból kiderült, hogy nemcsak adnak, de egyenesen tukmálják a szeszt a játékosokba, ráadásul kiskorúakat is részegre itatnak.

A szerződésről meg annyit, hogy egyáltalán nem szerepel benne, melyik produkcióba is készül a műsor.

***

Mivel utána akartam járni a dolgoknak, a „hallgattassék meg a másik fél is” etikai minimumát követve megkerestem a Viasat3 televízó illetékeseit, akik a csatornát üzemeltető Sony Pictures-höz irányítottak. Így kérdéseimet nekik tettem fel:

„Tisztelt Cím!

Egy, az Észbontók adásában szerepelt tiktoker a közösségi videómegosztó portálon a következő állításokat tette nyilvános videójában:

– A készítők egyéves titoktartási szerződést írattak alá vele, amely szerződésben nem említették, hogy az Észbontók című műsorban fog szerepelni.

– A forgatás során többször is rákérdezett, hogy ugye, ez nem az Észbontók? Erre azt a választ kapta állítása szerint, hogy nem, ez egy másik, teljesen új műsor.

– A szereplők imbecil viselkedése megrendezett.

– A forgatások során végig alkoholtartalmú italokkal itatták a szereplőket, a kiskorúakat is, egészen addig, amíg azok be nem rúgtak.

A mai nap folyamán várom e kijelentésekkel kapcsolatos észrevételeiket, megjegyzéseiket.

Varga-Bíró Tamás – Pesti Srácok Hírportál”

*

Néhány óra múlva a válasz is megérkezett:

„Tisztelt Varga-Bíró Tamás!

Köszönjük a megkeresését.

A szóban forgó hölgy valótlan állításokat tett a műsorral kapcsolatban, amelyeket ezért a csatorna részéről nem kívánunk kommentálni, a szükséges lépéseket megtettük az ügyben. További kérdések esetén kérjük, forduljon a műsor produkciós cégéhez, a Show & Game-hez.

Üdvözlettel:

A VIASAT3 sajtóosztálya”

*

Itt valamiért újra átváltottak VIASAT3-ra, de az előre borítékolható válaszuk volt a lényeg, nem pedig a folyamatosan váltogatott nevük.

Magam is dolgoztam kereskedelmi televíziónál, így pontosan tudom, hogy milyen algoritmus alapján történnek a dolgok akkor, amikor a felelősség kérdését firtatja valaki. A csatorna mögött mindig egy cég, vagy cégcsoport áll. A csatorna műsorait pedig különféle gyártó cégek készítik, mint például a levélben említett Show & Game, amelyik az egyik legnagyobb és legismertebb beszállító cég Magyarországon, amiről a kedves olvasó IDE KLIKKELVE maga is meggyőződhet. (Magam is dolgoztam velük számos produkcióban.)

Nekem a gyártó céggel ezek után már nem kellett foglalkoznom, ugyanis a műsorok minden esetben a csatorna vezetőinek elfogadásával kerülnek adásba, tehát a felelősség elsősorban őket, másodsorban a csatornát üzemeltető céget vagy cégcsoportot terheli.

Amiért ugyanis tiszta vizet szerettem volna önteni a pohárba, az pontosan az a fajta lelkiállapot, amikor egy végtelenül ostoba ember még jobban bemártja magát bűnei mocsarába. Bűn, írom, és úgy is gondolom. Meggyőződésem ugyanis, hogy minden olyan tevékenység, amely a legalantasabb emberi ösztönökre hatva fejti ki hatását, bűnnek minősül. Ez a műsor már önmagában is szörnyű és kontraproduktív. Hatásmechanizmusát tekintve arra az állapotra kondicionálja a nézőt, hogy lám, vannak, akik még nála is sokkal ostobábbak. Nála, aki az Élet Iskolájában végzett, ahol Isten a tanár. Neki, aki máskülönben simán elküldi a jó kurva anyjába az atomfizikust, amikor az a szerencsétlen barom nem képes felfogni, hogy a naperőmű az igenis mini atomreaktor.

Mondanám, hogy ez a tendencia csak korunk internetes társadalmában létezik, de ez egyáltalán nem így van. Már a régi korok emberei is dobáltak záptojásokkal törpéket a piactéren, s nézhették a paraván takarásából három garasért egy röpke pillanatra eléjük libbenő szakállas asszonyt, vagy háromlábú kisfiút, arról nem is beszélve, hogy eme embercsoportok fő látványosságai közé tartoztak a nyilvános kivégzések. Ezek a modern változatok semmivel sem jobbak vagy rosszabbak a korábbi idők nyilvános megalázásainál. Egyszerűen a platform változott.

***

Hogy mi fog történni ezzel a hölggyel? Nos, a csatorna egész biztosan be fogja őt perelni az állításai miatt. A hölgy pedig nem fogja tudni bizonyítékokkal alátámasztani kijelentéseit. Tehát veszíteni fog.

A médiát viszont – ingyenes reklámként – bejárja majd ennek a híre, s így a butácska kislányról egy második bőrt is le tud húzni a produkció, méghozzá úgy, hogy a pár tízezer forintos tiszteletdíj kifizetése helyett ezúttal ők fognak kapni pár százezer forintot sérelemdíjként.

Az ostoba és primitív emberek pedig továbbra is késztetést fognak érezni arra, hogy piaci törpék és záptojás híján tévés bohócokkal elégítsék ki alantas vágyaikat. Avagy ők álljanak be záp-kommentekkel dobálható alanyként a célkeresztbe.

() VBT ()

Kiemelt kép: Észbontók – Sony Pictures Television

14 hozzászólás “Észbontók – Vajon valóban kiskorúakat itatnak részegre a forgatásokon?

 1. Nagyon jó, hogy ez a téma fölmerült, mert ezt a műsort sokáig negligáltam, amíg egyszer nem találtam a távkapcsolót és azóta már szándékosan belenézek időnként, mert azt a rejtvényt szeretném megfejteni, hogyan sikerül ilyen buta embereket keríteni Magyarországon? Föladtak egy hirdetést, hogy a leghülyébbeket keressük, akik pár fityingért lejáratják magukat?
  A rejtélyt nem sikerült megfejtenem, de egypár dolog azonban kiderült.
  Például, hogy többször is rákérdeztek a tippelő kevésbé primitív játékosoktól, akik színészek, hogy lehet-e ennyire hitelesen eljátszani, hogy valaki ennyire idióta, hogy pl. arra a kérdésre, hogy hány negyedből áll egy vízilabda döntő, képes mást mondani, hogy négy, mikor már a kérdésben ott a válasz is?
  Az ismert színészek állítják, hogy ezt még ők se tudnák hitelesen előadni.
  Vagyis nagyon sok néző betelefonálhatott ilyen gyanúval, hogy be vannak tanítva a válaszolók.
  Van másik trükk, amikor egy korábban síkidióta, öntelt, afféle bicepszében hordja az eszét szépfiút egy partnerrel beültettek a tippelő celebek közé. Az pedig eljátszotta, hogy tudja a válaszokat, nézett rejtélyesen a semmibe, de lényegében a partnerére bízta a válaszokat, és látszott rajta, fogalma sincs arról, hogy min vihognak a másik három tippelő társai és a műsorvezető.
  Ez meggyőzött arról, hogy tényleg nagyon butákat toboroznak a válaszolók közé, (ahol a szépfiú is korábban szerepelt), ami ugyan a legtöbb észbontón alapból látszott is.
  Csakhogy mégse stimmel sok minden.
  Egyrészt a tippelő, és okosnak látszó celebeknek módszeresen súg a műsorvezető: nehogy lebőgjenek, elhadarja afféle mellékesen sokszor a választ is. Na jó, hát ez nem csalás, de nem is korrekt.
  Szerintem a következő történik: a tényleg nagyon buta, viszont komoly egóval rendelkező észbontók egy megzavaró előválogatáson vesznek részt, afféle próbafelvételen, és ott ugyanilyen vagy ugyanezen kérdéseket más szavakkal teszik fel, és mikor a delikvens jól válaszol, megmagyarázzák neki, hogy téved. Tulajdonképpen sokszor azért eltalálnák a választ, de így előre elbizonyítják őket, vagy csak a hangadót, aki aztán okosnak adja elő magát, és a belémagyarázott rossz választ kiharcolja. Persze lehet, hogy alkoholos ital is van a dologban, de az emberek zöme akkor sem válaszolná azt, hogy Anglia nem Európában van, ha hullarészeg. A legbutábbak is tudják, hogy a derékszög 90 fok, hogy március 15-én nem az aradi vértanúkat ünnepeljük, …hacsak eleve nem Szlovákiából, Vajdaságból vagy Erdélyből toboroznak, akiknek tanáraik nem mernek március 15-i ünnepséget tartani az elnyomó idegen népek miatt. Ekkor válik érthetővé, hogy sokuk nem ismeri a legalapvetőbb gyerekmondókákat vagy mondásainkat.
  Egyszóval itt csúnya sorozat manipuláció lehet, és nem vagyunk ilyen idióták, mi magyarok, mint amilyennek szeretnének bemutatni, hogy már a kérdést sem tudja valaki értelmezni, mint akiktől azt kérdezték, hogy hány számból áll az atlétikai tízpróba, amire azt mondták, hogy ötből, vagy azt, hogy ki volt a mózes kosárban, erre azt válaszolták, hogy Krisztus.

   1. Örülök ennek, kedves Ervin, de azért valahol csak tanult ez a buta bagázs, és 8 év alatt legalább nyolc iskolai ünnepséget és TV-ben ünnepi beszédet, “Kőszívű ember fiai”-t csak látnia kellett Kismagyarország csonka területén, s ez nem is tűnt fel nekik? Ezért tippeltem arra, hogy talán külföldön élnek, mert itt nem lehet nem belebotlani márc. 15-be.

 2. ér az a műsor annyit, amennyi energiát a kommentjébe fektetett, tisztelt naprózsa?

  1. Jogos a kérdés, kedves Futóbolond. Sajnos azért fektettem bele ennyi energiát, mert ezek szavaznak majd jövőre. S mérget vennék rá, hogy aki alapjövedelmet ígér nekik, arra fognak szavazni, mert ha ennyire nincsenek képben, akkor a nemprobléma muzulmánokat “Aj de jó, hogy itt vagytok!” tárt karokkal, a lányok meg tárt egyebekkel is, és plüssmacikkal várnák.
   Abban bíztam, reménykedtem, hogy inkább manipulációk áldozatai, minthogy tényleg ennyi hülye lenne nálunk is.

 3. Nem néztem ezt a műsort,pont a felháborító ostobaság miatt,ami a résztvevőkből (itt nem csak a válaszolókat,hanem a műsorvezetőt és társait is értem),de olykor kapcsolgatás közben beleakadtam.
  Nem látszottak részegnek,még ittasnak sem a páciensek. Csak sikoltoztatóan butának.
  Szóval az ostoba kishölgy a pert is bukni fogja.

 4. Fikázzátok csak a műsort, de sztem tényleg ilyen a társadalom egy (sajnos) igen széles rétege, mert pont eleget jártam iskolába ahhoz, hogy EZEKKEL egy padban ültem, a kockás inges tanerők pedig feladták a küzdelmet, nem akarták “jövőre” is ugyanezeket a fejeket nézegetni (mert tanítani nem lehet), és átlökdösték őket kettesek garmadájával hogy menjenek a fenébe.
  Például nem írta le a gondos szerző, hogy mi a francból él a dicső hölgy, aki nagy garral vádaskodik, mert jól és jogosan kiröhögték !!!!!
  Ugyanis pont ezt a műsort láttuk a feleségemmel, nem akadozott sem a nyelve, sem a srég gondolatmenete, igen határozottan közölte a hülyeséget !!!!!!!

 5. Van az a mélység, amihez még hozzászólni sem szabad egy értelmes embernek, az Észbontók ilyen!
  Tamás! Az Ön kvalitását ismerve, kérem írjon a megoldásról is pár szót. Az a minimum, hogy az ilyen műsorokat be kell tiltani!
  Szeretném végre Önt a Pesti Tv műsoraiban látni!

 6. Én is erősen gyanítom, hogy a műsor készítői manipulálnak.
  A végső hatáshoz elég csak a hülyeség faktort erősíteni – a rossz válaszok sűrűségének a növelésével. Egy lehetséges módszer pl. a következő.
  Soha nem látni együtt az okos celebek és a buta válaszolók csapatát – nem egy helyiségben vannak, a válaszolókat felvételről mutatják. Egyáltalán nem biztos, hogy a válaszok filmre vétele ugyanabban az időben történik, mint a celebek és a műsorvezető produkciója. Könnyen el tudom képzelni, hogy válaszok felvétele jóval előbb készült, és még egy előszűrést is elvégeznek: a levetített, kb. 5 válaszhoz felvesznek kb. 20 kérdés-feleletet, a jó válaszokat kiszűrik, mert érdekteleneket, mutatásuk nem cél. A celebeknek nem kell tudniuk, hogy ily módon előre megszűrt válaszokat látnak, és mehet az önfeledt szórakozás – konstans hülyéket láthatunk, és hüledezhetünk a magyarok műveletlenségén. Még Áront sem kell beavatni, csak a kezébe kell nyomni a végső kérdéslistát.

 7. Az oktatás egészen addig hülyéket fog termelni, amíg nem lesznek a továbblépésnek kemény követelményei. Ma a gyerekek úgy élik le első 18 évüket, ha akarnak tanulnak, ha akarnak nem… Teljesen szétesnek, mert semmi nem kényszeríti őket semmire, a gyakorlati tudásról meg nem is beszélve, egy szelet kenyeret sem tudnak maguknak késsel szelni. A liberalizmus mindenhez értő hülyéket termel. Vissza kellene térni a szabadságelvű világ helyett egy követelményalapú világhoz. Mindenkinek jobb lenne, ez így egy álomvilág. Látszik a műsor szereplőin. (Volt korábban egy a videó arról, ahol egyetemistáktól kérdeznek valami egyszerűt és szinte mindenki butaságot mond. Nincs már józanság az emberekben, a műsor is ezt tükrözi felnagyítva.)

 8. “Sárika egy kicsikét butácska” – lehet, de ez a hölgy nem Sárika… Hogy a műsorkészítők hány bőrt húznak le róla, nem érdekel. Én a frotírt húznám le róla, aztán nem bánnám ha ő meg a bőröm egy részét rólam. JÓZANUL. Megtudná, mi az a graviDáció… Csak az asszony meg ne tudja!

 9. Vajon mennyit fizethetnek ezeknek a ‘művészeknek’, hogy a nevüket adják ehhez az erkölcstelen :a butaságot trendinek beállító műsorhoz?Akik nézik ők , fognak szavazni is !!!

 10. Nem értek hozzá, de, gondolom, a műsoroknak van valamiféle nézettségi mutatója. Ha az negatív irányba mutat, ésszerű, hogy levegyék a műsort a palettáról. Az ÉSZBONTÓK, ezek szerint megy. Akkor viszont elég jól el vagyunk engedve észbontókkal, ha ennyien nézik. Sajnos..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.