Kommunista hálózati módszerek Karikó Katalin ellen

Blog VBT

Tegnapi Facebook-bejegyzésemet a Karikó „ügy” rövid és közérthető leírásáról meglehetősen sokan megosztották, átvették, hivatkoztak rá. Természetesen pro és kontra. Mindezt pedig azért, mert a rövid és közérthető dolgokkal az a „baj”, hogy feltételeznek némi alapfelkészültséget. Bejegyzésem pontjainak kibontása azok kedvéért született, akik vagy koruknál, vagy politikai preferenciájuknál fogva nem értik/nem akarják érteni, amit írtam.

***

Íme Facebook poszt:

*

*

És most következzék a pontok kibontása.

*

1: Az édesapját féltő fiatal Karikó Katalint a kommunisták beszervezték.

Állambiztonsági 6-os kartonja szerint az orvosi tanulmányait épp megkezdő Karikó Katalint a kémelhárítással foglalkozó III/II.-es osztály hadnagya, a későbbi országos rendőrfőkapitány, Salgó László szervezte be. Karikó Katalint édesapja 1956-os szerepvállalásával zsarolták meg. Kilátásba helyezték neki, hogy amennyiben nem csatlakozik a hálózathoz, mind a családja, mind az ő érvényesülését ellehetetlenítik.

Ez 1978-ban történt. Tegyük hozzá, hogy 1970-ben még 325-350 politikai fogoly volt börtönben, köztük Wittner Mária is. 1972 márciusában 290 a politikai foglyok száma, 1973-ban 288, 1974-ben 234, 1975-ben 180. Egy évvel Karikó beszervezése után, egy 1979. december 18-i jelentés szerint még mindig 57 államellenes elítélt tölti büntetését különböző magyarországi börtönökben. 1980-ban számuk 50 főre csökken. És ami megdöbbentő: a rendszerváltáskor még mindig 6 politikai elítélt ül börtönben.

Ami tehát szinte felfoghatatlan a mai korban szocializálódottak számára, hogy 1978-ban még mindig bárkit perbe lehetett fogni, s koncepciós perben börtönbüntetésre lehetett ítélni a Kádár-korban. Akár visszamenőleges „bűnei” miatt is. Ilyen környezetben írta alá Karikó Katalin a beszervezési nyilatkozatot.

Jegyezzük meg azt is, hogy a kémelhárítás nem a honi, házmester-lelkületű besúgók terepe volt. Itt az értelmiség krémjét kívánták 100%-osan a markukban tartani, maguk mellé állítani. S ha valaki nyíltan szembeszállt velük, minimum azt kockáztatta, hogy semmire sem jut szakmai karrierjében. Azaz Karikó Katalin, ahelyett, hogy világhíres kutatóvá vált volna, maximum egy vidéki kisváros gimnáziumában kaphatott volna állást, mint középiskolai tanár. Természetesen a doktori disszertációja nélkül, mivel azt megvédeni esélye sem lett volna.

E ponton kell megemlítenem azokat a szocialista diplomákat, melyek ma is lépten-nyomon visszaköszönnek. A kiváltságosok akkor is diplomát kaptak, ha egy szót sem tanultak, ha be sem jártak az előadásokra, ha szakdolgozataikat más írta, s ha a zártkörű védés során jobbára az időjárásról és a legutóbbi Záray-Vámosi slágerről beszélgettek. Elég volt egy hívás a pártközpontból a piros telefonon az egyetemre, s máris megvolt az a fránya diploma.

2: Karikó Katalin, ahelyett, hogy jelentett volna, amilyen hamar csak tudta, elhagyta a kommunista diktatúrát.

„Az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam. Tudományos tevékenységem, kutatásaim folytatása érdekében távozni kényszerültem.” – nyilatkozta Karikó Katalin.

Ezt a tények is bizonyítják. 1983-ban avatják doktorrá, de 1985-ben már létszámleépítésre hivatkozva elküldik a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból. Ekkor határoz úgy, hogy családjával nyugatra távozik.

Nem kell hozzá túlságosan éles logika, hogy amennyiben jó elvtárs lett volna, és rendszeresen jelent, nem küldik el erről a kulcsfontosságú helyről.

3: Mielőtt bármiféle bizalmas anyagnak akárcsak a közelébe is engedték volna, az USA megfelelő szakszolgálatai átvilágították őt.

1985-ben a republikánus Ronald Reagan volt az USA elnöke. Ő volt az az elnök, aki a Szovjetuniót a gonosz birodalmának nevezte, s akinek regnálása alatt az Amerikai Egyesült Államok kémelhárítása kíméletlenül lépett fel a kommunistákkal szemben. Többek között ekkor lepleződött le a szovjet alvóügynökök nagyrésze is. Ők voltak azok a kémek, akiknek Moszkva teljes amerikai háttértörténetet kreált, s akik tökéletes amerikai polgárként élték életüket, egészen addig, míg más parancs nem érkezett Moszkvából.

4: Mivel kiderült, hogy Karikó Katalin nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az USA népére, kutatásait elkezdhette.

Aki a keleti tömb országaiból emigrált az USA-ba, azt különösen szigorú átvilágítási procedúra fogadta, amelynek során mindent megtudtak az illetőről. Vélhetőleg azt is tudták, hogy Karikó Katalint a magyar kémelhárítás beszervezte. Azt is tudniuk kellett azonban, hogy a beszervezés csak formális volt, és hogy Karikó nem jelent veszélyt az amerikai társadalomra, hiszen máskülönben nem engedték volna a kulcsfontosságú kutatásoknak még a közelébe sem. Ehhez képest Karikó először Philadelphiában, majd Washingtonban (!) dolgozott.

5: Évtizedekkel később kifejlesztett egy olyan eljárást, ami újabb 14 év múlva döntő fontosságúnak bizonyult egy pandémia elleni harcban.

6: Karikó Katalin hazalátogatott, ahol országa vezetői magas állami kitüntetésekben részesítették.

Karikó Katalin teljes joggal kapta meg a legmagasabb állami kitüntetéseket. Már csak azért is, mert magyar állampolgárságáról még az USA-ban töltött évei alatt sem mondott le.

Az állami kitüntetéseket nem kaphatta másoktól, mint az éppen hivatalban lévő közjogi méltóságoktól. Az tehát, hogy az elismeréseket a hivatalban lévő köztársasági elnök Áder Jánostól, illetve a megválasztott miniszterelnök Orbán Viktortól kapta, nem politikai állásfoglalás egyik fél részéről sem.

7: Ugyanazok a kommunisták, akik korábban beszervezték, újra megpróbálták beszervezni, mégpedig a korábbi beszervezés tényével megzsarolva őt.

Karikó Katalin több helyen, s világosan elmondta, hogy ő kutató, nem pedig politikus. Ennek megfelelően semmiféle módon nem kíván beavatkozni a magyar belügyekbe. Ez a hozzáállás tiszteletet érdemel. Minden normális magyar ember részéről. Csakhogy az ellenzékiek mit láttak? A professzor asszony Orbánnal, Áderrel, Kövérrel „bratyizik”, kitüntetéseket fogad el tőlük, beszélget velük.

A közeledési kísérlet először indirekt formában történt, mégpedig 2021 januárjában, amikor is Gyurcsány Ferenc a következőket nyilatkozta:

„Mindannyian büszkék lehetünk rá. A neve hallatán jó érzés magyarnak lenni.”

Gyurcsány mézesmázos szavai szinte azonnal átváltanak amolyan botcsinálta rendszerkritikába:

„Kár, hogy ehhez az eredményhez Karikónak is el kellett hagynia a hazáját.”

Karikónak is. Tehát Gyurcsány itt már összemossa a Kádár-rezsimet az Orbán-kormánnyal, hiszen egyértelműen arra utal, hogy aki az elmúlt 10 évben érvényesülni akart, annak el kellett hagynia a „diktatúrát”. Különösen gusztustalan és gyomorforgató, hogy ezt pont ő jelenti ki, aki KISZ-vezetőként a kommunista ifjúsági szervezet vagyonának privatizációjával már a rendszerváltás pillanatában milliárdossá lett. Arról nem is beszélve, hogy kommunista hóhérfamíliába nősült bele. E família tagjai és házibarátai közül Apró Antal 1994-es haláláig, Péter Gábor, Rákosi hóhérja 1993-as pokolba kerüléséig, míg Kádár kedvenc ítéletvégrehajtója, Biszku Béla, egészen 2016-ig kapta a kiemelt nyugdíjat. Felelősségre egyiküket sem vonták.

És Gyurcsány folytatja a politikai törésvonal megteremtését:

„Szégyen az is, hogy Orbán Viktor szerint az elismert magyar kutató csak egy kisújszállási asszonyság”.

8: Miután Karikó Katalin nem engedett a kommunista zsarolásnak, a kommunista ügynökök megkezdték a karaktergyilkosságot.

Karikó Katalin viszont nem kért az efféle manipulációkból. S mivel nem kért, logikus, hogy megemlítették neki: nem lenne jó, ha a 2017-ben nyilvánosságra hozott ügynökaktát újra megszellőztetnék.

>>Teljes bizonyossággal tudom kijelenteni ezt, hiszen a közvetlen környezetemből három ismerősömmel is megpróbálkoztak, mégis a saját példám után tudom ezt leginkább megerősíteni. A személyemet érintő 2018-as karaktergyilkossági kísérletet számos más próbálkozás előzte meg. 2012-ben a Szegedi Csanád körül kirobbant botrány után személyes találkozót kért tőlem a Jobbik egyik akkori alelnöke. Budapesten, a Móricz Zsigmond körtér egyik kávézójában találkoztunk, ahol hallgatásomért cserébe az alelnök szponzorált fellépéseket, majd ezt visszautasítva listás országgyűlési képviselői helyet kínált fel. 2016-ban a személyemet és családomat érintő halálos fenyegetés következett, majd 2017-ben vállalkozásom körül kezdtek el szaglászni. Mivel egyik próbálkozásuk sem járt sikerrel, 2017 októberében baloldali ellenzéki vezetőkkel (v.ö. partizánokkal) kiegészülve kezdtek neki a 2018-as botrány kirobbantásának, ami abból állt, hogy szenzációhajhász módon a köz elé tárták azt, ami mindig is a köz elé volt tárva. Ha pediglen egy hozzám hasonlóan enyhén szólva is mérsékelten súlyozott közszereplő esetében fontosnak tartották megtenni e procedúrát, Karikó esetében hatványozottan fontos volt ez.<<

Hogy miért lett volna fontos Karikó Katalint Gyurcsányéknak beszervezniük? Az ok egyszerű: az oltásellenes ellenzék minden taktikája megbukott. A keleti vakcinák közül néhányat már nyugaton is engedélyeztek, a többit pedig valószínűleg eztán fogják engedélyezni. A járványügyi szabályok is sikeresnek bizonyultak, s az „alig egymillió beoltott lesz” című hazugság mantraszerű ismételgetésének ellenére már túl vagyunk az 5 millió beoltotton, ráadásul a gazdaság újraindítása is jó ütemben halad. Az ellenzék pedig a 2022-es választás kampányában a „sikertelen védekezés” hazugságát kívánta használni.

Igen nagy fegyvertény lett volna tehát, ha Karikó Katalin színt vall az ellenzék mellett. Személyének kampánycélra való használatával meg lehetett volna kísérelni, hogy eltöröljék korábbi, oltásellenes kampányuk szégyenfoltját.

És meg is csillant a reménysugár, amikor Karikó április végén a kormány vakcina-táblázatát kritizálta, mondván, hogy arról kulcsfontosságú adatokat hagytak le, amelyek nélkül a táblázat adatai értelmezhetetlenek. Csakhogy a kritika jogos volt, s ezt az érintettek is elismerték.

Ahelyett tehát, hogy Gyurcsányhoz szaladt volna, hogy a gonosz kormány ellen felszólaljon, Karikó Katalin Orbán Viktorral találkozott a Kármelita kolostorban. És ez megpecsételte a sorsát.

A gyűlöletcunami rögtön a találkozó ellenzéki „elemzésével” kezdődött: az ellenzéki propagátorok elkezdték azt híresztelni, hogy „ezek, ketten” a disznótorról beszélgettek, méghozzá azért, mert Orbán ezt a témát hozta fel. Nyilván, mert Orbán Viktor egy sudribunkó, aki egy világhírű biokémikussal csak a falusi disznótorokról tud beszélgetni.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a témát Karikó Katalin hozta fel, mégpedig abban a kontextusban, hogy a nem megfelelő felhasználás hatalmas bajokat okozhat, mert például a disznók régebben a fülük tövébe kaptak mindenféle oltásokat, s ha a disznótor során ezt a fület a hentes beledolgozta a disznósajtba, az ételtől akár meg is halhatott, aki elfogyasztotta.

***

Az „asszonysággal” való kellemes kvaterkázás után beindult a hálózat gépezete, és egyre-másra jelentek meg az ellenzéki újságokban a Karikó múltját „leleplező” írások. Amiket persze mindenki ismert, de hát a lényeg a tálaláson van. Ha ugyanis kellő pénzzel megtámogatva kellő tömegben gyártja valaki a lejárató cikkeket, a lejáratás megtörténik. Akár igazak a hírek, akár nem.

Itt, a vége felé kell megjegyeznem, hogy az állambiztonsági szolgálatok aktáinak nagyrészét 1989-1990-ben a kommunisták elpusztították. Azazhogy elképzelhetően egy részüket páncélszekrényekbe zárták, hogy később zsarolási céllal használhassák fel.

A megmaradt aktákkal nem csupán az a baj, hogy hiányosak, hanem hogy hiányosságukban olyan következtetésekre adnak lehetőséget, mely következtetések köszönő viszonyban sincsenek az igazsággal.

Elég, ha csak arra gondolunk, hogy amíg egy Horn Gyula féle pufajkás gyilkosról alig maradt fenn akta, így gond nélkül lehetett miniszterelnök, mi több állhat szobra Brüsszelben, addig jó néhány olyan művészről maradtak meg iratok, amely művészek már a rendszerváltás előtt jobboldali érzelműnek mutatkoztak. De például olyasfajta „véletlenek” is előfordultak, hogy az egyházi személyek kartonjai 90%-ban megmaradtak, mivel a kommunisták pontosan tudták, hogy a „klerikális erő” a többpárti rendszerben ellenük fog fordulni.

A Karikót 1977-ben beszervező Salgó László pedig gond nélkül lehetett 2002 és 2004 között országos rendőrfőkapitány, hiszen Gyurcsány bábja, Medgyessy Péter gond nélkül kinevezte.

Nem tudom, Mező Gábor kollégámnak hány cikket kell még megírnia, mire végre felfogjuk, hogy a hálózat ma is működik, s ugyanazok a személyek, vagy azok kinevezettjei (v.ö. szellemi örökösei) működtetik?

***

Az ilyen és hasonló esetek miatt nem szabad nyilvánosságra hozni azokat a bizonyos aktákat. A szelektív megsemmisítés miatt a megmaradt dokumentumokról olyan hamis kép tárulhat elénk, ami semmiképp nem az igazságot mutatná meg.

() VBT ()

Kiemelt kép: MTI

4 hozzászólás “Kommunista hálózati módszerek Karikó Katalin ellen

 1. Én magam ismerek olyan embert aki “izgatás” miatt ült két évet. Ne kérdezzék mi az ami igazgatás, és mi nem, a bíró előre megkapta az ítéletet, csak fel kellett olvasnia. Szóval bárkit be lehetett dugni, illetve majdnem bárkit. (A minisztert kohóba lökték, de V.P. elkapta a gyilkosa kezét és együtt repültek..)
  Röviden: Az ötvenes évek gyakorlata szolidabb formában és kevésbé láthatóan folyt tovább. Közben a cionistából kultúrpápává avanzsált Aczél György a hitsorsosait nem hagyta bántani. Inkább behívatta őket és a fiókjából elővett egy nekik szóló, állandó utazásra szóló, nyugatra érvényes útlevelet.. Érdekes világ volt. Szóval jelentéstételre beszervezni gyakorlatilag mindenkit beszerveztek, mert csak akkor mehetett ki egy konferenciára, ha utána jelentést ír, sőt behívták beszélgetésre.. Ha ezt nem vállalta akkor nem engedték ki.

 2. Én e cikk érvelésével nem vagyok hajlandó egyet érteni.
  Hiszen a főiskolai, egyetemi tanulókat már a tanulói tevékenységük alatt,
  Beszervezik a szervek.

  Az hogy egy Magyarországon tanult személy, aki feltehetően olyan stratégiai területen fog dolgozgatni, mint a biológiai hadviselés.
  Ki emelt titkos feladat.
  Még az emlegetet Amerikai földrészen is.
  Tehát a magyar rezidenciának, ami ebben az esetben a volt III/-es osztály. Politikai tőkéjének gyarapítására az efféle külhoni.
  Teljeskörü ügyfélszolgáltatást vív ki magának.
  De még az Amerikai részről is ilyen gardedámot illik kapnia.
  Bizony – bizony

 3. Két dolog: A kisújszállási asszonyság egyetlen, kézenfekvő dologra nem hivatkozott: a III/II-es az a KÉM-, és nem a “belső” elhárítás. A másik: a kormány táblázatának OTROMBA kritikája nem megengedhető a részéről – ezzel a kívülállását hangsúlyozta. Amit ő mondott, az a szakmának való, az a vírustagadó Komá-rom-Nyista DK.infó-s tahóknak nem mond semmit, egyszerűen öt egymás alatti számsort nem képesek összefüggésükben láttatni. Vagy nem is akarnak.
  Azon számsoroknak egyetlen értelme volt: x tip. vakcinával oltottak közül 100 E-re vetítve y db betegedett meg, és közülük z db sajnos el is hunyt. Két dolog megint csak kiolvasható a táblázatból, és EZ A LÉNYEG: az orosz vakcinával oltottaknál volt a legkevesebb betegség, a legkevesebb halál. A legtöbb beteg Zeneccás volt, de a második legkevesebb elhunyt is! Másik: a 100 E-re vetített átlag alapján a BÁRMIVEL oltottak közül ÁTLAG 400-an betegedtek meg, és 20-an (40-en?) haltak meg. Ez így együtt igazolja, h. bármilyen oltás jobb, mint a betegség, bár 100 %-kal egyik oltás sem “védi ki” a betegség bekövetkeztét, sőt, a halálos kimenetelt sem – mert bármilyen oltással is NAGYSÁGRENDEKKEL nagyobb mértékben lehet elkerülni a betegséget ill. halálos kimenetelt, mint oltatlanul. (Mondom ezt úgy, h. 40 éve semmivel nem oltakozom, az influenzát tudtommal nem, de a kovidot sikerült elkapnom, nem nagy ügy – bár környezetemben egy év alatt vagy tízen ebben hunytak el: nálam jóval fiatalabbak, és jóval idősebbek , sokkal sportosabbak és sokkal nyeszlettebbek is. Ezt sem értik: NEM LEHET TUDNI ELŐRE SEMMIT. Aljas kórság ez a kovid…)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük