Palóc Ring – Nyugat-Nógrád legnagyobb fesztiválja

Blog VBT

Meg nem tudnám mondani, melyikből volt több: azokból-e, akik azt mondták, hogy úgyis elmossa az eső, vagy azokból, akik a coviddal riogattak? A szervezők viszont gondos előkészítés után úgy döntöttek, hogy szembenéznek minden akadállyal, és nemes egyszerűséggel egy fantasztikus fesztivált rendeznek.

***

Aki nem tudná, mi is az a Palóc Ring, azt nem kárhoztatom. Annyira új még, hogy a magyar autó-és motorsport nagykönyvébe sincs beleírva. Hivatalos verseny még nem zajlott rajta, ám eleve úgy lett kialakítva, hogy a legkeményebb feltételeket előíró nemzetközi viadalokon is megállja a helyét. S hogy ne fussak bele valami egetverő szakmaiatlan okfejtésbe, a tényeket inkább a szakemberekre bízom! Íme, a méltán népszerű, és megkérdőjelezhetetlen hitelességű Speedzone tudósítása a Palóc Ringről!

*

*

Ami viszont a lényeg, hogy a szervezők (valamint fő támogatóként a Fidesz) úgy gondolták: egy ilyen nemzetközi hírű sportlétesítmény megérdemel annyit, hogy háromnapos rendezvénysorozatot kerítsenek köréje.

Így is lett!

Méghozzá összekötve a helyiek elvárását a pályaátadással. Így lett egyszerre Hungarikum és Palóc Ring Fesztivál a hivatalos név. Nyugat-Nógrád falvai pedig egymás után mutatták be sátraikban azokat a hungarikumokat, amelyekről messze földön híresek. Sőt a Nógrád Megyei Közgyűlés néhány éve határozatban döntött arról, hogy megalkotja a Hungarikum kitüntető cím fennhatósága alá tartozó  Nógrádikum fogalmát, s ezek elnyerését szigorú feltételekhez köti. Így szerepelt a fesztiválon együtt Nógrádikumként a rimóci rezesbanda, a csitári herőke és a varsányi lepény.

S hogy a hiperpasszív altruizmussal megáldott ellenzékiek se maradjanak hoppon, a bejáratnál egy kitelepült standon covid-gyorsteszteket is kaphatott az, akinek erre volt igénye.

Mindeközben bárki kipróbálhatta a valóban csodálatos gokartpályát, ahol hagyományteremtő céllal elrajtolt az első Polgármesterek Futama. A nagyszínpad mögötti részen pedig vidámpark várta a szórakozni vágyókat.

***

Persze a fesztiválok legerősebb (vagy éppen leggyengébb) pontja mindig az esti fellépő, hiszen általában a kutya se emlékszik arra, mi volt napközben; ha megmarad az emlék, az mindig esti fényben tündököl.

Így esett, hogy először is nem esett, tehát már a péntek esti Kozmix nyitókoncert is fogadhatta azt a nagyjából 5 ezer embert, aki kilátogatott a rendezvényre.

A szombati főnapon pedig olyat zúzott az Edda, hogy az ott csápoló 15 ezres tömegnek az állal leesett.

S kicsit visszás dolog, hogy pont a rendezvényzáró R-Go koncert délutánján írom ezt a cikket, de a tegnapi hatalmas buli után egyszerűen muszáj kiírnom magamból jót is, rosszat is.

***

A jó természetesen az, hogy a helyi kis közösségek, mint amilyen Nyugat-Nógrád népe – kellő apropót teremtve nekik – rendkívül összetartók és egymást szeretők. Mondom ezt úgy, hogy a hatalmas tömeg értelemszerűen nem kizárólag Fidesz tagokból és szimpatizánsokból állt, hanem mindenki eljött, aki szórakozni vágyott.

A rossz pedig a jóból eredeztethető.

Ugyanis mindenki eljött, aki szórakozni vágyott, hogy aztán a kormányellenesek egymás után árasszák el a közösségi oldalak kommentszekcióit a különféle fanyalgó kommentekkel

Lokálpatrióta lévén legszívesebben mindre válaszoltam volna, viszont jobb ötletnek tartottam, ha kigyűjtöm az archetípusokat, és azokra generális válaszokat adok.

*

„Mi van, most nem támad a covid? Most lehet együtt ennyi ember?”

Igen, most nem támad a covid, most lehet együtt ennyi ember, akár még a Pride-on is, hála Magyarország Kormányának, és az általa levezényelt oltási programnak. Amíg tehát Nyugat-Európa egyes országaiban szigorításokat vezettek be, nálunk még a szeptemberi iskolakezdés is jelenléti oktatást jelent.

*

„Most örömködnek, aztán szeptemberben bezárnak mindent. Ismerjük már!”

Az egybites ellenzéki közvélekedés ellenére a vírust nem a Fidesz-KDNP irányítja, sem Magyarországon, sem Európában, sem sehol máshol a Földön. Amennyiben a mi kivételesen jó átoltottságunk dacára a környező országokban berobban a negyedik hullám, elképzelhető, hogy nekünk is szigorítanunk kell. Ám a védőoltás mindenki számára felvehető, mi több, már a harmadik oltás is elérhető!

*

„Gusztustalan volt a LED-es kivetítőn az a Fidesz logó.”

Az esemény fő támogatója a Fidesz, ahogyan magának a gokartpályának a létrehozásában is aktívan közreműködött. Ideje lenne megszokni, hogy a Fidesz-KDNP van kormányon 11 éve. Természetes, hogy az állami beruházások hozzá kötődnek.

*

„Minden idők legnagyobb nyugat-nógrádi rendezvénye, mi? Na persze!”

Itt hadd közöljek egy kis belső információt! Aki ezt írta (és a komment lájkolói közül legalább három), kint volt a fesztiválon, személyesen találkoztam vele, és a három lájkolóval. Máskülönben ez egy szimpla tény. Soha, semmilyen rendezvény nem tudott még megmozgatni ennyi embert a térségben.

***

Nagyjából a fenti reakciók adják a negatív fogadtatás keresztmetszetét.

Hogy a pozitív kommentekkel miért nem foglalkozom?

Mert az élet nem a virtuális térben zajlik!

Tehát 15 ezer ember jelenlétével lájkolta az eseményt!

Hogy ez mit jelent, azt nagyon jól tudja mindenki, aki szervezett már Facebook-eseményt. A számok tükrében, ha 200-an megnyomják az „ott leszek” gombot, jó, ha 20 elmegy. Tehát minimum tízszeres szorzóval kell kezelni a virtuális jelenlétet a valódi jelenléthez képest.

És itt van ennek az írásnak a lényege:

Bárhogy hőzöng az ellenzék, bármennyi arctalan trollt szabadítanak ránk a közösségi oldalakon, bármennyire is úgy tűnik néha, hogy hátrányba kerültünk, folyamatosan mi vagyunk többen, mi vagyunk az erősebbek!

Szóval nem az a kérdés, hogy mi állunk nyerésre. Mi állunk nyerésre. Ám ez nem azt jelenti, hogy a kampány legutolsó napjáig, tehát a szavazás napjáig hátratett kézzel kell ülnünk. Mert igenis addig a bizonyos napig mindent meg kell tennünk azért, hogy ez az előny megmaradjon!

 Egyszóval óvatosak lehetünk! Elkeseredettek soha!

***

Számunkra, nyugat-nógrádiak számára a lényeg egyelőre ez:

Magyarország Kormánya segítségével Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb gokartpályája épült Balassagyarmaton, amit háromnapos fesztivál keretében adtak át.

Az esemény már eddig is soha nem látott tömegeket vonzott.

Ha tehetik, látogassanak ki ma a Palóc Ringre, ahol este 8 órakor az R-Go lép fel!

Végezetül tekintsék meg a galériában Fürjes Bélának az eseményről készült remek képeit!

() VBT ()

Összes kép: Photography of Fürjes – PoF

GALÉRIA

* ** * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük