Október 25-e igazi örökösei

Blog VBT

Ahogyan azt már megszokhattuk, március 15-e és október 23-a táján – a baloldali pártok háza tájáról – gombamód nőnek ki a földből az „igazi örökösök”. De vajon kik 1956. október 25-e, a „véres csütörtök” igazi örökösei? Nos, ennek a gyásznapnak is megvannak a maga gazdái.

***

Ma van a Kossuth téri sortűz áldozatainak emléknapja. A nyolcvannál is több áldozatot követelő sortűz a „véres csütörtök” néven került be a közemlékezetbe. Ez volt az 1956-os forradalom és szabadságharc legvéresebb budapesti eseménye. Sem az áldozatok pontos számát, sem az elkövetők nevét, sem a közvetlen tűzparancsot kiadó személy kilétét nem ismerjük.

50 évvel később:

Nem viseltek azonosítószámot.

*

A szovjet jelentésre támaszkodó ENSZ-adatok 61 halottat említenek. A jelenlegi kutatások 87-88 beazonosított áldozatról számolnak be, ám elképzelhető, hogy a valós szám 100 és 200 körüli. S ami a döbbenetes, hogy a sortűzben megsebesültek, majd ennek következtében elhunytak száma akár a 800-1000 főt is elérheti.

50 évvel később:

A vizsgálati adatokat meghamisították.

*

Ami biztos, hogy a sebesültek, illetve a sebesülésükbe napokkal később belehaltak hozzátartozói féltek a megtorlástól, és mélyen hallgattak a történtekről.

50 évvel később:

Féltek a megtorlástól és hallgattak a történtekről.

*

Amit biztosan tudunk, hogy a körülbelül 5000 főt számláló tömeg, amelyre a sortüzet leadták, korántsem volt egységes. Nem csupán a rendszer ellen tüntető (későbbi) forradalmárokból állt ugyanis, hanem szép számmal akadtak köztük egyszerű járókelők; édesanyák, akik babakocsit toltak, vagy kisgyerekeiket sétáltatták, öregek, akik csak épp arra jártak, gyári munkások, akik az akadozó tömegközlekedés miatt nem tudtak eljutni munkahelyeikre, és voltak olyanok is, akik a szovjetek melletti szimpátia kimutatása miatt érkeztek a térre.

50 évvel később:

Egyszerű járókelők, szimpátiatüntetők, békésen demonstrálók a harcosabb lelkületűekkel egymásra „tolva”, egy kalap alá véve, válogatás nélkül.

*

Annyi azért tudható, hogy az október 23-a után megalakult Katonai Bizottság egy bizonyos Apró Antal elvtársat bízott meg azzal, hogy a stratégiailag fontos középületeket és hatalmi központokat akár harc árán is megvédje.

50 évvel később:

A kiadott parancsot teljesítette, a tömegbe lövetett, majd megkapta Budapest díszpolgári címét.

*

Tehát csak a sortüzet leadó katonákat, rendőröket és ávósokat nem ismerjük név szerint (legalábbis nem mindegyiküket), ám a legfőbb felelős – Gerő Ernő vezette – Katonai Bizottságot, valamint a feladat végrehajtásával megbízott Apró Antalt nagyon is ismerjük. Ahogyan azt is tudjuk, hogy a szovjet tankok célzott lövéseket adtak le a tömegre, s az is valószínűsíthető, hogy az ÁVH mesterlövészei a környező háztetőkről tüzeltek.

50 évvel később:

Szemmagasságban, fejmagasságban lőttek.

*

A történészek által elfogadott álláspont, hogy a Szalay Zoltán ÁVH-alezredes parancsnoksága alatt álló csapat, a „zöld Ávóként” is emlegetett orosházi határőralegység egyik raja részt vett a lövöldözésben.

50 évvel később:

Vidékről hoztak fel fegyvereseket, akik jószerével azt sem tudták, milyen feladatra lettek kijelölve.

*

A zűrzavar egy bizonyos pontján az ÁVH és a szovjet egymást lőtte az Akadémia utcában, majd a szabadságharc leverése után mindezt „a köztörvényes csőcselék” pogromjaként állította be.

50 évvel később:

Az önigazoló narratívában megjelent, hogy a civil áldozatokhoz képest nagyságrendekkel több rendőr sérült meg, s hogy az eszkaláció provokátorok miatt következett be.

*

A felelősök megúszták a felelősségre vonást.

50 évvel később:

A felelősök megúszták a felelősségre vonást.

***

2021. október 23-án történelmi jelentőségű esemény volt Budapesten. A 2006-os véres események legfőbb elszenvedői együtt ünnepelték a szabadságharcot a 2006-os véres októbernek azokkal a felelőseivel, akik akkor az 1956-os szabadságharc vérbe fojtásáért felelős párt jogutódpártjának színében kormányoztak, kormányfőként azzal az emberrel, aki a ranglétrán úgy jutott a csúcsra, hogy beházasodott abba a családba, akinek feje az az ember volt, aki az 56-os szabadságharcosokat „fasiszta csőcseléknek” nevezte, majd később egyik irányítója lett a véres megtorlásnak.

E család tagjai sosem a magyar nép érdekeit nézték, hanem mindig a külföldről ránk erőltetni kívánt érdekeket képviselték.

E család tagjait úgy jellemezhetnénk, hogy kommunista gyilkos árulók gyülekezete, akiknek leszármazottai szégyen és gátlás nélkül élvezték a megbízható elvtársaknak járó kiváltságokat.

E család tagjai elsőkként váltak milliárdosokká a rendszerváltozásnak csúfolt akármiben, s mindvégig a hatalomban maradtak, egészen a mai napig.

***

Ma van az 1956. október 25-i „véres csütörtök” emléknapja.

Emlékezzünk!

() VBT ()


8 hozzászólás “Október 25-e igazi örökösei

 1. Hát igen. Dobrev elvtársnő felmenői harcos elvtársak voltak, az ÜGY-ért mindent megtettek..

 2. A mai napig iszonyatos düh kerít hatalmába – különösen így Október 23. táján. A tehetetlenség érzése ez, hogy minden porcikája azt kívánja az embernek, hogy a gazember bűnösök, bűnhődjenek, de miután ez nem történt meg és nemhogy börtönben nincs a két fő gazember Gyurcsány és Gergényi, de még elismerést is kaptak, kapnak egyik így a másik úgy. Ezt sohasem fogom megérteni, hogy demokráciában ez hogyan is lehetséges!?

 3. Tökéletes elemzés és párhuzam. Azt bizonyítja, hogy itt bizony nem történt rendszerváltás!
  VBT-t szeretném látni a Pesti Tv-ben nagyon sokszor.
  Nem tudom megfejteni az okát annak, hogy miért nem tart igényt egyik jobboldali Tv sem VBT tisztességes, becsületes, igen nagytudású, nemzeti elkötelezettséget jelentő gondolataira!?

 4. Plusz! A “rendszerváltás” után megalakult ’56-os szervezetekbe oly sunyin, rafináltan lopakodtak be és szereztek pozíciókat, majd bomlasztották a társaságokat, hogy több ’56-os formátum jött létre. Ám hiába menekültek át, akik felismerték a veszélyt, mert ott újabbak vártak rájuk. Ellenük nem sokat tudtak tenni, mert az évtizedekig megalázott emberek nem mertek/akartak/tudtak fellépni. Aratott is a halál közöttük, miközben ezek még mindig röhögve vígan élnek.

 5. Egy megjegyzés. Mindenki a kossuth téri “sortűz” kifejezést használja. Egy sortűz nem okozott volna ekkora vérengzést. Automata fegyverekkel folyamatosan lőtték a tömeget!

 6. Jogászként mindig meglep, h. az elszámoltatás elmaradása az ormánypárt szócsöveiből a jogállamiság, a hatalmi ágak szétválasztottságának + a mi magasabb rendű keresztény erkölcsiségünknek a bizonyítékaként említődik. Addig tudjuk, h. IHÁSZ főszügyész (mostani DK-s) elvtárs nem emelt vádat TERRORCSELEKMÉNY miatt. Csókolom, az ügyészség tudtommal hierarchikus szervezet, és a tetején nem egy VOLT FIDESZES FŐ-TASZ üldögél?? Akkor?
  Amúgy meg azért vannak bizonyos …szolgálatok, hogy akkor is eltakarítsák A MAGYAR HAZA ellenségeit, ha erre semmi más törvényes út nem kínálkozik. Hadd ne emlegessek itt mindjárt KÉT szuperdemokrata példakép-országot is…
  A feleségem édesanyja egyszerű munkásnőként vágott át a téren… Illetve átvágott VOLNA, de nem ért át. GÉPPUSKALŐSZEREK találata következtében ott vérzett el. A fogatlan bolgár édesanyját a tudjukkinek…, meg az egész klánnak…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.