Tragédia: Hadházy Ákos mégsem lesz a Momentum-frakció tagja

Blog VBT

Úgy gondoltuk, hosszú időre véget érnek hazánkban a belpolitikai tragédiák. Most mégis új, sokkoló hírt kaptunk, bele, egyenesen az arcunkba: Hadházy Ákos mégsem ül be a Momentum-frakcióba. Az ok: Hadházy szerint a Momentum megalkuvó.

***

Bár április elején Fekete-Győr András Hadházy Ákossal közösen tartott sajtótájékoztatóján még arról szónokolt, hogy nem kívánnak a Fidesz díszellenzéke lenni, és a NER-t úgy fogják darabjaira bontani, hogy mindenben a Hadházy-modellt követik, most úgy tűnik, némi mosolyszünet állt be a két bukott politikus kapcsolatában.

Mint azt tudjuk, a Momentum rögtön, az április 3-i választás után bejelentette: országgyűlési képviselőik bojkottálni fogják az Országgyűlés alakuló ülését.

Mostanra azonban kiderült: a Momentum képviselői leteszik az esküt az Alaptörvényre, csak utána fogják bojkottálni a május 2-án, hétfőn megtartandó alakuló ülés „érdemi részét”.

Nyilván ez a pálfordulás azután következett be, hogy először Kocsis Máté, majd később Hollik István is világosan közölte: akik nem esküdnek fel az Alaptörvényre, azok az újonnan megalakult Parlamentben semmiféle tisztséget nem tölthetnek majd be.

Nyilván az alelnöki, jegyzői, bizottsági elnöki, bizottsági alelnöki posztok, s természetesen a velük járó illetménynövekedés erősen megnyirbálta volna a Momentum büdzséjét, arról nem is beszélve, hogy a Hadházyval csökkent frakciólétszám már így is súlyos milliókkal csorbítja majd az állami a frakciótámogatásukat.

***

A Momentum 10 fős frakciója egyébiránt – úgy is, mint nem díszellenzék – a következő ultimátumot adta a 135 képviselőtársukat tömörítő kormányoldalnak:

1: A mindenkori kormánypártok a mindenkori ellenzéki pártokkal egyetértésben változtathassák meg a választási törvényeket, illetve az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat.

2: A közmédia élére a parlamenti pártok konszenzussal válasszanak vezetőket, így biztosítva a közmédia valóban független és pártatlan működését.

3: Az országgyűlési képviselők kapják vissza az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványaikat.

4: Kezdődjön meg egy, a választások tisztaságát garantáló, valamint a választási kampány során elkölthető pénzekről szóló új jogszabály közös kidolgozása.

5: Induljon valódi párbeszéd a kormány és a szakmai érdekképviseletek között, induljanak háromoldalú tárgyalások a sztrájkjogról (kormányoldal, ellenzék, reprezentatív szakszervezetek).

Amennyiben tehát ezek az azonnali követelések május 2-ig teljesültek volna, Fekete-Győr frakciója hajlandó lett volna az érdemi együttműködésre.

Még világosabban fogalmazva: amennyiben a kétharmados Fidesz-KDNP kormány felhatalmazást adott volna arra, hogy a nép általi felhatalmazást 10 a 135-höz képest élvező Momentum a maga képére és hasonlatosságára alakítsa át a parlament működését, nagy duzzogva részt vettek volna a törvényhozás érdemi részében.

Amint persze kiderült, hogy a nagymama kontra befőtt reláció megváltoztathatatlanságából eredően csupán frakciólétszámuk függvényében vállalhatnak szerepet az ország működtetésében, kissé visszakoztak. Legalábbis olyan mértékben, hogy az eskütételt már nem tartják ördögtől valónak.

***

Nem úgy persze Hadházy Ákos, aki semmiképp nem akart ennek a cinkos játéknak a részese lenni, hiszen ez az álarcos szuperhős imidzsének azonnali végét jelentette volna. Egyszóval eddigi tevékenységébe ez nagyon nem fért volna bele,  tudni illik, hogy a vélelmezetten Fidesz-közeli korrupciós ügyek mellett a többszáz, vagy több ezermilliárdos baloldali korrupciós ügyek úgy hagyták őt hidegen, mint jégbe hűtött coca cola a siófoki strandolót.

A nagy kérdés természetesen az, hogy Fekete-Győrék eztán is alkalmazni kívánják-e a híres Hadházy-modellt (bármit jelentsen is)? És ha igen, kapnak-e felhatalmazást rá a modellalkotótól? És ha kapnak, kell-e majd nekik valamiféle royalty-t fizetniük érte?

Az is kérdéses továbbá, hogy a Momentum szerint az eskütétel miért nem tartozik bele az alakuló ülés érdemi részébe, s miért valamiféle marginális dolog?

Meglehetősen ködös az a modelltulajdonos Hadházy kilépése utáni Momentum-bejelentés is, melyben Fekete-Győrék így nyilatkoznak:

„Hadházy Ákossal a jövőben nem egy frakcióban fogunk a NER lebontásán dolgozni, de közösen szeretnénk értékalapon, ügyek mentén továbbra is együttműködni, ahogyan ezt tettük az elmúlt években.”

Amint a fenti példa mutatja, az ügyek mentén történő együttműködést rögtön azzal kezdik, hogy egy bizonyos ügy mentén kívánnak külön-külön működni, s mielőtt még nekikezdenének a NER lebontásának, legelőször is saját magukat bontják le módszeres alapossággal.

***

A történet mindennél jobban példázza, hogy az ellenzék mindig képes saját, mínusz-tartományokban mozgó népszerűségét még jobban aláásni, és olyan fantazmagória-politizálást folytatni, ahol az általuk hangoztatott bűnök mellett már saját működésképtelenségüket is a NER számlájára írják.

Ezzel pedig hasonlatossá váltak ahhoz a halálra ítélthez, aki a börtönben a villamosenergia bojkottja ellen szólal fel, amiért kivégzésén nem működött a villamosszék, ő pedig életben maradt.

() VBT ()

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 


3 hozzászólás “Tragédia: Hadházy Ákos mégsem lesz a Momentum-frakció tagja

  1. Egyszerű a meg oldás – véleményem szerint! Miután a megválasztott képviselők (nagy többsége) esküt tesz az Alaptörvényre – azt követően a Fidesz – KDNP 2/3-a, sürgősségi eljárásban nyújtson be egy törvényjavaslatot: aki nem tett esküt, az 6 hónapig nem kaphat semmiféle díjazást a Parlamenttől, nem vehet részt a Parlament munkájában. 6 hónap után, ha leteszi az esküt, akkor visszaáll minden képviselői joga a Parlament munkájában. Ha akkor sem hajlandó esküt tenni, akkor a mandátumát véglegesen töröljék!
    Ha ez lenne az első törvény, amit még az első napon gyorsított eljárásban meghoznak a képviselők, akkor nem lesz több hasonló játék, mint amit néhányan játszani akarnak!

  2. Ne Tudd Ki!
    Az a ” képviselő “, aki nem teszi le az esküt, szemközt köpi az a néhány szerencsétlen idiótát, aki rá szavazott. Az ilyennek azonnal törölni a mandátumát! Nem mást beültetni helyette, hanem törölni!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.