Most érkezett! Július közepén megszűnnek az írásjelek!

Blog VBT

Meg nem erősített hírforrások is megerősítették azokat a hírforrásokat, amelyek értesülései szerint július 10-e éjféltől megszűnnek mind a mondatvégi, mind a tagmondatok közötti írásjelek. A megszüntetés oka egyelőre ismeretlen.

***

A Sub Rosa Kutatóintézet jelentése után kapott szárnyra a hír: az írásjeleket a megszüntetés veszélye fenyegeti. S bár az intézkedés valós okát illetve okait még nem sikerült kideríteni, annyi bizonyos, hogy a legtöbbek számára indokolatlanul drasztikusnak tűnő törvény valós indítékokon nyugszik.

!!!!Elég, ha csak a felkiáltójeleknek az utóbbi időben indokolatlanul megszaporodott számára gondolunk!!!!

A saját és/vagy központi vélemény nyomatékosításának ez a fajta atavisztikus vágya mára olyan állapotokat eredményezett, melyekben a közölt információ közlési formája az érthetőség rovására gyengítette a szellemi tartalmat.

(Hogy a tagmondatokat elválasztandó vesszők hiányáról már ne is beszéljünk!)

Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a kérdőjel, mint olyan, egyre kevesebbszer fordul elő mondatvégi írásjelként. Ám korántsem azért, mert mostanra mindenben bizonyosságot nyertünk, hanem, mert elemi érdekünkké vált elhitetni magunkról, hogy egyrészt nincsenek bennünk kérdések (vö. kételyek), másrészt ezek felmerülését is leküzdendő emberi gyengeségnek tartjuk.

A kutatóintézet tanulmányában megemlítésre került, miszerint nekünk, magyaroknak nem ismeretlen ez a rendelkezés. Elég, ha Merániai János esztergomi érsek 1213-as levelének híres sorára gondolunk:

„Reginam occidere nolite timere bonum est si omnes consentiunt ego non contradico”

Annyi bizonyos, hogy az új szabályrendszer nagyfokú szabadsággal látja el az olvasót, akinek eztán nem csupán lehetősége, de érdeke is lesz, hogy a sorok között olvasson. Ezáltal pedig lehetőség nyílik ugyanazon cikkek más-más, esetenként egymással szöges ellentétben álló olvasat béli értelmezésére.

***

Jócskán akadnak persze olyan, tudományosan megalapozott vélemények, miszerint „ez ordas nagy faszság”, illetve „most már tényleg elmehet mindenki a picsába”, ám ezek a kutatások szerint olyan kevés relevanciával bírnak, hogy semmiképp nem tekinthetők még csak szubliminális üzeneteknek sem.

Mások ennél is tovább menve azt feltételezik, hogy az írásjelnélküliség egyenesen pozitívan hat majd az emberi elme tudattalanjára, olyan, eddig nem tapasztalt neuroszinaptikus hálózati formákat létrehozva, amelyek révén közelebb jutunk a világmindenség keletkezésének, valamint létünk valódi értelmének megfejtéséhez.

Természetesen – ahogy ilyenkor szokott – azonnal megjelentek az ultraradikális tábor azon képviselői, akik szerint pont, hogy az írásjeleket kellene meghagyni, és a betűket betiltani! Vélekedésük szerint az így keletkezett, csupán írásjelekkel folytatott kommunikáció lehet az, ami kivezeti az emberiséget a maga ásta szellemi gödörből.

***

Egyelőre a legtöbben azt az álláspontot képviselik, mely szerint a vágy, hogy magunk szabályozzuk a kommunikációnak mind a tartalmi, mind a formai részét, elemi ösztönünk ugyan, de szent kötelességünk, hogy tanult képességeink által kiemelkedjünk az effajta sugallatokat tápláló ösztönlény-állapotból.

A legérdekesebb véleményt viszont egy érdekesnek tartott véleményvezér fogalmazta meg.

„Ez egy tömegkommunikáció-ellenes baromság, amivel saját magunkat gyengítjük!” – jelentette ki blogján az influenszer, 5 perccel azelőtt, hogy oldala végleges megszűnésre került volna.

() VBT ()

Kiemelt kép: Nyelvtan – 4. osztály | Sulinet Tudásbázis


11 hozzászólás “Most érkezett! Július közepén megszűnnek az írásjelek!

 1. Csak nem hogy Önt is megszüntetik,akárcsak a PS-t ?
  Kár lenne a beléfeccelt rengeteg munkáért! Remélem mielőbb lesz rá valami megoldás,mert élmény volt Ont,Önöket olvasni.

    1. Huhh! Amúgy az Önözés a német Sie magyarított változata és nem szeretem. A Kend, Kendtek sokkal közelebb áll a szívemhez.

 2. VBT csak hülyéskedik. Pl. az ismert mondat:
  “Királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki benn van én nem ellenzem.” Ez háromféle értelmet nyerhet a vesszők helyétől függően.
  A spanyol egyébként a mondat elejére is tesz egy felfordított kérdő, vagy felkiáltójelet. (Fidel Castro minden második mondata kérdőmondat volt (két kérdőjellel) Kérdezhet és megválaszolta magának. Rekordja 11 (tizenegy) órás monológ volt ilyen mondatokból:
  – Felépítjük-e a szocializmust Kubában?
  – Felépítjük, mert erősek vagyunk!
  Ilyen rizsát nyomott, és a szöveg leírva tele van álló és fordítva álló kérdőjellel. Nyomta a dumát egész nap megállás nélkül… Csak Trudeau ment el a temetésére, de ő egy kukkot sem tud spanyolul..

 3. Ezzel már a “nagy magyar író” Esterházy Péter is próbálkozott néhány évtizede, igaz ő nemcsak az írásjeleket, de a szóközöket is törölte, ha jól emlékszem a Termelési regény, avagy Termelésiregény volt a címe.

  1. Esterházy Péter legszebb cselekedete az volt, hogy felfordult. Aki leírta az “Így gondozd a magyarodat” az említésre sem méltó élőlény, kimúlásának csak örvendhetünk!

   1. Épp az előbb jutott eszembe ez a magyargyűlölő, akinek a portréja most ott díszeleg valamelyik HÉV megállóban, ha még le nem szedte valaki. Ugyanilyen volt Kertész Ákos is, aki míg Mo-on élt, írt, és befutott, addig dicsérte a mi csodálatos, színes, fordulatos nyelvünket, majd egyszer csak lelépett, és attól kezdve utálkozott úgy a magyarokra, mind pedig a magyar nyelvre vonatkozóan. Pl.: „A magyar genetikusan alattvaló” . Egy Kossuth díjas író, akit a tenyerén hordott minden -izmus, így nyilatkozott egy magyar újságban. És itt említeném meg Kertész Imrét is, aki egy hétköznapi – nem is rossz – írása utána irodalmi Nobel díjat kapott, amelynek folytatásaként a díjat odaítélő bizottság egyhangúan kijelentette, hogy ők nem is olvasták KI regényét. Ugyanakkor Lev Tolsztoj, aki a Wikipédia szerint ” one of the greatest authors of all time” vagyis a minden idők egyik legnagyobb írója nem kapott Nobel díjat. De ne menjünk messzire, itt van most élő eleven példa Zelenszkij, akit a röhej kedvéért Béke Nobel díjra akarnak felterjeszteni, ugyanakkor pl. Böjte Csabát, aki igazán megérdemelné, félrelökték.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.