Könnyű katást táncba vinni…

Blog VBT

Megpróbálok higgadt és tárgyilagos maradni, bár katás vállalkozóként ez nem túlságosan megy ma nekem. Azért nem, mert rohadtul nem fér a fejembe, hogy az „ügyeskedéseket” miért pont nálunk kell úgymond kiszűrni? Ahogyan az sem megy a fejembe, hogy miért ezt a mikrovállalkozói szektort kell ismételt terhekkel sújtani?   

***

Katásként tiszta sor volt eddig az életem. Dolgozom, adom a számlát, majd 12 millió forintos éves bevételen belül havi 50 ezer forintot fizetek be adó formájában az államkincstárnak.

Aztán jött egy változás, mely szerint egy bizonyos cégnek/vállalkozásnak mindösszesen évi 3 millió forintot számlázhatok egy évben, s az ezen felüli összeget az állam 40% külön adóval sújtja.

Már ez az egyetlen intézkedés elég volt arra, hogy épp a kiküszöbölendő ügyeskedések a sokszorosára emelkedjenek.

Hogy miért?

Nos, a katás vállalkozó kényszervállalkozó. Kényszerből választotta ezt a formát, mivel a tevékenységi körében a megrendelők/fővállalkozók már régóta nem alkalmazottakat foglalkoztatnak, hanem egyszeri, vagy határozatlan idejű munkaszerződéssel, alvállalkozókkal végeztetik el a munkát.

Így lett vállalkozó az újságíró, az operaénekes, a vízvezetékszerelő, de még az irodaházi takarító is.

Némely fővállalkozó – tartós foglalkoztatás esetén – átvállalja ezt a bizonyos havi 50 ezer forintos adót, de nem ez a jellemző.

Ellenben a hárommilliós számlázási értékhatár, ami, ugye, tudtommal nem növekedett, azt jelenti, hogy egy dolgozó (vö. katás vállalkozó, azaz kvázi alkalmazott) nem kereshet többet havi 250 ezer forintnál, mert különben a hárommillión felüli jövedelemre már a 40%-os különadó vonatkozik.

Úgyhogy innentől a nagyobb cégek az érdekeltségi körükbe tartozó betéti társaságok, káefték, vagy részvénytársaságok cseréjével voltak kénytelenek megoldani a kifizetéseket.

Érthetőbben:

– Jóskapista Béla havi 350 ezret keres a Fiktív Kft-nél, ahol az irodaházat takarítja.

– Ebből havi 50 ezer lejön az adóra, marad 300 ezer.

– Béla minden év augusztusáig dolgozik papíron a Fiktív Kft-nek, ha ugyanis a szeptembert is nekik számlázná le, akkor túllépné a hárommilliós összeghatárt.

– Ezért Béla szeptemberben köt egy határozatlan idejű munkaszerződést a Fiktív Kft alcégének számító Fakultatív Kft-vel, amelyik decemberig fizeti neki a havi 350 ezret.

És ez így jól van…

***

Hogy milyen az új kata?

Nos, Jóskapista Bélának van egy fia, Jóskapista Kálmán.

Kálmán most lesz katás, hogy apjával járhassa takarítani az irodaházakat, többek között a Fiktív Kft-ét is.

Igen ám, de csak akkor kap majd fizetést, ha Dr. Kovácsevis Imre, a káefté ügyvezetője a saját, adózott jövedelméből, mint magánszemély fizeti ki őt havonta, azon a címen, hogy Kálmán végig az ő budai villáját gányolta ki, ugyanis Kálmán már csak lakossági szolgáltatásokat végezhet.

És ez még mindig nem annak a katás vízvezetékszerelőnek az esete, aki elfelejtheti, hogy társasházakhoz járjon dolgozni, hacsak…

…hacsak nem a közös képviselő eztán zsebbe kéri a közös költséget, illetve a rendkívüli felújításra szánt egyszeri nagyobb összegeket a lakóktól, hogy aztán magánemberként fizessen.

Ami akkor lesz érdekes, ha az évi hatmilliós bevallott jövedelmével kiperkál egy 18 milliós fűtéskorszerűsítést a szakinak.

Na, ne haragudjon a világ, de nekem ez az egész kezd ahhoz hasonlítani, mint amikor a hatalmas gyárak, üzemek, erőművek, tankhajók, repülőgépek elkezdik szennyezni a levegőt, de a szakértők szerint a klíma majd attól fog megjavulni, ha én nem használok műanyag fültisztító pálcikát, valamint hetente csak egyszer fürdök.

Egyszóval nem fér a fejembe, hogy miért a legkisebbekkel, a valódi kényszervállalkozókkal kell példát statuálni?

Bár bizonyítékaim erre nézvést nincsenek, de az ismeretségi körömben lévő katások egyike sem ügyeskedik, nyerészkedik, egész egyszerűen csak próbálnak (próbálunk) megélni egy nagyjából igazságos és nagyjából egyszerű vállalkozási formát választva.

És a többség kurvára leszarja a 18 millióra emelt felső értékhatárt, hiszen még a régi, 12 milliós limitet, azaz a havi egymilliós fizetést sem ugrotta meg.

***

Ami pedig újbóli aggodalomra adhat okot nekünk, régi katásoknak, hogy ezek a bizonyos változtatások egyesek szerint ránk is vonatkoznak.

Amennyiben ez igaz, még annyira sem értem ezt az egészet, mint kezdetben…

Egyelőre annyi bizonyos, hogy barátaim és ismerőseim reggel óta hívogatnak, és ugyanazt a kérdést teszik fel: „Mi a fasz lesz velünk?”

Én pedig nem tudok megnyugtató választ adni a kérdésükre. Hiszen magamat se tudom megnyugtatni…

De ha már itt tartunk: arra kérem azokat a kedves, adózásban jártas olvasóimat, hogy nyugtassanak már meg komment formájában, miszerint én vagyok a komplett idióta, és jó lesz majd ez így!

() VBT ()

Kiemelt kép: Adótanoda


58 hozzászólás “Könnyű katást táncba vinni…

 1. Kész szerencse, hogy nincsenek megszorítások. Mert ha lennének, nagy kulimászban lennénk. Ezek az a mostani intézkedések (ársapka, különadók, kata-átszabás, beruházások átütemezése, kormányközeli lapok bezárása, elbocsájtások) csupán irinyó-pirinyó korrekciók, amelyek a boldog és hálás magyar nép érdekét szolgálják. Jó lesz nekünk, ugye?

  1. Vmikor.
   Előre a kommunizmus teljes győzelméig.
   Most előre ,a 28 000 huffos nyögdíjért.
   Meglesz.nyugi

 2. Béla: a feketegazdaság nőni fog ezzel a változással. Sok katás majd csinálja ezentúl feketén a dolgai egy részét, ahogy a cikk is írja. A kata értelme éppen a gazdaság fehérítése volt.

 3. Szóval ami eseteket a poszter leír az bújtatott foglalkoztatás. A KATA célja a mikrovállalkozások fehérítése volt. De eezel is visszaéltek kishazánkban.
  Sajnos erre fázik rá az aki becsületes módon csinálta. Igen, rosszabbul fogunk járni. Ennek a mértéke az adott vállakozó képességeiről függ. Legyél átalányadózó e. v. Vagy leviszed a bevételeit minimálra vagy feltornászod 24 millió fölé. Ha vállalkozol, legyen stratégiád is; csináld tudatosan; szeresd a válságmenedzsmentet.
  Félreértés ne essék, masszív kormánypárti vagyok. De azért legyünk realisták.

 4. Kedves Tamás! Mindegyik állam adóhatósága úgy gondolkodik, hogy a homo sapiens összes példánya ‘ab ovo’ adócsaló.

  1. Aki Gyurcsány féle DK-ra szavaz majd még minimum adót is fizetheti. Okos döntés!

 5. Az, hogy ki hülye, nem tudom. A szabályozás eddig is ostoba volt és diszriminatív, most csavartak egyet rajta. Eddig se értettem a kedvezményes adózást. Eztán se fogom. Egyszerűbb lenne eltörölni. Az szerintem nem normális, hogy a mesebeli katás takarítónak több pénzt marad zsebben, mint a munkavállalónak vagy a valódi vállalkozónak. Nem irigységből mondom. Csak mihez tartás véget l. Vagy járjon a kedvezmény mindenkinek adott sávban.

 6. A szellemi munkát végző katások többsége leplezett munkavállalásra használta ezt az ‘adózási’ formát. A munkáltató, a munkaadó is jól járt, az állam rosszul. A ‘vállalkozók’ inkább áfáztak eddig is. Helyes a szigorítás.

  1. Ne haragudj de a munkaadó/munkáltató járt jól legfeljebb. A munkavállaló nem. Amennyiben bújtatott munkaviszonyról beszélünk, az a munkaadónak jó csak

 7. A szerző havi egy millió után befizetett 50 ezret, igazságos közteherviselésnek tart?! Aki alkalmazottként keres ennyit, az havi egymillió után ennek több mint hatszorosát fizeti a közösbe!!!
  mindenesetre biztos nagy adószakértő lehet, ha reggel óta minden ismerőse őt hívogatja…

  1. Hát az szerintem sem igazságos közteherviselés. Extrém anomáliák voltak ebben a katában, nem maradhatott örökké fenn abban a formájában. Átalányadó kevésbé anomália. A bloggernek is üzenem. Hogy szerintem ez nem példastatuálás volt, hanem egyszerűen nem maradhatott tovább fenn így a kata. Képtelenség volt kezdettől fogva.

  2. A szerző újságíró. Ma van jövedelme, holnap nincsen. Az különbözteti meg a többi újságírótól, hogy ő még álmában sem visz el fizetség nélkül egy rúd szalámit.

 8. Ezt szavaztátok meg. Ezt fogjátok újra megszavazni. Ilyenkor is lehet örülni. Legközelebb lehet azt mondják meg, hogy menyiért dolgozhattok, ebben az országban már mindent lehet a kormánynak.

 9. Félnek a taxis sztrájktól. 450 ezer katás van, biztos örülnek. Ja és ez se megszorítás, még szerencse.

  1. Pont ma csinálják a műsort a Margit hídon. Alapkövetelésük, hogy senki se adózzon.

   1. Akkor örülhettek volna jobban annak, hogy bármely magyar adónál magasabb európai minimálbért megvétózta Doktor Miniszterelnök Úr!

    1. Az mi? Az európai minimál bér?
     Ki az a hülye, aki azt hiszi, hogy annyi pénzt kap, mint egy Luxembzrgi, vagy dán, melós?
     Milyen alapon?
     Több európai országban nem is ismerik a minimál bér fogalmát, nem is foglalkoznak ilyen ostobasággal!

 10. Ez megvolt a németeknél is régebben, úgy hivták öket, hogy subunternehmer. A probléma az volt, hogy ezek csak egy cégnek dolgoztak, tehát tulajdonképpen, alkalmazottak voltak. Azzal a különbséggel, hogy a cég semmiféle társadalombiztositást nem fizetett se az államnak, se a “vállalkozónak”. Aztán ha holnap nem kellett a szerencsétlen akkor azt mondták neki, hogy köszike, mert ugye jogai sem voltak. Az állam meg gondoskodhatott valakiröl aki után senki nem fizetett semmit, mert ha igy dolgozol sok éven át, akkor, ha újra alkalmazott szeretnél lenni egy vállalatnál, akkor mi a fenét irsz a pályázásnál, mit csináltál eddig, és ki ir neked ajánlólevelet? A vállalatok igy akartak kibújni sok kötelezö járulék fizetés és munkatörvény betartasa alól. Ezért hoztak ott is olyan törvényeket, mint hogy mennyi különféle vállalatnak kell számláznod és havonta mennyit kell keresned, hogy mentesülj különbözö kötelezettségek alól a társadalombiztositás fizetésénél és vállalkozónak nézzél ki. Mert ugye aki nem fizet nyugdijat mert nem kötelezik, de feléli a pénzt havonta, azt sem dobhatja ki az állam az öserdöbe, ha megöregszik. Na a németeknél ennek a végére tettek pontot, mert ez nagyon divatos volt a 90-es években.

 11. Nem vagyok érintett a katában, de szerintem ez olyan lehet mint a leszázalékolás, azt gondolják, hogy ott is mindenki csaló, sajnos sok olyan eset is előfordult, de ez nem indokolja azt, hogy menjen mindenki dolgozni akinek van legalább egy lába és egy keze.
  Itt többen félreértik a 12 millás összeghatárt, mindenki azt feltételezi, hogy az összes katás valójában el is éri, tehát havonta megkeresi a 1 millát, holott valójában még a felét sem keresik meg sokan, sőt! Azt gondolom akik trükköznek azokra kell lecsapni, a tisztességes vállalkozókat meg békén kell hagyni!

  1. Hogyne, persze, havi egy milliót.. Ilyen újságíró legfeljebb egytucat van Magyarországon.

   1. És a gesztipéter katás vállalkozása?
    Bár nem újságíró,és ezenkívül volt már adóügyben nézeteltérése régebben is.

 12. Üdv! Van értelme ennek is, visszatérünk a fekete munkához. Megint a kisemberek szívnak.

  1. A fekete munka köszöni, de ma is megvan és virágzik. Naiv az aki úgy gondolja, hogy az adófizetők az utolsó petákig mindent bevallanak. Persze vannak akik nem tudják elrejteni a jövedelmüket, de zsebbe dugott pénzek mindig voltak, mindig lesznek.

 13. Erre szavazott az ország áprilisban, ezt kell szeretni. Akinek nem tetszik, annak nyitott a határ, leléphet bármikor.

 14. A KATA ügyekről már volt szó korábban is. Persze, hogy nem teccik az ügyeskedőknek. (Nem mind az!!!) Azok a vállalkozások, akik nem ügyesednek versenyhátrányban vannak/voltak azokkal szemben, akik rákényszerítették a munkavállalóikat a KATA-zásra. Van az a mondás persze, hogy könnyű KATÁt táncba vinni, ha maga is akarja.

 15. Én még nem hallottam olyat, hogy a Mercedessel járó Dani-cigány bárhol, bárkinek is adózott volna. Sőt a szociális segélyt is felveszi, és ami azt illeti papíron vizes putriban lakik. A másfél kilős fuksz a nyakában, nos az csak azért van, hogy erősödjön a nyakizma is. Természetesen bodzaszedésből él. Bankkártya? Ilyen nincsen nála, kizárólag zsebből fizet. Egyszer döbbenten néztem a közértben amikor lazán kivett úgy másfél millát a nadrág zsebéből és lehalászott egy tízezrest róla.. Sajnos nekem csak zsebkendő van a zsebemben.

 16. nem fér a fejembe, hogy az „ügyeskedéseket” miért pont nálunk kell úgymond kiszűrni?
  Valószínű,hogy a félmillió körüli KATA-s közül nagyon sokan “trükközhettek”. Nos ez lehet az oka a szigornak.
  Az adózást mindenki utálja,de ha sokan akarják elkerülni,akkor érthető módon lesz ideges,az állam,és a rendszeresen adózó többi állampolgár. Utóbbinak kell ugyanis kifizetni azt az adót is,amit mások nem fizettek.

 17. Őket meg keresd a baloldalon, ezért csinálják a balhét, persze kizárólag “politika mentesen”! Hogy egyem a szivüket…

 18. Egy régi Bikini-dal jut az eszembe a témáról:

  “Kösz jól vagyok, egész nap fagyizom,
  Hogy mondjam el – ez kitölti az életem.
  A tejszínhabos mogyoró az jó dolog,
  A puncs is nagyon kell, lassan olvad a nyelvemen.
  Kösz jól vagyok, az éveket nem számolom.
  Boldog vagyok, nyelem a sok gombócot.
  Múló állapot, panaszkodni nincs okom.
  Az benne a jó, ha nem ízlik hát eldobom.

  Mert nyalni csak úgy lehet,
  Ha élvezzük az ízeket.
  Nyaljuk a fagylaltot,
  A mézesmadzag elfogyott.
  Éljük az életet,
  Élvezzük amíg lehet.
  Nyaljuk a fagylaltot,
  A mézesmadzag rég elfogyott.”

 19. A kata kinyírása a médiában dolgozókat is nagyon rosszul érinti, kivéve a sokmilliós fizetésen lévő, bájerzsótiféle kitartottakat.

 20. Ahogy a mócskos gyúrcsótánytakony is megmónta- aki nemakar adózani iten anak el lehet menní!

 21. Emlékszem anno a KATA azzal a felkiáltással lett bevezetve, hogy a “szerencsétlen” kis fodrász, meg kozmetikus nehogy már feketézni kényszerüljön egy sötét pincében… aztán “született” még melléjük további kb. 300 ezer sztárvállalkozó (értsd.: ügyeskedő). Őket most “lefaragják” és visszatérünk a kiindulási állapothoz! Hol itt a gond kérem?!
  U.i.: az én ismeretségi körömben kb. 3-4 éve volt egy nagy KATA-láz. Akkorjában az volt a szokás, hogy egyszerű mezei alkalmazottakat úgy csábított el egy konkurens cég, hogy átvette KATÁ-s “alvállalkozónak”. Ez a gyakorlatban azzal járt, hogy aki addig havazitt 280-300-350e nettó forintot, az új csúcsvállalkozói mivoltában hirtelenjében 600-650-700e forintot talált a zsebében és mind rajtam röhögött, h én mekkora hülye vagyok, h a fizum harmadát “leadom” meg még a munkahelyem is hozzádob ehhez további 20%-ot. Kérem emlékezzenek ezek a csúcsvállalkozók erre a jövedelemrobbanásra, ami már akkor tudvalévő volt, h nem tart örökké! Hát eddig tartott, örülni kell az elmúlt 3-4 évben hazahordott havi plusz 300-400e HUF-nak…

 22. Hát nézzük. Ha egy Katás 500 e Ft-ot számláz havonta, 6 mFt-ot egy évben, annak 50 000 Ft a havi, 600 000 Ft az éves adóterhe, ez 10 % adóterhelést jelent. Amennyiben egy munkavállalónak 500 e Ft a bruttója, vagyis 6 mFt az éves bruttó jövedelme, az nettóban(kedvezmények nélkül) 332 500 Ft havi, 3 990 000 Ft/év. Az összes adóterhelése amit tőle levontak és a munkáltatója fizet az havonta 232 500 Ft, évente 2 790 000 Ft. Ha a munkáltatóit nem is nézzük akkor is a magánszemélynek havonta 167 500 Ft évente 2 010 000 Ft.

 23. Azt nem lehet, hogy ez a mòdosìtás csak azokra vonatkozzon, akik a fidesz szekerét tolták / tolják? 😀

  1. Az nem lehet,hogy a magadfajták CSAK PIACI ÁRON kaphassanak benzint,áramot és gázt?

 24. Nem nyugtatom meg uram – hiába is kéri -, mert távol áll tőlem úgy a KATA-adózás, mint egy kétségbeesett firkász is akár… – aki eddig nem nyavalygott de most bezzeg rendesen elfelejti, hogy ez az adónem bizony-bizony jobb életmódot biztosított párszázezer katásnak mint a többmillió embernek az átlagos adózási rend. Viseljen némi szolidaritást a többmillió magyar adózóval, húzza vissza a nadrágszíját 1-2 lukkal, és ne hőzöngjön. Nem fog éhen halni, legföljebb a napi koktélt lecserélheti tiszta csapvízre…

  1. Ezt azért kifejthetné kicsit, mert így bődületes ostoaságnak tűnik – no persze, írta, hogy távol áll öntől a KATA is…
   Mit jelent a “jobb életmód”? Egy tisztességesen, szabályszerűen működő KATA-s vállalkozás – higgye el, rengeteg van/volt – legfeljebb évi 12 millió forint bevételre tehetett szert. Azt se felejtsük el, hogy ez néhány éve még csak 6 millió volt. Már ebből se futná napi koktélra, úgyhogy ez felesleges provokáció az ön részéről. Ám kevés az a vállalkozás, amelyik “kimaxolta” ezt a keretet, így a bevétel jóval 12 millió alatt maradt. Ahol meglódult a szekér, ott úgyis logikus volt az átlépés egy másik adózási formába.
   Aki KATA-zott, vállalta, hogy lényegében nem lesz államtól érkező nyugdíja, tehát a bevételből kell így-úgy félretenni, befektetni a nyugdíjas évekre.
   Felesleges ilyen pökhendi, ám dilettáns hozzászólásokkal szítani a feszültséget.

 25. Eddigi tevékenységét senki nem tiltotta be, továbbra is teheti azt, amihez ért, legfeljebb ugyanúgy adózik majd, mint többi 4 millió állampolgár.

 26. Ez még csak az eleje a történetnek. Az Orbán-kormány őszig minden melóst durván megsarcol vagy kisemmiz. Annyi pénzt sikerült eltapsolniuk a kampányban, hogy üresen kong a kassza, az EU pedig nem ad támogatást kleptokratáknak. Az persze szóba sem jöhet, hogy Orbán ne most kapjon dupla fizetést, leállítsák a felesleges luxusépítkezéseket vagy a valóban extranyereséges oligarchák (Csányi M. Lölő, Tiborc, Széles, Habony, Nyerges, Gattyán stb.) többet fizessenek. Inkább szívjanak a bérből és fizetésből élő muzsikok, ha már erre szavaztak tavasszal. Elvégre az önsorsrontás nálunk nemzeti sport!

 27. Annak, aki szerint a munkavállaló jól járt a katás bújtatott munkaviszonnyal: Sajnos nem ez a helyzet. A munkaadó jár csak jól vele igazán. Természetesen az állam sem jár jól vele.

  Meg volt említve még, hogy nem igazságos közteherviselés a katás adó. Valóban szerintem sem igazságos közteherviselés. Extrém anomáliák voltak ebben a katában, nem maradhatott örökké fenn abban a formájában. Pl. az átalányadó normálisabb megvalósítás.

  A bloggernek is üzenem. Hogy szerintem ez nem példastatuálás volt, hanem egyszerűen nem maradhatott tovább fenn így a kata. Képtelenség volt kezdettől fogva.

 28. Szeretném még hozzátenni, hogy Juliska a Rákóczi téren, vagy a kocsisoron legfeljebb óvszervásárláskor fizet forgalmi adót..

 29. Véleményem szerint jó lenne, ha a témában bizonytalanok konzultálnának egy könyvelővel, mielőtt nagy hangon véleményt nyilvánítanának, ebbe beleértem a cikk íróját is (elnézést kérek, főleg ha rosszul tudom! ) , így sok felesleges félreértés , hőbörgés, és vita elkerülhető lenne. A cikk elején, abban a részben, hogy mi volt a KATA rendszerben,szerintem eleve hibásan közöl tényeknek feltüntetett gondolatokat. Ha jól tudom a bújtatott jogviszony elkerülése érdekében a munkavállaló és a munkáltató között kellett írni egy megbízási szerződést, amihez kellett természetesen a számlát is csatolni. Egy bizonyos összeghatár felett csak bejelentési kötelezettség volt mindkét fél részéről, a következő összeghatár elérése után viszont a munkáltatónak kellett külön adót fizetnie, és nem a munkavállalónak. Természetesen ezt a szabályt sok helyen be sem tartották, vagy ha mégis a munkáltató ügyelt arra, hogy ne érjék el az összeghatárt. A KATA-s vállalkozónak csak akkor kell különadót fizetni, ha eléri a 12 milliós határt. Eleve rossz elgondolás, hogy a KATA adózási forma egy kényszer adózási forma, véleményem szerint ezt a kényszer részét szeretnék eltörölni, kiküszöbölni, mert ez sok gondot von maga után. A munkáltató alkalmazza ha akarja, és becsülje meg, ne kényszerítse semmire a munkavállalót.
  Vannak olyanok, akiknek a KATA nem kényszer, hanem lehetőség.
  Én úgy gondolom, hogy nagyon sok visszaélés történt ebben az adózási formában is, és olyanok is a KATA-t használták, akiknek már nem ez az adózási forma lett volna a szabályszerű, ami ugye sok gondot von maga után.
  Nem vagyok adószakértő, nem tudom, hogy mi a jobb megoldás, van-e olyan megoldás ami biztosan fehéríti a gazdaságot, mert sajnos sok a “leleményes” ember. Azonban azt gondolom, hogy inkább szakértőtől kell tanácsot kérni, nem érdemes egymást hergelni, innen onnan jött információkkal.
  Végül is ha belegondolunk, a helyes adózás minden magyar állampolgár érdeke, felelőssége,kötelessége.

 30. SZóval és tettel az én véleményem – aki egész életén keresztül mindenért fizettem adót és semmi költséget nem tudtam elszámolni alkalmazottként -, hogy a KATA nagy kicseszés volt a bérből és fizetésből élők szemében (szerintem). És minden területen és minden szinten visszaéltek vele a cégek. Sokaknak úgy volt munkája, hogy egyéni vállalkozóként alkalmazták alkalmazotti feladatokra. Tipikus volt ez pl. a szállító cégeknél (többen felhozták már az ételszállítókat, nem igaztalanul), de pl. az anno kitalált “vállalkozó” orvosok. Nem a munkavállalót hibáztatok, aki a munka miatt erre hajlandó volt, inkább a munkaadóknál esett le a nagy konc. Szóval nem a Kormányt kell hibáztatni, amelyik próbál rendet vágni a visszaélések miatt, vagy a vállalkozót, aki kényszerből csinálta, hanem az úgymond vállalkoztatót, a munaadót, aki a másik “nyomorát” használta ki. Esetleg a kommunikációja nem volt elégséges változtatás igényének és a moslékkomnadó máris ott van és hangosan magyarázza a másik igazát.
  Kedves Tamás! Gratulálok ahhoz, hogy megírta a cikkét. Remélem sokan végigolvassák!

 31. A cégnek adsz egy egymillás számlát havonta, ezért cég ad neked félmillát amiből kipergeted az 50ezret és kerestél 450 ezret, a “cégvezető” pedig eltesz havonta félmillát a budai parasztház felújítására. (Egy ellentmondás a sok közül.)

 32. Ami az adókat illeti, sokkal jobban kell félnünk az amerikaiak által követelt egységes adóktól! Amerika ne pofázzon bele mindegyik ország belpolitikájába.

 33. Új mondóka új időkre:

  “Katalinka, szállj el!
  Jönnek az Orbánék,
  Sós kútba tesznek,
  Onnan is kivesznek,
  Kerék alá tesznek,
  Onnan is kivesznek,
  Kemencébe tesznek,
  Onnan is kivesznek.
  Mikor jönnek az Orbánék,
  Mindjárt agyonlőnek!”

 34. Egyvalamit hozzátennék. A mai háborús helyzetben -akár kimondják, akár nem- a kormánynak több pénzre van szüksége. Egyetlen módja, ha szorítanak egy kicsit az adóprésen.

  1. Szevasz! Nem igazán találhatsz ilyesfajta írást, ugyanis a fenti írásomat követő harmadik napon szóltak a titkárnőnek, hogy mondja meg nekem: ki vagyok rúgva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.