NOVÁK KATALIN A FAKE NEWS FACTORY CÉLKERESZTJÉBEN

Blog VBT

Mint arról néhány napja értesültünk, a 444 időutazó „újságírói” – akiket valószínűleg Lev Trockij küldött a 2019-es jövőbe – Novák Katalinnak egy olyan beszédét bírálták, amely beszéd a cikk megjelenésének pillanatában még el sem hangzott. A Fake News Factory álhírgyártói már csak ilyenek. S célkeresztjükbe hosszú hónapok óta be van fogva a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Régi „hír” – megmikrózva

A tudálékos idiotizmussal megfogalmazott Soros-propagandaszöveg – amely nemcsak a beszédre, de az arra adott elutasító reakciókra is kitér – nem az egyedüli, amivel az államtitkár asszony hitelét és szavahihetőségét támadni próbálják. Az otromba szánalomcikkel paralel ugyanis egy 2018. december 3-án kelt álhír is újraindult hódító útján, mémek és szöveges megosztások formájában.

A firkálmány szerint Novák valahol, valamikor, valakinek ezt nyilatkozta volna:

„Értetlenül és felháborodva áll kormányunk a hazájukat elhagyó fiatalok előtt. Tömegével mennek ki külföldre dolgozni, nem másért, mint pusztán kalandvágyból. Rengeteg jól fizető munkahelyet teremtettünk Magyarországon, ennek ellenére több százezren árulták el hazájukat. Itt tanultak az állam pénzén és most más országban kamatoztatják tudásukat. Gyenge jelleműnek és telhetetlennek tartok minden olyan fiatalt, aki elhagyja hazáját pusztán egy jobb élet reményében, pedig el kell ismerni külföldön csak rabszolgának tartják őket. Sokkal kevesebb fizetést kapnak mint az ott élő állampolgárok, amikor viszont haza látogatnak azt hazudják, hogy ők kint milliomosok. Nincs még egy ország hazánkon kívül, ahol egy pályakezdő fiatal annyi bért kap, mint egy 20-30 évet ledolgozott munkatársa. Szégyen, hogy ilyen fiatalokat támogatott a magyar állam a tanulmányaiban.”

A 2018 decemberének elején fabrikált förmedvényt 2019. január 27-én közölte újra a Netújság (KLIKK IDE!), majd rá két nappal a Bekezdés (KLIKK IDE!).

E  kétnapos hiátus bőven elegendő arra, hogy avatatlan szemek ne lássanak öszefüggést a két oldal között, ellenben fenntartsák az érdeklődést Novák Katalin kijelentése iránt. Ráadásul ezzel a trükkel a kereső algoritmusoknál hosszú ideig első helyen szerepelhetnek. A cél minden esetben ugyanaz: hogy a keresési találatoknál az első helyeken csupa negatív töltésű hír szerepeljen.

Álhír-oldalak

Ahhoz, hogy egy nyilatkozat hitelességéről meggyőződjünk, nem kell egyetemi tanárnak lennünk. Sőt semmiféle stúdium nem szükségeltetik ahhoz, hogy valaki elsajátítsa az ellenőrzéshez szükséges tudást. Amire szükség van, az csupán néhány, meglepően egyszerű munkafolyamat.

Először is jelöljük ki az iromány bármely részletét, majd másoljuk be a keresőbe! Ennek utána nyomjuk meg az Enter gombot, és nézzük meg a találati listát!

A fenti iromány csak és kizárólag a következő két oldalra irányítja a keresőt:

https://bekezdes.co 

https://netujsag.info

Ennyi. Semmi több. S ha ennél is tovább akarunk kutakodni, érdemes megnéznünk ezeknek az oldalaknak az impresszumait, azaz azokat az adatokat, amelyeken a 2001. évi CVIII. törvény 4. §-a értelmében az oldalnak fel kell tüntetnie számos dolgot, úgymint telephely, üzemeltető, működtető, etc.

A Bekezdés nevű oldal impresszumában ehhez képest egy hosszasan ömlengő zagyvalékot találunk, amely tartalmilag egyfajta szerkezeti és működési szabályzatra hajaz. (KLIKK IDE!)

A Netújság impresszumában ellenben az ég egyadta világon semmit, de semmit nem találunk. (KLIKK IDE!)

Régi, jól bevált kommunista posztbolsevik trükk a dezinformációnak az a formája, amikor valaki megír egy hazugságot, majd hárman-négyen megírják ugyanazt, és cikkeikben a legelső írásra mutatnak forrásmegjelölésként. Ez a fajta algoritmus tökéletesen megfelel egyeseknek arra, hogy a hamis hírek egyes mondatait kiragadva, abból internetes mémeket farigcsáljanak, s azzal szórják tele a közösségi oldalakat.

Mivel az oldalak működtetőiről semmi nem derül ki, ellenben a két webes felület mintha csak egymás klónjai lennének, feltételezhető, hogy ugyanazon társaság üzemelteti mindkettőt. Anélkül, hogy találgatásokba bocsátkoznék, erősen vélelmezem, hogy a működtetők valamely külföldről pénzelt civil szervezet támogatását élvezik.

Miért épp Novák Katalin?

Hogy miért épp Novák Katalin államtitkár került ebbe a bizonyos célkeresztbe, az egyértelmű. Novák egy karizmatikus, felkészült, nagy tekintélyű, nemzetközileg is elismert szakember, aki minden liberális ellenérvet és szurkapiszkát úgy hárít, hogy hárításában tényeket, adatokat, egyszóval észérveket közöl. Szakmailag tehát támadhatatlan. Így nem marad más választás az ellenzéki köpködőknek, mint hazugságokkal elérni a szavahihetőség megkérdőjelezését.

Ám itt nem elsősorban Novák Katalin személye a fontos, hanem inkább az, amit az államtitkár asszony képvisel. Mert az effajta cikkekkel nem ő, hanem a kormány családtámogatási programcsomagja kerül össztűz alá. Azzal a fajta liberális métellyel, ami egyik felével a végzetes demográfiai mutatók miatt aggódik, másik felével meg már a szingli-létet dicsőíti, s hitleri módszereknek nevezi a gyermekvállalásra ösztönző juttatásokat.

Az effajta támadásoknak sosem az egyes személyek a céljai, hanem azok az eszmék, amelyek mellett a megtámadottak síkra szállnak. S amennyiben valakik, valahol úgy ítélik meg, hogy távlati terveikre a tradicionális értelemben vett többgyermekes családmodell fenyegetést jelent, akkor mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ezt képviselőket bemocskolják, megrágalmazzák, hiteltelenné tegyék.

Amit tehetünk

Amit tehetünk, az annyi, hogy mielőtt bármilyen meglepő, sokkoló, felkavaró hírt tovább osztanánk, meggyőződünk a forrás hitelességéről. Nem csupán a cikkben szereplő személy, hanem saját érdekünk is ezt diktálja. Ugyanis hasonló álhíreknek és internetes karaktergyilkossági kísérleteknek bárki áldozatául eshet.

Tételezzük fel, hogy valaki nem szereti a szomszédját, mert hangosan bömbölteti a lakásában a zenét, vagy rendszeresen mások lábtörlőjén nyomja el a cigarettacsikket. A sértett válaszul lefotózza  (jól látható rendszámmal) az illető kocsiját, s feltölti valamelyik közösségi oldalra, ezzel a szöveggel: „Ez a szemét most dobott ki három kiskutyát egy papírdobozban az autójából”. Az illető élete máris pokollá válik.

***

Az online kereszteshadjárat igen nagy veszélyeket rejt magában. Pillanatok alatt képes a célszemély karrierjét romba dönteni, ugyanakkor legalább ennyire gyorsan képes azt is elérni, hogy a terjesztők hitelessége odavesszen. E veszélyeket csak fokozza, ha valaki nem kellő jártassággal közlekedik az információs szupersztrádán. Tipikus emberi tulajdonság, hogy egy közsszereplőről szóló cikk hatványozott figyelemre számíthat az olvasók körében, amennyiben az említett hírességet a cikkben nem dicsérik, hanem szidják. Erre az alantas, ámde sajna nagyon is emberi ösztönre épít az álhírgyártó. Rágalmaiban arra törekszik, hogy az olvasó azonnal és statáriálisan ítélje el az adott személyt. Mi pedig nem tehetünk mást, mint egyetlen dolgot.

Kodály Zoltán szavaival élve:

Csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás!

 

P.S.: Remélem, az említett idézetre mindenki tisztességgel rákeresett, s mostanra kiderült, hogy a citátum nem Kodály Zoltánnak, hanem Bartók Bélának tulajdonítható!)

„Az én igazi vezéreszmém azonban, amelynek, amióta csak mint zeneszerző magamra találtam, tökéletesen tudatában vagyok: a népek testvérré válásának eszméje, a testvérré válásé minden háborúság és minden viszály ellenére. Ezt az eszmét igyekszem – amennyire erőmtől telik – szolgálni zenémben; ezért nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, eredjen az szlovák, román, arab vagy bármiféle más forrásból. Csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás!”

(Bartók Béla – 1931)

() VBT ()

(Kiemelt kép: PS/Horváth Péter Gyula)


3 hozzászólás “NOVÁK KATALIN A FAKE NEWS FACTORY CÉLKERESZTJÉBEN

  1. Novák Katalin szívvel és lélekkel teszi a dolgát meggyőződésből, és példát mutatva. Hatalmas tudású, amiről beszél ahhoz nem kell jegyzet. Ez mellett nem agyonfestett cicoma, hanem igazi tiszta asszonyi szépség. A lelke az arcára van írva, a jellemét tükrözi. Ilyen emberekre van szüksége a Hazának. Munkájához, szolgálatához további sikereket kívánunk, és ne törődjön a mocskolódókkal akik a tevékeny munkától akarják elvonni a védekezésével. Nemzetközileg elismert szaktekintély, de úgylátszik senki sem lehet prókátor a saját hazájában. Szerencsére ez csak részben igaz azokkal meg ne törődjünk.
    Tisztelettel egy öregember.

  2. Teljesen egyetértek ezzel az ellenőrző módszerrel, de van egy új jelenség, és erre már az amerikai jobboldal is felfigyelt:
    A keresőbe beírjuk a megfelőlen pontos szavakat, de egyszerűen nem adja ki a vadonatúj friss hírt. Helyette átlag fél évvel ezelőtti hasonló szavakkal vagy témával kapcsolatos régi cikket mutat, különösen ha az illető a ballibsiknek begyében lévő ismert emberekkel kapcsolatos. Már az USÁ-ban Alex Jonesnek is feltűnt, hogy köztudott adatok is eltűnnek (vagy jobb esetben sokadik oldalon találhatók). De a konzervatívokat mocskoló keresések sose kallódnak el.
    S az is divat, hogy a nézőszám jelzés nem halad, sőt lecsökken az idők múlásával, ha az illető műsora balosoknak nem kívánatos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.