Gyöngyöspata, a magyar Szilícium-völgy

Blog VBT

Drága feleim! Ti, akik folyton csak kételkedtek, s a kétkedés magvait úgy szórjátok magatok körül, mint gomba a spóráit! Hozzátok szólok most, akik sosem látjátok meg a lehetőséget! Ímé, csudálkozzatok, s első köveitek helyett ámuló szemeteket vessétek Gyöngyöspatára! Mert innen fog indulni az új, a jó, a szép.

***

Számillió okom is van a bizakodásra, s hadd ne soroljam mindet! Csupán néhányat ezek közül, melyek hamarost megmozgatják majd halódó agysejtjeinket, akkora humán erőforrás készletet felszínre hozva több tízezer méter mély ősi álmából, hogy arra emberi szavak nem is léteznek. S bár szavak ugyan nem, de az akarat, az igen, az létezik! Az akarat, mely jóféle magyar pénzmaggal van megolajozva, bizony végre elmozdult holtpontjáról, hogy elsőre még persze kissé döcögve, meglehetőst nyikorogva, de mozgásba lendülvén komoly sebességgel vágjon neki a világhódításnak.

Mert nem az a cél, hogy a gyöngyöspatai iskolások megtanuljanak írni, olvasni, számolni. Ezen már túlvagyunk. Ez már olyan, mintha azt mondanánk, hogy menjünk a Holdra megint. Minek? Ott már jártunk, nincs ott semmi. Most már a Marsra kell menni, hogy az ottani semmit is megtapasztaljuk! S ebben hasonlatosak vagyunk mi, Gyöngyöspata-rajongók azokkal, akik mindig valami új, valami ismeretlen, valami hasznos felé akarjuk terelni a tudományt.

Tudományt, mondom én, s nem túlzok. Még akkor sem, ha egyes tévképzetűeknek ez a szó egyet jelent a klasszikus értelemben vett műveltséggel. Hát röhögnöm kell, de szívből, amolyan nyálcsorgatós, földön fetrengős módon. Hát hol élünk mi? A középkorban? Könyörgöm, az írás minek, amikor rég ki van találva az autocorrector? Elég, ha csak nagyjából eltaláljuk a szót, s máris ott a kívánt tartalom a képernyőn. A kézzel írást amúgy is el kell felejteni. Nem fogunk azért több fát kivágni, hogy a végén levegőnk se maradjon! A számolás meg? De hiszen a matematikai műveletek végrehajtására régesrég ki lett találva a kalkulátor. Minden más okoskodásra meg ott van a sok csicskagyász, aki pár forintért elvégzi a gürimunkát, hogy a java szürkeállománynak már csak az innováció jusson.

***

Mert legfontosabb értékünket, az agyi kapacitást másra kell használni! Olyan feladatok végrehajtására, amik sikerorientálttá teszik a Gyöngyöspata Projektet. Például fagyásmentes, lenyomozhatatlan Youtube- és Insta-számláló felpörgetők mulatós klipeknél, valamint CAPTCHA kitöltésére alkalmas mesterséges intelligencia kifejlesztése online unokázós szerződések esetében.

Nem igaz, hogy a Kúriának kell példát mutatni kezdeményezésből, amikor olyan koponyákkal vagyunk körülvéve, akiknek maguktól is tudniuk kellett volna, hogy oda kell a pénz, ahol a legnagyobb a tanulás iránti vágy. Ha ez Gyöngyöspata, akkor Gyöngyöspata.

Vagy esetleg az a baj, hogy a Budapest-vízfejű ország életében egyszer északkeletre billen a gazdasági mutató? Hogy nem Sopronban és Győrben, hanem Solymoson és Abasáron lesz több Tesla tulajdonos? Hogy akár még részecskegyorsító is épülhet Mártraalján? Mert ugye, porcicából is lehet speedet csinálni, ha kellőképp összezagyváljuk a molekulákat!

***

Szeretném azt hinni, hogy akik most huhognak, azok valójában csak ironizálnak, mert nagyon is tisztában vannak azzal, mekkora lehetőség kapujában állunk.

Galaktikus mátrixok, fekete lyukak, sötét anyag?

Gyöngyöspata!

Klinikai kutatóprojektek, hogy a rák többé ne egye ki a gyomrodat?

Gyöngyöspata!

Vírusellenes vakcinák korona meg minden más szar ellen?

Gyöngyöspata!

Vízhajtású, ültetett rugós, vasalóspoileres 1-es Golf?

Gyöngyöspata!

Már persze, ha ez a pénz nem fogy el igen hamar. Ennél ugyanis jóval több kellene! Reális becslések szerint a százszorosa már elegendő lenne arra, hogy fel lehessen venni rá uzsorára az ezerszeresét.

De megtérül!

Higgyétek el, örökösen kétkedő feleim, hogy ennél jobb befektetés Tiranon óta nem történt velünk!

***

Én  ̶a̶ ̶m̶a̶g̶a̶m̶ ̶e̶g̶y̶s̶z̶e̶r̶ű̶ ̶p̶a̶r̶a̶s̶z̶t̶i̶ ̶e̶s̶z̶é̶v̶e̶l̶   a magam részéről örülök, hogy a pataiak megkapják, amit megérdemelnek. Hazánk pedig végre új szellemi központtal gyarapodik majd. És ezt ugyanígy gondolja a 2 százalék 90 százaléka is. Szóval ha egy országban a 90% így gondolkodik, akkor az szerintem elég nagy többség!

() VBT ()

Kiemelt kép: A harvardi mintára megálmodott Gyöngyöspatai Egyetem (leendő CEU-társintézmény) látványterve.

10 hozzászólás “Gyöngyöspata, a magyar Szilícium-völgy

 1. Hááát! Az olvasással vannak némi gondjai Leonkának és az írás sem nagyon megy, DE jó feje van és ez óriási előnyére válik, amikor nagy MMA harcos lesz, aki elöl Conor McGregor is sírva rohan el. Ezt a fejet órákig püfölhetik és semmi kárt nem tudnak benne tenni!

 2. Komolyan kérdem, nincs olyan jogszabály, hogy akit sérelem ért, annak kötelessége rövid határidőn belül ezt jelenteni a sérelmezőnél vagy annak felettes hatóságánál, hogy még mielőtt lefajulnának a dolgok, lehessen helyben orvosolni?
  Mert ha van ilyen pár nap után jogvesztő panaszlehetőség, akkor hogyan lehetett évekkel később perelni az iskolafenntartót, oly módon, hogy már nem is volt lehetősége kijavítani a vétségeket?
  S ez vonatkozik a börtönbizniszre is. Mert ha az elítélt méltóságos tyúkszemére rálépett egy bolha, azt a szörnyű sérelmet nem kárpótolhatja pénzzel semmi. Csak ha a bolhát feljelenti és azt nyomban letartóztatja a börtönszemélyzet és máris megszűnt a sérelem.

  1. Tudod a mai börtönökben otthonról hozott bolhák szokták, kmm. szóval a legérzékenyebb részen megcsípni a nem megfelelően sterilizált rabokat. (Nemcsak a hajukat vágják le nullás géppel, hanem fürdőt is vesznek..) Nos külön művészet hazulról bevinni néhány bolhát, de megoldják..

 3. Anno 1701-ben Elihu Yale kétezer könyv ajándékozásával és átszámítva mai pénzre kb. 100 millió forintból egyetemet alapított New Haven városában. Ma már minden rendes falusi könyvtárban van ennyi könyv, tehát semmi akadálya a Gyöngyöspatai Universitas megalapításának. Csak az a kérdés, hogy megfelelően felkészült hallgatók laknak-e arrafelé..

 4. Mi több a Lionkának lesz pénzen hamisított jogosítványa,hiszen írástudatlanként a KRESZT sem tudja elolvasni,sem felfogni.

 5. Ki az a bíró (vagy bárki) a Kúriánál, aki – nem merte vállalni azt, hogy a ők is tévedhetnek – jóváhagyta az ítéletet. Nem hittem volna, hogy itt is van tagja az “ÜGYVÉD MAFFIÁNAK”. Fizessék ki ők ezt a pénzt, eleget loptak, csaltak, hazudtak, befelér a büdzséjükbe!

 6. Jó írás 🙂
  De a szegregált oktatásról mesélek nektek valamit. Németországban elindították az oktatást részlegesen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alsó tagozatos gyerekek felváltva mennek iskolába, két csoportra osztva. Az egyik csoport egy órával többet van az iskolában, mint a másik. Amikor az egyik aggódó külföldi szülő rákérdezett a helyi tanerőnél az elmondta, a gyengébb képességűeket teszik az egyik csoportba a többit a másikba. A ‘gyengébb’ képességen általában bevándorló hátterűeket kell érteni.
  Na ez ugye szegregáció ami szigorúan tilos.. idehaza

 7. a 100 millából 60%-ot visznek az ügyvédek, a maradék 40 milla 90 %-t az uzsorások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.