Nem a fiatalok a hibásak, hanem mi

Blog VBT

Azt hiszem, kicsit túlnőttük a saját korunkat. Illetve inkább az idő gyorsult fel végzetesen, s nem csak felettünk, negyvenesek és ötvenpluszosok felett, hanem bizony már a harmincasok felett is. Ez önmagában még nem lenne baj. Csakhogy a legújabb generáció életét pont, hogy mi szabályozzuk.

***

Mindig így volt, s mindig így is lesz – mondhatná erre bárki. Apáink, nagyapáink idejében még a táskarádió utcán bömböltetése, és a kalap nélküli fiatalok pomádézott haja verte ki a biztosítékot.

Ma meg már?

Jön a biciklisávban 70-nel az e-rolleres, egyik kezével a kormányt fogja, másikkal szelfivideóz, szájában pedig ott lóg az elmaradhatatlan manórudacska. Ez így kábé mindaz, amire közlekedés-rendészeti és NAV-os szempontból azonnali kommandó-kirendeléssel jár. És akkor szépen mindenki büntet, szankcionál, így próbálva meg legyőzni a legyőzhetetlent.

Tudjuk, mi lesz a vége.

Az amerikai szesztilalom idején sosem látott mértékű szeszfogyasztás vette kezdetét, s az addig kispályásnak számító gengszterek 1920 és 1933 között annyi pénzt szereztek, hogy az alsó néprétegből rögtön a felső tízezer felső két százalékába kerültek.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kellene küzdeni a súlyosan egészségkárosító hatású illegális szerek ellen, vagy ne kéne a fejére koppintani annak, aki a megengedett 25 km/h-s sebesség háromszorosával teper a bringasávban.

Csakhogy azt a felgyorsult világot, ami a gyorsnál is gyorsabb információáramlás mellett ugyanezt követeli meg az élet minden területén, mi teremtettük.

Szóval, ha azt mondjuk az alkoholra, hogy kapudrog, akkor annak a nemzedéknek, amelyik most éli vadulós korszakát, mi voltunk a kapudrogja.

Magánvéleményem például, hogy az Elf Barban, ami máshol engedélyezett és legálisan forgalmazható/fogyasztható, nehezen hihetően van több egészségkárosító borzadalom, mint például az átkosban a Likőripari Vállalat cseresznye pálinkájában vagy rumpuncsában. Aztán itt vagyunk.

Tovább megyek! Egészen biztos vagyok abban, hogy a gyorséttermek élelmiszereiben több egészségkárosító anyag van. És ezt mi fokozatosan tömjük magunkba, nem számolva azzal, hogy ezeknek a kemikáliáknak egy része nemhogy kiürülne a szervezetből, de egyenesen halmozódik, hogy néhány évtized múlva bombaként robbanjon valamelyik belső szervünkben.

***

Nagyon nehéz elvonatkoztatni a „bezzeg az én időmben” állapottól. Még akkor is, ha a fogyasztói társadalmi szemlélet térnyerése miatti áldatlan állapotok közepette ki-kicsúszik a szánkon ez, vagy az.   S ha már kikívánkozik, nosza, ne hallgassuk el! De akkor már ne mi múltunkba menjünk vissza, hanem olyan, sokkal régebbi fiaskó idejére, ami mostanra ért véget!

Amikor a robbanómotort feltalálták és széles körben alkalmazni kezdték, csakhamar észrevették, hogy a motor nagyon kopog, és az anyagkopás miatt egyre rosszabb a menetteljesítménye.

Két tiszta út állt a forgalmazók ellőtt:

1: Az első tiszta megoldás az lett volna, ha növelik a benzin oktánszámát. Ez azonban az üzemanyagnak akár az 50%-os áremelkedéséhez is vezethetett volna.

2: Második megoldásként 15 százaléknyi etilalkoholt keverhettek volna adalékként az üzemanyagba.

Csakhogy az alkohol ilyetén hatása teljesen ismert volt, tehát ezért nem kérhettek szabadalmi díjat.

A General Motors egyik mérnöke viszont 1921-ben felfedezte, hogy ha a benzinhez ólom-tetraetilt ad, a kopogás megszűnik. Sajnos kiderült, hogy ennek elégése során a motorban ólom és ólom-oxid halmozódik fel. No de ha diklór-etánt vagy diklór-metánt is tesznek az adalékba, akkor gőznemű ólom-tetraklorid vagy ólom-jodid keletkezik, ami ugye a kipufogón keresztül kijut a motortérből. Literenként másfél gramm ólmot juttatva a környezetbe. Viszont legalább a befektetők elkérhettek ezért a megoldásért literenként 1 cent szabadalmi díjat. Úgy, hogy mindvégig tökéletesen tisztában voltak az ólomnak az emberi szervezetre gyakorolt pusztító hatásával.

No, és ez az ólmozott benzin pöfögött a mi utainkon is, egészen 1999. április 1-jéig. Világszerte pedig 2021-ben, azaz tavaly (!) fejezték be a gyártását és forgalmazását.

A szakemberek szerint a magyarországi földekbe jutott ólomszennyezés csak hosszú évtizedek múlva tűnik el. Addig pedig széppen mérgez minket, bármit is együnk, ami magyar földben termett.

***

Nos, ezt a fajta világszemléletet adtuk át a mi e-rolleren száguldva szelfivideózó és manórudat szívó csemetéinknek. Akik egyelőre csak saját magukra veszélyesek. Ellentétben velünk, akik annyi rossz tapasztalat és tragédia után sem tanultunk, és továbbra is csak a profitot, sőt az extraprofitot nézzük.

Gyerekeinkre se jut elég idő, annyit kell hajtanunk. Úgyhogy leültetjük mindet a tévé elé, vagy megdicsérjük őket, ha odahaza, miközben mi home office-ban gürizünk, ügyesen elfoglalják magukat a mobiljaikkal.

Amikből szépen megtanulják, hogy a Blahától keletre melyik utcában a legolcsóbb az Elf Bar, vagy hogy milyen módszerekkel lehet felturbózni az elektromos rollert?

Unalmas idejükben pedig olvashatnak arról is, hogy mennyi rengeteg bűnt követtünk el, hogy a végén ilyen borzalmasan lelakott állapotban hagyjuk örökül rájuk a Földet.

() VBT ()

Kiemelt kép: IMAGO IMAGES / SNAPSHOT


5 hozzászólás “Nem a fiatalok a hibásak, hanem mi

  1. Mondhatunk bármit, a világ félre van vezetve, mert a pénz és a vele járó hatalom vezeti (félre) a fehér keresztyén emberi tudatot. A próféták eddig is olajba főzéssel, keresztre feszítéssel, jobb esetben fővesztéssel végezték be az életüket. Bármit csinálunk, pusztulás a vége.

  2. A fiatalok nyakába varrni a környezetszennyezést (vagy más dekadens dolgot) nemcsak korlátolt, de morálisan is megkérdőjelezhető dolog is. Egyrészt nem ők akartak megszületni, mi hoztuk őket létre, mi neveltük őket. Egyértelműen a mi felelősségünk, hogyan élnek és cselekszenek. Másrészt a világot is tőlünk kapták. Mi alakítottuk ki azt a környezetet, amiben szennyező robbanómotorok, műanyagok, drogok, dohánytermékek stb. vannak és a túlfeszített ipari folyamatok miatt klímaváltozás zajlik. Fura lenne, ha ezekért nekik kellene elszámolniuk, nem? Én úgy látom, hogy a mai fiatalság nagyobb része környezettudatos és felelős gondolkodású. Sokkal több köztük a hulladékot szelektíven kezelő, a szennyező technológiákat elutasító, tárgyakat feleslegesen nem halmozó, tömegközlekedő, bicikliző, kertészkedő, vegetáriánus vagy vegán egyén, mint az idősebbek körében. Az alaptalan korholás helyett talán inkább azon lenne érdemes dolgozni követhető példák felmutatásával, hogy a társadalom többi része, főleg az idősebbek is nyitottak legyenek a jövőorientált, felelőségteljes gondolkodásra. És ne csak a rövidtávú előnyöknek (rezsicsökkentés, farhát, alkohol stb.) éljenek…

  3. Teljesen egyetértek a Szerző Úr által kifejtett emelkedett gondolatokkal! A mai ifjúság semmirekellő, kéjenc, drogos bagázs! És modoruk sincsen! Ahelyett hogy templomba vagy a fonóba járnának és Orbán Viktorért imádkoznának, össze-vissza száguldoznak ezekkel a firnyákos rollermasinákkal az utcáinkon. Közben mobiltelefonoznak és droggal töltött koboldrudakat szipákolnak. És állandóan a szennyes szekszualitással fogalalkoznak. Véget kell vetni ennek az erkölcsi fertőnek! Hol vannak ilyenkor a rendőrök, polgárőrök és az erkölcsvédelmi szakemberek? Bezzeg az én időmben, ha csak hosszú hajuk volt vagy gitárt találtak náluk, úgy vitte volna be őket a hatóság, hogy öröm volt nézni! Imádkozom az Úrjézushoz, hogy minél előbb megtérjenek ezek a zöldfülű pernahajderek, különben mind elkárhoznak.

  4. “Nos, ezt a fajta világszemléletet adtuk át a mi e-rolleren száguldva szelfivideózó és manórudat szívó csemetéinknek. Akik egyelőre csak saját magukra veszélyesek.”
    Én régóta vezetek, de nem akarok börtönbe kerülni ezek miatt! Ha a kivilgítatlan rolleres suhancot felvasalom az úttestre, akkor a végtelenül elfogulatlan bíróság engem fog elítélni, mert ugyebár nekem van lámpa a kocsimon..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.