Cseherezádé

Blog VBT

Szép nővel mindent el lehet adni. Divatos kétszínű blézert ugyanúgy, mint embermágnes-szerű reklámkitűzőket, vagy éppen midle-east european coffee glass-t (avagy classic american shot glass-t). De akár még pártot is. Szándékoltan nem ideológiát írtam, mivel azzal momentán Cseh Katalin pártja nem rendelkezik.

Cseh Katalin Momentum listavezető az EP-be készül. És az Index hasábjain – egy terjedelmes kampánycikkben – el is árulja, hogy mi okból. Azért, mert szerinte meg kell reformálni az Unió irányítását. Hogy miért? Nos, mert szerinte a mostani dolgok miatt van a szélsőséges populista pártok európai megerősödése, és a Brexit. Politikai meglátások terén ez nagyjából annyit tesz, mintha egy ornitológus azt mondaná, hogy majdnem bizonyosan a tojásból lesz a tyúk.

Nekem mégis a következő okfejtése tetszik a legjobban:

Szerintem itt azt a kérdést kell feltenni, hogy van-e szükség új emberekre a politikában? Például fiatalokra, nőkre, vagy akár nem hagyományos, hanem mondjuk egészségügyi hátterű emberekre, olyanokra, akik ezeket a speciális szakmákat is tudják képviselni, akár az európai színtéren is, magas szinten az európai politikában.”

Bár abban nem vagyok egészen biztos, hogy a „nem hagyományos, egészségügyi hátterű embereken” mit ért. Mármint, hogy egészségügyi végzettségű szakpolitikusokat, avagy egészségügyileg más állapotúkat. Előbbieket úgy hívjuk, hogy szakpolitikusok. Őket általában kinevezéssel, s nem választás útján szokták delegálni. Utóbbiak pedig vélhetőleg ugyanannak a kvótarendszernek kívánnának megfelelni gondolom, amely rendszerkiszolgálónak a kanadai kormány a fő reprezentánsa. Ott igyekeztek mindenkit egybegyúrni, s így alakult ki az igazi pluralista kormány. Amiben aztán van minden, az indiai szikhen keresztül a muszlim menekültön át a leszbikusig, kerekesszékesig, stb. De még a közlekedési miniszterük is egy űrhajós. Emellett már eltörpül, hogy közülük kettő ateista, egy vak, egy pedig mellrákos. S ne tessenek megbotránkozni (pláne ne az utóbbin), mivel ők maguk mondják, hogy büszkék ezekre a „tulajdonságaikra”.

Valahogy így gondolhatja Cseh Katalin is, hogy a fiatalok és/vagy a nők a politikában a megújulás valóságos zálogai. Én magam ezt inkább pallérozott elméhez és szakmai rutinhoz kötném, de nem vagyunk egyformák. A Kanadában született Cseh Katalin, aki elmondása szerint testközelből tapasztalta meg a magyar egészségügy sanyarú helyzetét, minden bizonnyal a kinti példát tartja követendőnek. Szerinte ez jó ötlet.

Persze azt is jó ötletnek tartotta, amikor Balog Zoltán minisztert egykori rezidensként bírálta.

Sajna azonban ő is pályaelhagyó lett, s praxisát politikusi kosztümre cserélte. Így ez a mondata nem állja meg a helyét:

Orvosként azt tudom majd megmutatni, hogy hol van a legnagyobb szükség az európai adófizetők pénzére az egészségügyben.”

Pláne, hogy közben politikai aktivista is lett, s az Ahmad Al Rachwani igazgatta International Federation of Liberal Youth égisze alatt képzéseket szervezett belarusz és ukrán liberális aktivisták számára.

***

Nem is untatok senkit az interjú további részleteinek kivesézésével. Legyen annyi elég, hogy Cseh Katalin hosszú, populista körmondatokban ágál a populizmus ellen, és (szerintem) szélsőségesként támadja a (szerinte) szélsőségeseket.

De legalább szép.

Szóval a magam részéről inkább őt látnám szívesen, mint példának okáért a lista 21. helyén szereplő Fekete-Győr Andrást, vagy a mindig és állandóan előkerülő, a Momentum által tizenhetedik listás helyre kimódolt Szarvas Koppány Bendegúzt, a magyar történelem legszittyább nevű ifjú proletárját.

***

Ami külön csodálatos az ominózus Index interjúban, hogy a cikk felénél Az MSZP-Párbeszéd közös jelöltjének, Jávor Benedeknek a reklámja kacsint be pajkosan.

Hogy ez mennyire etikus, azt inkább hagyjuk. Hiszen e két fogalmat (t.i. Index és etika) csak külön cikkekben, minimum hat hónap különbséggel szabad említeni, annyira nem tartoznak egy lapra.

***

Véleményem szerint egy magyar orvos azzal teszi a legnagyobb szolgálatot a magyar egészségügynek, ha a hat év osztatlan alapképzés után elvégzi a rezidensképzést, és szakvizsgát tesz, majd praktizálni kezd.

Természetesen nem Nyugat-Európában, hanem idehaza. 

***

Cseh Katalin 1988-ban született Montrealban. Addigra idehaza minden magyar liberális párt közvetlen vagy közvetett elődje, az MSZMP már végzetesen lelakta a korábban Trianon és két világháború sújtotta magyar egészségügyet. Utána rendszerváltozás (whatever) következett. Aztán politikai váltógazdaság 2010-ig, amely időszakból az MSZ(M)P 12 évet birtokolt.

Ha kapunk egy romos házat, két út áll előttünk: vagy leromboljuk, és a helyébe újat építünk, vagy felújítjuk. A magyar egészségügyet lerombolni nem volt szabad. Maradt a felújítás.

De minden felújítást azzal kezd az ember, hogy tégláig veri le a vakolatot, kicseréli a tetőt, alapot szigetel, csöveket, vezetékeket cserél, hideg- melegburkol, stb.

Amit Cseh Katalin ma a kormány szemére vet, az az, hogy a felépítmény időleges állapota a jelen munkafázisban nem olyan, mint amilyen a későbbi, kész állapotában lesz.

Megbocsátom neki. De csak azért, mert fiatal. És mert szép.

() VBT ()

Kiemelt kép és képernyőkép: Index – Fotó: Huszti István


5 hozzászólás “Cseherezádé

 1. „nem hagyományos, egészségügyi hátterű embereken” Ugyan mit érthet?
  A burnyákokat.
  Amúgy hazafelé lefényképeztem egy édibédi plakátot.
  (farostlemez,rajta a villanyoszlopon plakát ragasztva az eszközön) BALRÓL a gyobbik,jobbról a nomentum.
  Még jó,hogy csak kábelkötöző-vel van rögzítve,így a választás után,szétvágható ez a csodás páros. Ámbár egybesülhetnek is.

 2. Ez botmixeres neomarxista ultraliberális őrült gyilkos, aki a tyúkszart is X-el írja! Mit várunk el tőle azon kívül, hogy el fogja árulni a szép hazáját?

  Szlovákiából….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük