Liberális érdek-jobboldaliak

Blog VBT

(A szécsényi választás margójára)

A botrányoktól sem mentes szécsényi önkormányzati választás óta elég idő telt el ahhoz, hogy levonjuk a tanulságokat. Azok pedig bőven vannak. S nem merészség azt állítani, hogy ezek bizony nemcsak térségi, hanem egyenesen országos tanulságok is.

A jelöltállítás

Kezdjük a legelején. A nógrádi települések hivatalos – Fidesz avagy KDNP – pártszínekben induló polgármesterjelöltjeiről a megyei pártszövetség döntött. A jelöltállítás összehangolására azért volt szükség, hogy ne fordulhasson elő az a faramuci helyzet, miszerint egy adott településen indul a Fidesz, és indul a KDNP színeiben is egy-egy jelölt.  A megegyezés értelmében akármelyik párt állította a jelöltet, a szövetség felsorakozott mögötte. Nem történt ez másként Szécsény esetében sem, ahol a Fidesz a két cikluson keresztül a Fidesz-KDNP színeiben hivatalt ellátó Stayer László helyett az ismert helyi vállalkozót, a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetőjét, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökét, a Fidesz helyi elnökét, Varga Bélát indította.

A jelöltállítás nem volt mentes a botrányoktól sem. A Fidesz-tagságát korábban önként felfüggesztő Stayer a szavazás előtt könnyekkel a szemében, többször is ezt ismételgette: „Értsétek meg, én Orbán Viktor katonája vagyok! Én Orbán Viktor katonája vagyok!”. (ERRŐL BŐVEBBEN ITT!). Később a szécsényi KDNP akkori elnöke, Juhász Miklós sérelmezte, hogy őket nem kérdezték meg a jelölt személyét illetően. Csakhogy a pártszövetség úgy döntött, hogy Szécsényben fideszes jelöltet indít.

Miért nem Stayer?

Stayer László két cikluson keresztül vezette Szécsényt a Fidesz-KDNP színeiben. Városvezetése alatt az első ciklusban mindenki megelégedésére dolgozott, a második ciklusra viszont  – erre nincsen jobb kifejezés – teljesen önjáróvá vált. Útját botrányos ügyek és botrányosan nagy adósságok szegélyezték. Először is  – mellőzve a helyi vállalkozókat – az MDF utódpárja, a JESZ által irányított holdingnak játszotta át a városüzemeltetést. Talán ezért, talán másért, de tény, hogy a kormány által a város számára 2014-ig jóváírt, mintegy 500 millió forintos adósságkonszolidáció után az adóssággal nem rendelkező önkormányzatot 2019 nyarára újabb, közel félmilliárd forintos adóssággal terhelte meg. Igaz, ennek a fele hosszú lejáratú kölcsön. A másik (rövid lejáratú) felét pedig minden valószínűség szerint a városi ingatlanvagyon elherdálásával tudják majd kompenzálni.

Stayer emellett 2015-ben személyes sértettség okán egyszerűen lekapcsolta a város internetszerverét, emiatt pedig kilenc óra időtartamra megszűnt a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat távközlési adatforgalma Szécsényben: leállt a Szécsényi Rendőrkapitányság informatikai rendszere, valamint a Nógrád Megyei Kormányhivatal Szécsényi Járási Hivatalának a működése. A Szécsényi Katasztrófavédelmi Örs és az Országos Mentőszolgálat csak rádión kapta meg a riasztásokat, valamint leállt a Szécsényi Közös önkormányzati Hivatal informatikai rendszere, továbbá az e-MultiCoop Szövetkezet internetes adatforgalma is. Tettéért a Balassagyarmati Járásbíróság első fokon 1 millió 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Gusztustalan kampány

Tény, hogy a kampányban a két rivális egyáltalán nem bánt egymással kesztyűs kézzel. De míg Varga Béla a nyílt színi küzdelmet választotta, addig Stayer a csatlósai által mindent bevetett, amit csak a siker érdekében nem szégyellt bevetni. És valljuk be, nem volt szégyellős. Bár a saját kezét sosem piszkolta be, s becsületes, misére járó, vallásos, ájtatos ember képében tetszelgett, azért akadt néhány furcsaság, ami megkérdőjelezte ezt a túlságosan idilli, mesterkélten szép képet.

Először is egy pletyka kapott szárnyra a városban, miszerint Stayer bizalmasa, Juhász Miklós akkori szécsényi KDNP elnök megbeszélést folytatott a város volt MSZP-s polgármesterével, Dr. Serfőzőné Dr. Fábián Erzsébettel, hogy egyfajta független választási koalíciót hozzon össze köztük és Stayer csapata között. A híresztelést Stayerék és Juhászék egészen addig tagadták, míg egy rádióműsorban maga Serfőzőné meg nem erősítette, hogy igenis elmentek hozzá könyörögni, amit ő egyszer, s mindenkorra kikért magának. Tehát még egyszer: a kisebbik kormánypárt helyi szervezetének elnöke az MSZP-vel kívánt koalíciót tető alá hozni.

Mocskos eszközök

Miután a nagy, „független” koalíció nem jött létre, Stayer más eszközökhöz folyamodott. Ráviálisára, Varga Bélára nézve gyalázkodó hangvételű interjút adott a liberális lapoknak, ráadásul pontosan akkor, amikor Varga Béla édesapja elhalálozott, így a megtámadott nem volt olyan állapotban, hogy a vádakra reagáljon. Az interjú máskülönben Varga Béla édesapjának temetése előtt egy nappal jelent meg. Ezzel egyidőben a Stayerhez jogilag (egyelőre) nem köthető, ám bizonyítottan a hivatal IP-címéről üzemelő Szécsényi Bulvár Hírek nevű Facebook oldalon kezdték el gyalázni Varga Bélát, kampányának tagjait, valamint Orbán Viktor miniszterelnököt, Dr. Bablena Ferencet, a KDNP Nógrád megyei elnökét, Dr. Semjén Zsoltot, a KDNP országos elnökét, s számos olyan szécsényi polgárt, akik nyíltan vállalták Varga Béla melletti szimpátiájukat.

Miután kiderült, hogy a szocialistákkal való koalíciós kísérlet miatt a KDNP országos etikai bizottsága a szécsényi alapszervezet feloszlatását kezdeményezte, a szécsényi KDNP alapszervezet is gyalázkodó kampányba kezdett. Többek között szidták Dr. Semjén Zsolt elnököt, valamint egykori MSZMP-tagsága miatt Dr. Bablena Ferenc megyei elnököt.

Utóbbi hír kapcsán muszáj visszakanyarodni Stayer Lászlóhoz. Ugyanis a „ki ki volt korábban”, illetve a „kinek mi volt a kicsodája” típusú mocskolódások során egyszer sem került elő Stayer László körmendi munkásőr édesapja, aki pártirányításra került Szécsénybe, hogy a helyi Elzett gyárban lásson el… nos… pártszolgálatot. Ez azért is érdekes, mert a kampány finisében készült egy amolyan zsánerinterjú Stayerrel, ahol könnyes szemmel mesélte, hogy szüleitől micsoda morális értékeket kapott. Távol álljon tőlem, hogy a szülők bűneiért a gyermekeket hibáztassam. Viszont az a fajta kettős mérce is gyomorforgató, ami az egyik oldalon az oknyomozás látszatát kelti, míg a másik oldalon az elhallgatás politikáját folytatja.

Hazugság és manipuláció

Köztudott, hogy a kihívóval szemben a regnáló polgármester mindig helyzeti előnyben van. Kiváltképp, ha olyan, egytértelműen manipulatív eszközökkel apellál, mint amilyenekkel Stayer László. Stayer jól tudta, hogy mi az a két dolog, ami igazán fontos a helyieknek: a munkahelyek és az utak. Előbbi esetében folyamatosan azt hangoztatta, hogy milyen jó kapcsolatot ápol a kormánnyal, s hogy ezáltal munkahelyek ezreit fogja a városba hozni. Hogy erről hazudott, az nem kérdéses, hiszen pontosan a kormánypártok voltak azok, akikkel teljesen szembement, s nemcsak a kampányban, hanem már második ciklusa óta. De volt egy adu-ász a kezében: a közterületi és útfelújítási projekt.

Amit ennek a tevékenységnek a kapcsán művelt, az egész egyszerűen vérlázító. Példának okáért a város központjában egy olyan díszkutat állíttatott fel, ami még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető másnak, mint alpári giccsnek; közben a zöldfelület növelése céljából műfűvel rakta tele a városháza elejét. Ezek azonban filléres tételek voltak az igazi kampány-atombombához képest. A szokásos ár mintegy duplájáért olyan rossz minőségű utakat építtetett, amelyekre egyszerűen nincsenek szavak. Elég csak két példát említeni. Az első novemberi fagyban az új aszfalt már kátyús lett. De legalább a fagy elmúlta utáni jó idő meghozta a nem várt eredményt: a kátyúkon, valamint az egyéb repedéseken átütött az aszfalt alatti növényzet, s az utakat ellepte a sarjadó fű. A munka látszata viszont megvolt. S mesterien eltalálva a lényeget, amire a nép áhított.

A kampány alatt készült közvéleménykutatás eredményei szerint ugyanis a szécsényiek többségét pontosan ez a két kérdés érdekelte: a munka meg az utak.

Az infrastruktúra, a közlekedés, a közbiztonság, az egészségügy, vagy éppen a város eladósodása hidegen hagyta az embereket.

Ami a legmegdöbbentőbb, hogy egy olyan elöregedő közegben, amely a létszámából 9 év alatt közel ezer főt vesztett, az idősek helyzetéért való aggódás vagy az oktatás szinte mérhetetlenül kevés embert érdekelt.

***

A választások után

A választásokon Stayer László győzött, mégpedig 122 szavatnyi különbséggel. Ez bizony még az időközben vegyészmérnökből villamos-mérnökké avanzsált Vágó István szerint sem szignifikáns. De a harmadik ciklus megkezdéséhez éppen elegendő. Hogy Stayer független polgármesterként folytatja, afelől semmi kétség. Ugyanis a KDNP, ahová tagfelvételi kérelmét a Fidesz-tagsága felfüggesztése után benyújtotta, nem hagyta jóvá a belépési szándékot. A Fidesz tagja pedig már sosem lehet. A párt alapszabályában ugyanis benne foglaltatik egy passzus, miszerint az a fideszes, aki a Fidesz jelöltje ellen indul, automatikusan kizárja magát a pártból.  Varga Bélát közben a Nógrád Megyei Közgyűlés a területfejlesztési bizottság elnökévé választotta.

Ami még érdekesebbé teszi a polgárok döntését, az az, hogy ugyanakkor a Fidesz-KDNP a megyei listán toronymagasan, 59%-kal nyert.

Időközben a KDNP fegyelmi úton feloszlatta a helyi alapszervezetet, amely azóta új tagokkal újjáalakult, a feloszlatott alapszervezet tagjai pedig „Kereszténydemokraták Szécsény” néven civil csoportot alapítottak. A csoport tagjai a liberális sajtóorgánumokhoz eljuttatott nyílt levelükben koncepciós per áldozataiként próbálják magukat feltüntetni, elfeledkezve arról a tényről, miszerint egyrészt ők mentek szembe a pártszövetség megyei és országos döntéseivel, másrészt rágalmazták és pocskondiázták megyei és országos elnöküket, harmadrészt pedig megpróbáltak viszályt szítani a Fidesz és a KDNP között.

Felállt az új képviselőtestület is. A testületbe a Fidesz-KDNP részéről négy képviselő jutott be,  további három képviselő függetlenként nyert mandárumot, míg vállaltan ellenzékiként a korábban már említett Serfőzőné is bejutott. S hogy mennyi igazságtartalma volt annak, hogy Serfőzőné az állítása szerint elkergette a neki koalíciót ajánló Stayer-pártiakat? Nos, fogalmam sincs. Az viszont biztos, hogy azóta a képviselő asszony szépen együtt szavaz az általa gyűlöletesnek mondott Stayerrel. Így a Fidesz-KDNP képviselőcsoport 4 képviselője minden szavazáskor 5 ellenszavazóval néz szembe. Erősen vélelmezhető tehát, hogy az a bizonyos alku az egykori fideszes és a jelenlegi ellenzéki között valójában igenis meg lett kötve, csak a köz felé nem így kommunikálták.

Néhány mondat erejéig említtessék meg a „síró” harmadik jelölt, Csukáné Szerémi Andrea is. A teljesen súlytalan, amolyan fotelkampányt folytató egykori MSZP-s a DK, a Párbeszéd, a Momentum, és – sub rosa – a Jobbik támogatásával indult a választáson, mégpedig polgármesterjelöltként és képviselőjelöltként is. Elért eredményei azonban újabb vélelmezést eredményeznek. Csukáné polgármesterjelöltként 383, míg képviselőjelöltként 853 szavazatot kapott. A két szám közötti ordító eltérés aligha magyarázható mással, mint egy újabb paktummal. Csukánét tehát pártjai eszközként használták, s a döntő pillanatban az ellenzéki törzsmag egész egyszerűen átszavazott Stayer Lászlóra.

Mindezek értelmében teljes nyugodtsággal ki lehet jelenteni, hogy Stayer László a DK, a Párbeszéd, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a kormányellenes „civil” csoportok polgármestere.

Természetesen megkezdődött a város ingatlanvagyonának elkótyavetyélése is, amint az borítékolható volt, hiszen a rövid lejáratú hitel törlesztőrészleteit ki kell nyögni valahogyan. Ez azonban gátját vetheti azoknak a pályázatoknak, amelyeknek feltétele valamennyi önrész, illetve fedezet. Ha nincs vagyon, nincs fedezet. Ha nincs fedezet, nincs nyertes pályázat. Így Szécsénynek továbbra is egyetlen személy, Varga Béla jelentheti a megoldást, igaz, nem a polgármesteri székből, hanem a Közgyűlés bizottsági elnöki székéből intézve a város valóban fontos ügyeit, s ezek közül is a legfontosabbat, a munkahelyteremtést. Az újabb borítékolható jövőkép pedig mi másról szólna, mint hogy amennyiben Varga Bélának a városért tett erőfeszítéseit siker koronázza, az elért eredményekkel Stayer László fog melldöngetve büszkélkedni.

Összegzés

A demokrácia egyesek számára nyilvánvaló, míg másoknak nehézséget okoz annak értelmezése. A demokrácia nem azt jelenti, hogy bármit megtehetünk, s pláne nem akkor, ha valamely pártba vagy pártszövetségbe tartozónak valljuk magunkat. Akinek tagként bármiféle kifogása vagy panasza van, az bármikor fordulhat a pártok etikai bizottságai felé. De semmiképp nem lehet panasza annak, aki máskülönben egy meglehetősen egyértelmű döntést sem képes elfogadni, viszont minősíthetetlen szavakkal ócsárolja pártja megyei és országos elnökét.

Az sem megoldás ugyanakkor, hogy ha egy pártszövetség (Fidesz-KDNP) színeiben bármiféle köztisztséget látunk el, s a szövetség egyik pártjából (Fidesz) jogosan kiebrudalásra kerülhetünk, akkor gyorsan átjelentkezünk a szövetség másik pártjába (KDNP).

Morálisan szintén aggasztó, ha egy párt tagja döntési pozícióba kerülve egy másik pártot preferál, csupán anyagi megfontolásból (JESZ).

Ugyanennyire gyáva és etikátlan dolog bármiféle siker elérésének reményében a velünk szembenálló pártokhoz vagy pártcsoportokhoz szaladni jóvátétel reményében.

Stayer László és csapata minden létező etikai bűnt elkövetett, s rövid távon nekik lett igazuk, hiszen a választáson 122 szavazattal nyertek. Ugyanakkor a vélelmezett, vagy időközben nagyon is bizonyítást nyert bűnök attól még bűnök maradnak. S a választáson elért győzelem senkinek sem garantálja a hivatalban eltöltendő 5 évet. Az adósságállományt továbbra is ki kell fizetni, a rossz minőségű utakat újra kell aszfaltoztatni, s a nemlétező munkahelyteremtésről sem lehet a végtelenségig hazudozni. Közben szép lassan elvész a remény arra, hogy Szécsény felzárkózzon.

***

Természetesen a választóknak mindig igazuk van. Szécsény október 13-án egy adóssághalmozó, a jelenlegi formájában korlátozottan működőképes városvezetésre szavazott. A döntés megkérdőjelezhetetlen, a demokrácia működik. Másnak nem igazán lehet örülni. De ennek nagyon.

() VBT ()


2 hozzászólás “Liberális érdek-jobboldaliak

  1. Sajnos az emberi karaktert nem egy párthoz való csatlakozás fémjelzi.
    Hitvány emberek akik vezető pozícióba manőverezik magukat és ostoba választók mindig is léteztek, léteznek és létezni fognak.

    1. A pszichopatákat a mindíg a győztes párt vonza a legjobban, mert ott van pénz és hatalom. Tisztelet a Fidesznek, hogy ki tudja gyomlálni ezeket a soraiból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.