TilosaZé!

Blog VBT

Az Új Szó nevű szlovákiai napilap, majd a Vadhajtások is megírta annak jilemnicei városi képviselőnek a kálváriáját, aki politikai karrierjének bukását barátnője nevének köszönheti. Igen, már ilyen is van. És ez az őrület egyre terjed. Ahogy a normalitás lassan végóráit kezdi élni, úgy erősödik, úgy dúl egyre inkább a fékevesztett őrület. És van egy rossz hírem: Európa „műveltebb” felén már egyenesen kötelező behódolni neki.

***

Bronislav Kalvoda, a cseh SPD párt egyik képviselője és libereci elnöke, valamint Jilemnice város képviselője óriásit hibázott, amikor beleszeretett barátnőjébe Zuzanába. Igaz, akkoriban még nem dúlt az orosz-ukrán háború, de azért ez a szerencsétlen gondolkodhatott volna néhány lépéssel előre is.

Így történt, hogy Bronislav húsvét szent ünnepén húsz darab szendvicset készített. A szendvicsekre pedig paprikából nagy Z betűket formált, hogy ezzel kedveskedjen a Z betű szimbolizálta Zuzanának.

*

Se nem légyhang-utánzás, se nem Zeil Zitler! Csak békés szendók, katonás sorokban. (Háttérben egy kosárnyi Orbán-szimpátiával.)

*

Ellenlábasai természetesen (?) oroszpárti szimbólumnak vették a betűjelet, s a háborús uszítást sietve jelentették a hatóságnak.

Nem vicc! Rendőrségi nyomozás lett az ügyből, melynek végén a helyi bűnüldöző szervek elégségesnek tekintették a képviselő magyarázatát.

Nem így Jilemnice tévedhetetlen városatyái, akik a példátlan provokációt statáriális megtorlással díjazták: Bronislavot azonnali hatállyal eltávolították a közlekedési és közrendvédelmi bizottsági elnöki tisztségéből.

A város polgármestere így kommentálta a tanács döntését:

„Ha megnézik Kalvoda úr Facebook-oldalát, valószínűleg megértik, hogy ez nem volt véletlen, bárhogy is magyarázza. Ez számunkra összeegyeztethetetlennek tűnik a mostani időkkel. Ennek alapján úgy döntöttünk, hogy megtesszük azt, ami a hatáskörünkben áll.”

***

Nosza, akkor nézzük meg Kalvoda úr Facebook-oldalát!

Az első, ami szembetűnik, hogy sem nem karlendít, mint Z. Kárpát Dániel magyar ellenzéki országgyűlési képviselő (Nabazmeg, Z… Remélem, nem lesz belőle bajom…), se listázni nem akar, mint Gyöngyösi Márton magyar ellenzéki EP-képviselő. Sőt igazából semmiféle eszmei rokonságot nem mutat posztjai tartalmát tekintve a fent említett két honatyával.

Ír viszont Julia Mendelovának, az ukrán elnöki hivatal korábbi sajtófőnökének Twitter-bejegyzéséről, ahol a sajtófőnök összeégett arcú ukrán tűzoltókról posztolt. Róluk persze később kiderült, hogy ausztrálok, és egy erdőtűzben égtek meg, így a tweetet el is távolították.

Megjelentet egy TikTok videót, aminek témája, hogy a világ mélyen hallgatott, amikor Szíria és Líbia keveredett háborúba, ellenben Ukrajna mellett mindenki kiáll, sőt ki kell állnia, ha akarja, ha nem.

Elmondható tehát, hogy Kalvoda úr nem annyira viseli szívén azt az egyre átlátszóbb folyamatot, amikor a kétpólusú világrend képviselői egymást túllicitálva akarnak az igazság bajnokává válni, s ennek eléréséért a hírhamisítástól sem riadnak vissza.

Még azt is megkockáztatom, hogy Kalvoda úr ellenlábasainak kritikája valós alapokon nyugszik, s azoknak a bizonyos szendvicseknek az elkészülténél jóval korában kiötlésre került a barátnő keresztnevével alátámasztott, büntetőjogi értelemben támadhatatlan fedősztori.

Csak hát…

***

Csak hát van ugye, ez a szép angolszász kifejezés, a cancel culture, ami nem mást jelent, mint hogy az egységes földi társadalomnak (wtf?) gondolkodás és kérdés nélkül azonnal ki kell törölnie még az emlékét is a kollektív tudatból annak a személynek, népcsoportnak, politikai tömörülésnek vagy országnak, amelyik nem illeszkedik szorosan az össz-akarat diktálta normarendszerbe.

Leegyszerűsítve:

A szabad véleménynyilvánítás demokratikus joga csak annak jár, aki a többségi véleményről nyilvánít azzal egybehangzó véleményt.

Ha ez egyeseknek netán furcsa lenne első olvasatra, gondolkodjunk el azon, hogy Adolf Hitlernek meglehetősen nagyszámú rajongótábora volt az Amerikai Egyesült Államokban. Pontosan Pearl Harborig, amikor is halálos ellenséggé vált, Amerika pedig koncentrációs táborokba zárta japán származású amerikai állampolgárait.

Félreértés ne essék, ez itt nem egy oroszbarát írás. Ukránbarát pedig már csak azért sem, mert háború ide, háború oda, nehezen tudnám elfelejteni nekik azt a sok kegyetlenséget, amit kárpátaljai testvéreinkkel szemben elkövettek. Egyetlen háborús fél álláspontját sem tudom képviselni, vagy elviekben támogatni, hiszen meglévő tudásom – a mindkét részről érkező folyamatos dezinformációk miatt – nem elegendő annak eldöntésére, hogy ki a „jó”, és ki a „rossz”. Elegendőnek tartom tehát annak elvi képviseletét, hogy maga a háború az, ami rossz és elítélendő.

***

A művelt nyugat viszont döntött: az oroszok a rosszak, az ukránok a jók.

Tehát azt az Oroszországot, amelyiktől az egész nyugat energetikailag függésben van, azt az Oroszországot, amelyiket fennállása óta soha senki nem tudott legyőzni vagy elfoglalni, egész egyszerűen végképp el kell törölni. Lehetőleg úgy, hogy még a történelemkönyvekben is csak néhány lapszéli jegyzet tartalmazza a nevét.

E folyamat egyik, ha nem a legfontosabb mérföldköve a Z betű általános világbetiltása.

Szóval kedves barátaim… összetereltek minket szépen erre a jó helyre, ahol dübörög a zene és olcsók a felesek, a csapolt sör pedig mindig hideg. Nagy szabadság van itt, amíg a Nagyszabad Nagyakaratért lázadsz! Amúgy pedig pofa befog, hiszen Európa Már Nem Kiadó!

Üdv a TilosaZében!

() VBT ()


10 hozzászólás “TilosaZé!

 1. Mely szavakat kell akkor eltörölni? Zizeg, zivatar, zápor, zacskó, zaj, Márki-Zay, Zoltán, Zelenszkíj (ja azt nem) Zakariás, Zorró, zúzmara, zakó, zöldség, zab, zamat, zuzmó, zörög, zászló Zirc, Zalaegerszeg, Zebegény,….
  De mi megint kilógunk a világsorból mert külön engedélyt kell kérnünk Brüsszeltől, mert ugye nálunk van Zs betű is, és nehogy a végét a Zsuzsa, Zsolt, Zsike, Zsófia, zsák, zsozsó, zsidó (azt pláne!), zsibog,…. szavak miatt kapjunk aztán jogállami furkósbotot.
  Milyen kár, hogy Sorost nem Zoroznak nevezték el, mert akkor róla se lehetne semmi rosszat mondanunk. A Bilderberg szó B mint Binden kezdőbetűje még nincs betiltva?
  No hálaistennek, mert akkor még nevezhetem buzinak a buzit. Most látom, ebben is van csak kis “z” . Akkor mi van a közbülső “z” betűkkel? Azt még szabad?

  1. BE FOGJÁK TILTANI A ZORRO FILMEKET IS, MERT A VÉGÉN HŐSÜNK EGY NAGY “Z”-t RAJZOL A KARDDAL.

  2. “mert akkor még nevezhetem buzinak a buzit.”
   Tudod, hogy ez kifejezetten hibás, sőt kerülendő szóhasználat? Nem felel meg a safe speak követelménynek és abszolut nem PC. Aki másnak a valagába dugja a micsodáját az “meleg”, mert a seggbekúrással is meleg helyre akarja dugni a hogyishívjákot.

 2. Volt az ELTE Bölcsészkarán a szabadságra több meghatározás is.
  1./ A szabadság egy hosszmérték, a póráz hosszúságát határozzák meg vele.
  2./ Szabadság az, hogy ember szabadon elmondhatja amit el szabad mondani.
  Jelenleg ez a második, a kommunista terror alatt érvényes, liberális terror alatt fokozottan érvényes meghatározás a helyes.

 3. “Ha ez egyeseknek netán furcsa lenne első olvasatra, gondolkodjunk el azon, hogy Adolf Hitlernek meglehetősen nagyszámú rajongótábora volt az Amerikai Egyesült Államokban.”
  Tamás!
  Láttam egy fotót amelyen Henry Ford ül az asztalánál és mögötte a falon egy jó nagy Hitler kép lóg. Valahol megvan esetleg a világhálón is. Amúgy a dologról érdemes elolvasni Upton Sinclair: Tragacskirály c. regényét, ebben leírja, hogyan verték Ford magánrendőrei a munkásokat. Szerintem az SA (Sturmabteilung) volt a minta hozzá.

 4. Láttam egy fotót amin az látható hogy, néhány orosz tankra a teljes latin abc-t felfestették, nos ezek után bajban leszünk, marad a cirill vagy arab írás (vagy kínai, japán stb.), mondjuk nekünk szerencsénk van, mert van nekünk egy nagyszerű ősi rovásírásunk, legfeljebb visszatérünk ahhoz.

  1. Az egész világon a latin betű a legelfogadottabb, és a másféle betűkkel író országokban KÖTELEZŐ megtanulni az iskolákban a latin ábécét. Görögországban egyazon cégtáblán görög és latin betűkkel kint van a cég neve, az oroszoknál mindenhol minden ki van írva angolul, és ez Kínára is igaz. Jelenleg az angol a nemzetközi érintkezés nyelve.
   Anno Kemal Attatürk nem azért választott az arab írás helyett latint, mert nem akart görög betűket látni, hanem jól tudta, hogy ez éppen annyira nemzetközi írásmód, mint ahogyan az is nemzetközi, hogy Krisztus születésétől számítjuk az időt, minden hivatalos naptárban ez áll, és a világ minden országában 2022-t írnak a hivatalos dokumentumokra.

 5. ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ!
  Hajrá Putyin!
  (Még mindig nem mondtam le arról, hogy VBT-t a Pesti Tv-ben vagy a Hír Tv-ben szeretném látni!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.