Létezik-e büszke momentumos büszke magyar?

Blog VBT

Miközben Fekete-Győr András a Momentum színeiben arról igyekszik meggyőzni a székelyeket, hogy igenis lehetnek büszke románok, Donáth Anna – szintén a lilák (Hajrá, Fradi!) képviseletében – reszlovakizációt hajt végre a Felvidéken. Vajon van-e létjogosultsága az ilyesfajta kísérleteknek ma Európában? S vajon egy hiéna képviselheti-e a szarvasok érdekeit? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ.

Na, jó, nem kerestem, mert végig tudtam. Visegrádi Négyek ide, Európai Unió oda, egy székelyből sosem lesz román, ahogyan egy felvidékiből se szlovák. Persze az előbbit csupán vélelmezem, s az utóbbit jeletem ki kategorikusan, mivel magam felvidéki palóc vagyok.

De nézzük, mit is állít Donáth Anna:

„Mert lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk.”

Kísérletképpen beütöttem a keresőbe a „felvidéki”, „magyar”, „büszke” és „szlovák” szavakat. S bizony ezt a kombót még a magasságos Google sem tudja értelmezni. Az egyetlen találat Donáth Anna performansza.

Mint fentebb említettem, én is felvidéki vagyok, s hála az égnek a gúnyhatár jobbik, felére, Magyarországra születtem. Rokonságom fele viszont az Ipoly túlpartján próbált ellenállni az évtizedek viharainak. Kitelepítések, reszlovakizáció, nyelvtörvény, s minden más egyéb ellehetetlenítés mellett próbálták megőrizni identitásukat.

Ne legyünk álságosak, nem mindegyiküknek sikerült. A szlovák házastárssal járó nagy összegű, vissza nem térítendő állami támogatás, az egyéb juttatások, valamint a gyorsabb szakmai előmenetel lehetősége jónéhányukból büszke szlovákot faragott. Ők voltak azok, akik azzal példálóztak, hogy „bezzeg nálunk, csehszkóban”. S már sorolták is, hogy feléjük mindig van banán a boltban, lehet autót venni a szalonban, nem hiánycikk a rizs, a bélszín, valamint sokkal jobb a sör.

Azok viszont, akik megmaradtak magyarnak, még ha igen jól beszélték is a szlovák nyelvet, anyanyelvüket a magyart használták odahaza, e nyelven gondolkodtak, e nyelven álmodtak. S gyermekeiket, unokáikat is legelőször magyarul szólították meg.

Az egész non plus ultrája az az unokabátyám volt, aki belement a reszlovakizációba, majd echte szlovák feleségét olyan rövid idő alatt, s olyan tökéletesen megtanította magyarul, hogy a menyecske akármelyik palóc szavalóversenyre elmehetett volna.

Persze az alapfelvetés, aminek kapcsán Donáth Anna gyurcsányi magaslatokban szárnyaló kijelentését megtette az az, hogy képviselheti-e a felvidéki magyarokat egy szlovák liberális párt? S a szlovák liberális párt magyar nemzetiségű jelöltje megteremtheti-e a “büszke szlovák felvidéki magyar” paradoxon-hídját?

Bátran kijelenthetjük, hogy e tekintetben Donáth Anna ugyanannyira kompetens, mint a székelyeket románosítani igyekvő Fekete-Győr. Közük sincs az említett őshonos kisebbség közegéről, arról a közösségi térről, aminek a valódi nevét (t.i. hogy Felvidék) évtizedekig kimondani se lehetett, mert gumibotozás, orrba verés járt érte, nemkülönben a Magyar Himnusz énekléséért. Amit – csendben jegyzem meg – minden egyházi ünnepen, majd minden felvidéki templomban olyan harsogva énekelt a nép, hogy a hivatalból kirendelt zsandárok jobbnak tartották arra az időre kivonulni a templom elé, és elszívni egy cigit.

Ebbe a közegben, az évtizedekig magukra hagyott határon túliak terepére portyázva teszik meg ezek az européer politikuspalánták sarkosan polkorrekt kijelentéseiket, miközben az európai polgárt valahogy olyannak képzelik el, mint Pom-Pomot: hogy hát bárhol, bárminek vallhatja magát büszkén, s tiltakozhat a kurdok, a tibetiek, vagy a hottentották jogaiért, ugyanakkor a pofáját befogja, ha katalánok, székelyek, kárpátaljaiak, felvidékiek vagy délvidékiek kerülnek szóba.

S ezen a ponton kell feltennünk a kérdést:

LEHET-E VALAKI BÜSZKE MOMENTUMOS ÉS BÜSZKE MAGYAR EGYSZERRE?

A kérdés eldöntését a kedves olvasóra bízom.

() VBT ()

Kiemelt kép: Fortepan archívum
Facebook hozzászólások

13 hozzászólás “Létezik-e büszke momentumos büszke magyar?

 1. Hazaszeretet / Nemzetköziség
  (nagyrákói és kelemenfalvi Rakovszky Iván (1885-1960))

  1.
  Nem hiszek én soha abban,
  Ha akármily nagy szavakban,
  S akármilyen egyre-gyakran
  Valaki azt hirdeti:
  Az egész emberiséget
  Szereti; épen ezért meg
  A haza mindegy neki.

  (más változatok az utólsó két sorra:

  Szereti, mint egy egészet
  És a hon mindegy neki!

  Szereti, s ahon evégett
  Egészen mindegy neki!)

  2.
  Mert, ha kivel együtt élünk,
  Kivel egy nyelvet beszélünk,
  És egy Úristentől félünk,
  Szivünk át nem öleli:
  Úgy a szeretettel baj van,
  Gyökere nincs dús talajban,
  Gyümölcsét nem érleli.

  (Magját nem érlelheti.)

  3
  Aki tud szívből szeretni,
  Együtt sirni és nevetni,
  Áldozattal számot, vetni,
  Nem távolban keresgél:
  Kell,hogy elsőbb azt szeresse,
  Aki ott van őmellette,
  S azt a földet, melyen él…

  4.
  Gyűlölködő, irigy jellem,
  Melyben nincs testvéri szellem,
  Akinek a szomszéd…ellen,
  Hazátlanul meglehet:
  De szent érzést, amely átfog
  Egy egész embervilágot,
  Ilyen sziv nem rejteget!

  5.
  Nehéz utat kell befutni!-
  Világtestvérséghez jutni,
  Mindenkit szeretni tudni,
  Csak ilyen áron lehet:
  Ne is, áhítson rája,
  Akinek az iskolája
  Nem volt a Honszeretet!

  6.
  Ezért sosem hittem néked,
  Aki folyton azt beszéled,
  Szeretsz minden távol népet
  S a hazát nem szereted:
  Mert aki még ezt sem tudja,
  Annak, ugyan miből futja,
  Hogy szeressen egyebet?

 2. Azkor tessék mondani ki a magyar ,ki a nemzeti,ki a büszke magyar identitású,magyar érzelmű igazi magyar ember!!???..
  Ha Ltalálod tiéd a 2 pont!!!???..
  barátilag
  J.L.

  1. MAGYAR AZ AKI MAGÁT MAGYARNAK VALJA, NEMCSAK SZAVAKBAN, HANEM A SZÍVÉBEN:
   Aki nek hagyja a többi magyart cserben, hogy idegeneket szolgáljon a saját testvérei ellen!

  2. Hát ez nagyon nem megy Önnek, Jáger László. Eláruljuk, hogy egyetlen kommentje nem volt szellemes, pedig még az ellenfélnél is meg tudnánk bocsátani, ha egy kritikája csillog az észtől. Önnek azonban egyszer se sikerült valami érdemleges hozzászólással bosszantani minket, pedig szellemességet nem is feltételezünk a magyar ellenzéktől, a nemzetközitől se, (Hiszen ha volna eszük, nem is lennének libsik, mert észrevennék, hogy az amit csinálnak, az pont olyan mint aki saját maga alatt nyiszálja a fát.) , de az Ön szurkapiszkái már a többi muszlimbérenchez képest is annyira fantáziátlanok, hogy mikor meglátjuk az újabb beírását, már előre unjuk.
   Ön nem is bosszantó szálka a körmünk alatt, mint képzeli, hanem azért örülnénk ha más portálra szállna át, mert ásítunk a dögunalomtól mikor olvassuk, úgyhogy ne égesse többet magát, mert úgyse ér el semmit..

 3. Furcsa a Momentumosok északra és keletre ..nyitása..?
  Vajon milyen stratégia része formálodik itt?Gyurcsányék
  beérték a választojog megtorpedozásával.

 4. Hát azkor a szlovákok,románok,ukránok,szerbek horvátok is igazi testvéreink,mert nem hagyjuk őket cserben a határon túl….
  barátilag
  J.L.

 5. A fényképen magyarok,tótok,vagy edélyiek a látható emberek!!!???..
  csak kérdezem…
  barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük