Amikor az ember írna, de nem megy…

Blog VBT

Van az úgy, hogy a publicista úgy érzi, valamiféle zsákutcába jutott. Nem, ez nem alkotói válság. Inkább arról van szó, hogy bármerre néz, úgy érezheti, hogy Ray Bradbury valamelyik utópisztikus novellájába tévedt. Csak hát korunk történéseihez már a mester tolla se lenne eléggé fantáziadúsan vitriolos. Mert mostanában ami megtörténhet, az bizony meg is történik. A nyilvánvaló groteszket pedig lehetetlenség szavakkal leírni.

***

Kezdve azzal, hogy George Floyd gyilkosát 22 és fél év fegyházra ítélték, folytatva azzal, hogy a holland csapatkapitány ultimátumban közölte, hogy amennyiben a csehek elleni vasárnapi mérkőzésen a Puskás Arénában rasszista kiabálásokat hall, a csapata lemegy a pályáról. És akkor még nem is mondtam, hogy az EB hivatalos támogatója nem ám egy sportmárka, hanem egy TikTok nevű kínai videómegosztó portál.

A nagy kedvencem persze toronymagasan az, hogy mostantól akár én is szülhetek. Speciel a császártól irtózom, szóval vagy természetes úton jön a babám világra, vagy sehogy! Emlékszem, mennyire valószínűtlenül komikusnak tűnt ez az Arnold Schwarzenegger főszereplésével bemutatott Junior című hollywoodi filmben, amikor a Bajor Tölgyet áldott állapotban láttuk. De ide citálhatnám akár Garas Dezső halhatatlan alkotását, a Legényanyát is. Bár igazából Éllné Gréta nénit kéne ide citálnom, aki évek hosszú során át próbálta a fejembe verni az anatómia rejtelmeit, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Hogy vajon ő mit szólna ehhez? És milyen perspektívákat tudna elképzelni ezen a nyomvonalon haladva?

***

Tudom ám, mivel indult ez az egész! Mi több, nemcsak tudom, de tapasztaltam is! Mondhatni élő szemtanúja vagyok!

Az egész úgy történt, hogy az egyik este, olyan fél 10 magasságában Balassagyarmatról haladtam Szécsény felé azon az úton, amit az itteniek csak Balassagyarmat-Szécsény útvonalnak neveznek, amikor a Káprásoknál a kocsim előtt – majdnem ütközve velem – átrepült valami nagy és sötét. Hatalmas, terebélyes szárnyai mellé tömzsi, hordószerű test párosult. Ám mivel a vezetésre koncentráltam, na meg arra, hogy az ijedtségtől ne hajtsak az árokba, nem tudtam jól megfigyelni. Első felindulásomban bagolynak véltem

De már tudom, hogy nem az volt! Hanem egy disznó!

No persze nem akármilyen disznó! Hanem egy genetikailag sasból és sertésből klónozott, drónozott, drótozott DNS long drink. Hiszen korunkat – akár politikáról, akár művészetekről, akár bármiféle más közéleti dologról legyen szó – semmi nem jellemzi jobban, mint a „Fogd meg a söröm!” mentalitás. Hogy ez, vagy az lehetetlen? Hogy erre, vagy arra nem vagyok képes? Na, fogd meg a söröm! És már csinálja is!

„ When pigs fly!” – tartja az angol mondás. Azaz: „Majd ha a disznók repülnek!”. És baszom alássan, valaki megcsinálta! Csak azért, hogy onnantól bárki bármiféle agyament ötletet tető alá tudjon hozni, el tudjon érni, végre tudjon hajtani.

Tényleg nem nagyon van más magyarázat. Vagy, ha igen, az számomra elképzelhetetlenebb a sasdisznó kombónál. Mert, hogy az előző érához képest a XXI. század ennyire durván elmebeteg legyen, arra más tudományos teória nemigen létezik.

Esetleg még az, hogy a kollektív tudat stroke-ot kapott, és nyáladzó szájjal próbál elmondani nekünk valami nagyon fontosat, amit mi folyamatosan félreértelmezünk.

***

Na, jó, bevallom, a szüléshez való férfijog csak a második „kedvencem”. Az első a Drag Kidek megjelenése. Ők azok a 8-10, maximum 11 éves kisfiúk, akik mindenféle nyugati tévéshowkban tűnnek fel, mégpedig bálkirálynőnek, tündérhercegnének, lábas sellőnek, vagy tudom is én minek beöltözve a büszke szülőkkel oldalukon, hogy az épp esedékes showman első szava ez legyen hozzájuk: Amazing! Azaz csodálatos. Mármint… csodálatos, hogy 11 évesen fel meri vállani, hogy… komolyan mondom, nem tudom, hogy mit. Én 11 évesen azt se mertem felvállalni, hogy Kanyó Géza bácsi ablakát én rúgtam be focilabdával, vagy, hogy Egon unokabátyámmal közösen gyújtottuk fel Pisti barátunk nagyapjának szénakazlát, amikor a tetejében cigiztünk (GYEREKEK! NE DOHÁNYOZZATOK!). Ez pontosan akkor volt, amikor állandóan csajoztunk, persze csak elméletben. És ha valamelyik lány szökőévben egyszer megfogta a kezünket, akkor az már annak a jele volt, hogy járunk. És ha ez mondjuk februárban történt, akkor onnantól már csak 3-4 hónapot kellett arra várni, hogy a dologból csók legyen, mert ugye a csókok elcsattanásának a hivatalos helye az osztálykirándulás volt.

Mi a baj velem? Vagy inkább… mi volt a baj velem? Miért voltam ilyen gyáva? Miért nem protestáltam valami igazán komoly dologért már 10 évesen, mint a mostaniak? Hogyhogy leszartam a klímakatasztrófát ózonlyukastul, ahelyett, hogy a legfiatalabb Nobel-díj-várományos címére aspiráltam volna?

***

Na, ezért van most az, hogy zsákutcába jutottam. Mert gyáva vagyok bátornak lenni, ahelyett, hogy bátran gyáváskodnék. Hogy én is, mint minden rendes ember, hirdessem az eltérő kultúra áldásait, az elfogadást, a toleranciát, és aki nem ért velem egyet, azt kardélre hányjam, de minimum letépjem a fejét és a nyakán keresztül a tüdejébe hányjak…

Remélem, csak a hőség az oka.

És hát ez is, ugye… Azt hittük, hogy támadás. És kikeltünk ellene.

Pedig lehet, hogy szó szerint kellett volna értenünk, hogy a június meleg hónap!

() VBT ()

Kiemelt kép: Monty Python’s Flying Circus


9 hozzászólás “Amikor az ember írna, de nem megy…

 1. “Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.” /Simone Weil/

  Helyesbítve! újra meg kellene tanulni vágyakozunk az után ami egykoron a miénk volt, és kiharcolni azt a jogot, hogy úgy is élhessünk!
  Érzelmileg sok mai már tinédzser korában többet látott és élt át mint egy-két évtizeddel korábban elődeik!
  Ezek után jón a még még még ennyi nem elég!
  Aztán meg a kiábrándultság, a nihil és azok gyűlölete és elpusztítása, akik a természet ősi rendje szerint akarják földi életüket berendezni!
  Hallatlan perverzitás!

  Most a szép lett a csúnya, a jó a gonosz, a normális a homofób és így tovább!
  Pedig a földi életünk véges, nem kellene belerondítani!

  1. Kedves [email protected], itt válaszolnék a máshol feltett kérdésére, hátha oda már nem tér vissza. Igen, gondolkodtam a kiadáson, de volna olyan kiadó aki felvállalná? Kétlem. Van egy sokak által kéziratként olvasott és 100%-ban tetsző, fordulatos, kortalan regényem egy ihletett politikai pillanat eredménye. A belőle készített forgatókönyvemet Hollywood ellopta, megfilmesítette, körbevitte a világon, a magyar kiadók meg magasról tettek rá, még elolvasni sem hajlandók, nyeglén azonnal közlik: “ebbe a körbe csak születni lehet, külsős nem rúghat labdába”. Ezek után már nincsenek hiú reményeim.

   1. OFF: Az agyatlan széljobbereknek lehet, h. megfelel az Agyar Menedék meg az Angyali Izé (öcsém összes könyvét ott adták ki) – én az Arany Sólyom Kulturális Missziót javasolnám (FB-n fenn van), annak a hitvallása az újheftita büdöspiréz “kultúra” egyeduralmának a megtörése. A vezetője a kanadai magyarok közönségdíjas novellistája…, Sárvár Bari Károly utáni egykori második felfedezettje… Engem a forgatókönyv-lopás is érdekelne…

 2. Igen, egyetérthetünk a cikkel. Az ember eljut egy olyan terhelési szintre, ahol sokkot kap, majd azt mondja, hogy ennyi, én ezt a valóságot már nem tudom felülírni. Látom a PS összes blogíróján, Ariston és rajtunk kommentelőkön is az egyre növekvő kedvetlenséget. Sokunknak lételeme az írás, amikor nagy gondolatokat akarunk másokkal megosztani, vagy izgalmas történettel szórakoztatni, vagy humorral kifigurázni a társadalmi abszurdumokat. S van egy mondás a közkedvelt szappanopera, krimiírók körében, hogy egyetlen pihentagyú író sem tud elképesztőbb sztorit írni, mint amilyent a valóság produkál.
  De ami most van, az már nem valóság odakint a tébolyda betegei irányítják a világot, és mi csak nézünk ki a fejünkből.
  Mint a Schwarzenegger akinek vígjátékot írtak, hogy lehet férfinak is szülni, még mulatságos ötlet, kaszálni is lehetett a mozipénztáraknál, ma meg halálos komolyan kell elhinnünk, hogy férfinak hívott korcsok magukat szülőapának nevezzék ki és nem lehet őket bolondokházába zárni? Filmek százainak témája, hogy a gaz pedofilt börtönbe zárják, erre mi kapunk vezető pedofil-buzi politikusoktól őrjöngést, mert ezt a társadalmi egetverő bűnt komolyan bűnnek minősítjük?
  Mit tudunkmmég írni a nagyérdeműnek ami megható vagy építő, vagy lerántja a leplet? Semmit. A téboly olyan mint egy szarfolyam, mikor átszakad a szennycsatorna és nincs más mint vigyázni legalább arra, hogy mi ne fulladjunk bele.

   1. Hát akkor, Ön, kedves, rosszul tudja. Nyugat-Európa már azon a ponton áll, hogy hetek-hónapok múltán legalizálni fogja a “belegyezéses” pedofíliát. Aztán már a beleegyezés nélkülit is. Ezért jött nekik rosszul, hogy mi meg elkezdjük visszaforgatni az abnormalitást a normalitás irányába.
    Bidé kormánya és Kanada már de facto legalizálta is azzal, hogy kislányok WC-jébe, hálótermébe be KELL engedni a magukat nőnek hazudó pedofilokat. Az elnök meg nyíltan udvarol és fogdos 6-10 éves kislányokat, míg Hollandiában pedofil párt is van.

 3. Jó írás!
  Látod Wijnaldumnak volt bátorsága gyávának lenni a cseh-holland meccs előtt, amikor azt nyáladzotta, bocs nyilatkozta, hogy amennyiben huhogást hall a meccsen, ők bizony levonulnak. Persze nem ahogyan ezt diktatúrákban szokták, a vezér parancsára, hanem demokratikusan. Előtte megbeszélik. Persze kvóta szerint. Szavazni azonban a fehérek nem szavazhatnak, viszont a döntés bejelentésekor letérdelhetnek. Aki nem akar letérdelni az választhat. Piroscsillagos Heineken zászlót lobogtat, vagy szivárványosat. Qatar Airways zászlót nem, mert bár szponzorálják az EB-t, de Katarban üldözik a homoszexuálisokat. Az is ehet, hogy Wijnaldum azért játszott szarul, mert nem a játékra figyelt, hanem újdonsült ornitológusként arra számított, hogy a sadisznók is huhuhognak, nem csak a baglyok. Persze lehet, hogy ezt a drag kidekről szóló mesében hallotta, vagy Rutte mondta neki.

 4. Tetszett az írás.
  A sasdisznó röpképessége csak akkor képzelhető el,ha nem nehezebb 5 kilónál. 🙂 Különben akkora szárnyat kellene növesszen,amit nem tud felemelni. Amúgy a turkálásnál is útban lenne a bazi nagy szárny.
  Amúgy ez egy jó kis filozófiai izé. Ezen gondolkodni,hogy hogyan is jönne össze a röpképesség?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük