Az USA „ideiglenes” elnöke

Blog VBT

Mint azt a híradásokból tudjuk, Joe Biden vastagbéltükrözés miatt kórházba került, s az elnöki jogköröket ideiglenesen alelnökére, Kamala Harris-re ruházta át. A holnap 79-dik születésnapját ünneplő Bidennek azért kellett átruháznia a közhatalmat, mivel a beavatkozást altatásban hajtják végre, s az alkotmány ilyen esetre ezt a protokollt írja elő.

***

Mindenekelőtt remélem, hogy a rutinszerű beavatkozás komplikációmentesen fog lezajlani. Garancia lehet erre az elnök galapagosi sugaras teknőshöz mérten viszonylag fiatal életkora, valamint az a tény, hogy Joe meglepő szellemi frissességnek örvend, már legalábbis a tekintetben, hogy a végbéltükrözést nem tévesztette össze egy LMBTQI+ – féle végbéltrükközéssel, aminek során esetleg a jelenleginél is erősebb lobbierőt tudna biztosítani a másság modernkori védelmezőinek.

Na, de legalább most már tudjuk, hogy a néhány nappal ezelőtt Kamilla hercegnő jelenlétében Glasgowban megejtett orbitális fingás ennek a vizsgálatnak az előszele volt.

Már csak az nem fér a fejembe, hogy ez az „ideiglenes” szó miért került fordítva a híradásokba?

Olvasatomban ugyanis:

Joe Biden ideiglenes elnök átruházta az elnöki jogokat Kamala Harris tényleges elnökre.

Mert szerintem sub rosa már régóta ez a helyzet. Hogy van egy de iure meg egy de facto elnök, aztán jóvanazúgy.

***

Ajj, de ez a végbeles dolog… Ez… sajnálom, de a távoli múltba repít engem vissza, nevesen II. Edvárd angol király halálának vélelmezett körülményeiig.

II. Edvárd a korabeli leírások alapján léha uralkodó volt, aki a tetejébe még férfiak iránti olthatatlan szenvedélyét sem leplezte, ezáltal kínálva pár száz évvel később ideális szereplehetőséget Alföldi Róbertnek, aki mostanában III. Henrikként ripacskodik.

Egy szó, mint száz, a királyellenes erők egyre többen lettek, s egyre markánsabban kívánták letörölni e szégyenfoltot Anglia testéről, aminek következtében az uralkodót grófjai foglyul ejtették, majd 1327. szeptemberében Berkeley várában meggyilkolták.

Igen ám, de a gyilkosságot úgy kellett végrehajtani, hogy azt külső szemlélő ne vehesse észre, egyszóval természetes halálnak látsszék. Ugyanakkor a főurak abbéli vágyuknak is eleget akartak tenni, hogy a király úgy haljon meg, ahogyan élt.

Ezért aztán kezét-lábát összekötözték, egy asztalon hasra fektették, majd lefűrészelt végű ökörszarvat dugtak a végbelébe, azon keresztül pedig egy izzó piszkavasat egészen a gyomráig, ami belső szerveiben iszonyatos pusztítást végzett.

Ennek utána a király holttestét több napig közszemlére tették, hogy a nép lássa: Edvárd teste ép, nyakán nincs nyoma kötél horzsolásának, bőre és ajkai pedig nem feketedtek meg a méregtől, egyszóval természetes halált halt.

***

Nyilván a XXI. században ennél alaposabb vizsgálódás övezné egy elnök halálát. Ugyanakkor a lehetőségek tárháza is jóval szélesebb.

Arról nem is beszélve, hogy jelen állás szerint azt sem tudjuk, hogy J. F. Kennedy hogyan, miért, s főleg kinek a megrendelésére vált gyilkos merénylet áldozatává?

Távol álljon tőlem, hogy egy idős ember betegségével viccelődjek! Ezért sietve jelentem ki, hogy amit fentebb írtam, azt halálosan komolyan gondoltam. Nem tudok sajnálatot érezni ugyanis egy olyan ember iránt, aki egyre súlyosbodó állapotának teljes tudatában, kezdődő, ámde még döntésképes demenciájának hajnalán bele mert menni abba, hogy „a szabad világ első számú vezetője’”, s ezzel a Föld legbefolyásosabb embere legyen.

() VBT ()

Kiemelt kép: Kacsavadász   


7 hozzászólás “Az USA „ideiglenes” elnöke

 1. Amúgy ez vicc, vagy hülyének néznek mindenkit? Én is voltam kolonoszkópián, azaz vastagbél vizsgálaton. Utána egy órahosszat pihentetik az embert. Összesen kettő órát jelentett az életemből, egy nem túl kellemes délutánt..
  Kórházba ilyesmivel nem fektetik be az embert, hacsak nem perforálódik a vizsgálat alatt a bél fala. (Ez utóbbi nagyon ritka eset, és biztos hogy az elnököt a legjobb orvos vizsgálja meg.)

 2. Gondolom nem túlzok, ha azt állítom, hogy az utolsó bekezdésben foglaltakkal többen egyetértenek, mint nem. Velem együtt.

 3. Állítólag már visszavette a hatalmat. Kamala nem adja fel, reszelgeti a karmait. Félelmetes ragadozó az a nő! Ha elkap valakit… Brr. Csodálom, hogy az öreg fickó ilyen alelnök mellett békésen szunyókál, ha éppen tárgyalást folytat valakivel. Utoljára Jelcin szundizott boldogan, de ő egy liter töményet megivott azért, hogy békés legyen az álma.

 4. A közbeszéd állapota feletti sajnálkozást kénytelenek vagyunk kissé megszakítani, hogy kitárgyaljuk Biden elnök “orbitális fingását”, megtoldva némi “végbeles” asszociációval (“Joz” likes it.), hogy aztán a hozzászólásokból tudjuk meg; törzsgárdánk bizony odavan Kamaláért, és önfeledten lehúzná a klotyón a kereszténydemokrata elveket egyetlen pásztoróráért az ovális (!) irodában…
  Nem rossz.

 5. Ez jó, “a galapagosi sugaras teknőshöz viszonyított fiatal kora”. Jót mulattam.
  Egyébként ha egy földönkívüli valamely normálisabb bolygóról idekirándulva azon csodálkozna, hogy milyen viccesen múlatja is itt magát a galaxis széli magányos bolygóján a homo sapiens, mint halottakkal beszavazott befosós ceceléggyel fertőzött elnök, fehér tudományok találmányain élő néger “professzornő”, aki maga alatt akarja kiirtani az őt eltartó rasszt és eszébe se jut, hogy utána miből fog megélni, aztán környezetszennyező magánrepülőgépes G20-as nyikhajok akarják megfagyásra kényszeríteni azokat az embereket, akik dolgoznak helyettük, nem törődve azzal, hogy akkor ha mindenki megfagy, ki fog értéket előállítani. Meg felettébb mókásnak találná, hogy azoknak a védőoltását veszik meg milliárdok, akik magát a betegséget kísérletezték ki, és még csak nem is találják ezt furcsának,… vagy mikor 21 éves korig nem vehet alkoholt, de 8 évesen már átoperáltathatja mindenki magát, valami csigává, és így egy nemzedék alatt eltűnik a bolygó egyik csúcsfaja…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük