2024 a tét! Nem 2026!

Blog VBT

Elképedve olvasom azokat a megnyilatkozásokat, amelyekben arról esik szó, hogy a kormányoldalnak 2026-ig kell megtartania bázisát, és ebből eredő pozícióját. Ez egyszerűen nem igaz. Az erőpróba sokkal közelebb van. Két év múlva ugyanis uniós és önkormányzati választások lesznek. Tehát másfél év múlva megkezdődik a kampány. Ehhez a bizonyos kampányhoz viszont szükség van egy jó itinerre. Mert ami most van, az véleményem szerint nem megfelelően kalibrált.

***

Hiába a kétharmados parlamenti többség, ha az uniós és önkormányzati érdekképviselet csorbát szenvedhet. Ahogyan látom, két témakör mentén kell számítani különösen nehéz és embert próbáló feladatra.

1 – VÁLSÁGKEZELÉS

Meggyőződésem, hogy a már nyakunkon lévő, de teljes fogsorát még nem belénk mélyesztő világválság kezeléséhez megvan a megfelelően képzett gazdasági szakembergárdája a Fidesz-KDNP-nek. A válság kezeléséhez azonban szükség lesz az uniós pénzek elérésére is, ehhez pedig minél nagyobb számú kormánypárti EP-képviselő szükségeltetik. Vegyük ehhez hozzá, hogy képviselőnként minimum 4-5, professzionálisan képzett lobbista is kell ahhoz, hogy valamiféle alkut tudjunk kicsikarni a mostanihoz hasonlóan a jövőben is magyarellenesnek mondható Európai Parlamentben.

2 – NEMZETISÉGEK KÉPVISELETE

Történelmünk során számos olyan magyar ügyet ismerünk, mely a hazai nemzetiségekkel való nem megfelelő bánásmód miatt ítéltetett kudarcra. Trianon előtt persze ennek nagyobb tétje volt, hiszen az 1920 után elcsatolt területekkel csökkentett ország nagyobbrészt a nemzetiségeit veszítette el.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint a hét legnagyobb magyarországi nemzetiség:

– roma nemzetiség – 315 583 fő

– német nemzetiség – 185 696 fő

– román nemzetiség – 35 641 fő

– szlovák nemzetiség – 35 208 fő

– horvát nemzetiség – 26 774 fő

– szerb nemzetiség – 10 038 fő

– ukrán nemzetiség – 7 396 fő

Bár nem állnak rendelkezésemre ennél frissebb adatok, abban azért megegyezhetünk, hogy a lista első és hetedik helye közel sem a valós értéket mutatja. Már csak azért sem, mert a lista saját bevallás alapján készült, tehát nem azok szerepelnek rajta, akik valamely fenti nemzetiséghez tartoznak, hanem akik valamilyen nemzetiségűnek vallották magukat. A közvélekedéssel ellentétben korántsem középre záró, nem egységes képet mutató roma társadalom létszáma például ennek a sokszorosa lehet. Az orosz-ukrán háború pedig az ukrán nemzetiségek számát is nagymértékben átrajzolhatta.

A romákkal kapcsolatban azt írtam, hogy nem egységesek. Ez igaz. Viszont számtalan népcsoportjuk dacára is egységet tudnak mutatni, ha például integrációs, vagy érdekképviseleti kérdésekről van szó. S mind velük, mind pedig a nagy valószínűséggel megnövekedett létszámú ukrán nemzetiséggel más-más módon kell kommunikálni. Ez természetesen mind a hét, nagyobb létszámú nemzetiségre igaz.

***

A 2024-es választások sikeréhez – a fentiek tükrében – két feladat megoldása szükségeltetik.

1 – AZ AKTIVISTA CSOPORTOK FRISSÍTÉSE, SPECIFIKÁLÁSA

A nemrégiben megnyert választás tükrében is elmondható, hogy az aktivista csoportok óriási frissítésre szorulnak, s ezen főleg fiatalítást értek. Összetétel tekintetében pedig már most figyelni kell arra, hogy az aktivisták között a megnövekedett számú kisebbségek arányosan legyenek képviselve.

2 – A SAJTÓ MEGBECSÜLÉSE

Abban mind egyetérthetünk, hogy publicitás nélkül nincs választási győzelem. Teljesen mindegy, hogy a jobboldali és/vagy kormányközeli sajtót minek nevezzük. Használhatjuk akár a propagandista jelzőt is, amennyiben tényként fogadjuk el azt a megállapítást, hogy minden sajtótermék kifejt valamiféle propagandát. Ezért a sajtómunkatársak megbecsülése elengedhetetlen.

*

Tapasztalatom szerint jelenleg egyik sem működik megfelelően. Legalábbis nem olyan hatékonysággal, hogy ne kelljen tartanunk egy, a 2024-es választásokon minket érő presztízsveszteségtől.

A kampány aktív résztvevőjeként elmondhatom, hogy amíg az aktivisták létszáma jelentősen csökkent, átlagéletkoruk jelentősen növekedett. Emellett sok közülük a passzív. Az érdemi munka dandárját érzésem szerint a csoportok tagjainak jó, ha a 10%-a végezte el. A többiek helyett is.

A sajtómunkatársak megbecsüléséről sem mondhatok túl sok jót. Itt van például a Pesti TV. Egyetlen, 5 perces telefonos bejelentkezéstől eltekintve sosem szerepeltem benne. Nem is tetszik feltétlenül minden szegmens, ami a műsorfolyamban szerepel. Ennek ellenére muszáj példaként felhoznom, hiszen tudom, hogy egy televízió nulláról történő brand-elése legkevesebb 2-3 évet vesz igénybe. A Pesti TV megszüntetésével tehát a kormányoldal ezt az adót egész egyszerűen abortálta. Ráadásul úgy, hogy a tévé pontosan 2024-re érett volna be.

Hogy közérthetőbb legyek: ameddig a szomszédunkban folyó háború, a világjárvány, valamint az e kettőből eredő gazdasági válság miatt nincs egyértelmű stabilitás, addig a győztes hadsereget békeidőben is egyben kell tartani!

*

Még mielőtt az a vád érne, hogy belső információkat fecsegek ki, mindenkit megnyugtatok, hogy a fentiekkel az ellenzék döntéshozói is tisztában vannak. Sőt! Többen közülük – kimondva-kimondatlanul – már most a kormányoldali aktivisták és szimpatizánsok mielőbbi kihalásában, elöregedésében, fásultságában reménykednek.

***

A fentiek tükrében cseppet sem vagyok megnyugodva a 2026 előszobáját jelentő 2024-et illetően.

Ha ehhez még hozzáveszem az egyre erősödő euroszkepticizmust is, mondhatni, meglehetősen sötéten látok.

2022 májusát írjuk. A döntéshozók még időben léphetnek. Ha most azonnal lépnek.

() VBT ()


8 hozzászólás “2024 a tét! Nem 2026!

 1. AZONNAL FEL KELL HÍVNI MINDENKI FIGYELMÉT, HOGY A HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOKAT TEGNAP ÉRKEZETT ÉS BEJELENTKEZETT UNIÓS ÁLLAMPOLGÁROK AKÁR EL IS DÖNTHETIK. EZEK A ZSOLDOSOK TÖBBNYIRE SEMMIT SEM TUDNAK MAGYARORSZÁGRÓL, CSAK AZT, HOGY MOST OTT NEKIK A “DEMOKRÁCIA ÉRDEKÉBEN” ERRE VAGY ARRA KELL SZAVAZNI. UTAZÁSUK KÖLTSÉGÉT A LIBERÁLISOK FEDEZIK.

 2. Remélem az Európai Parlamenti választások nem érintenek minket, mert addigra kilépünk (vagy kiraknak) az Európai Unióból és a Hazám végre szabad lesz!

 3. Nem ukrán emberek, csak ukrán mentalitással szembeni véleményem az, hogy a menekültjogon korlátozott ideig itt tartózkodáson kívül semmilyen jogot nem szabad adni az ukrán állampolgársággal idejötteknek, mert ők NEM LESZNEK SOHA HÁLÁSAK. Az elmúlt 100 éveben ugyanis beléjük ivódott, hogy a magyarokat utálni, megvetni és uralni, kihasználni kötelező. Ez a tolvaj mentalitása, aki gyűlöli a meglopottakat.
  Ergo se most se úgy 100 évig ne kaphasson ukrán magyar állampolgárságot, csak az az igazi magyar magyar aki annak is született pechjére Kárpátalján. Tehát ne a cseheknél téma magyar állampolgárságot érdekből fölvett cigányok sem, különben pár év múlva arra kezdenek emlékezni, hogy ők voltak itt előbb, mi csak keletről gyütt bőgatyás jöttmentek vagyunk.
  Vagyis az önkormányzati választásokon sem szavazhat senki, aki nem állampolgár. Tökmindegy, hogy milyen jogállamiság bohóccirkuszt visítanak az EU-ban, nálunk többet nem lesz 2019, amikor idegen egy napra bejelentkezett csaló banda kiszavazott bennünket őslakosokat Budapestünkből.
  Már eddig 700 ezer ukrán jött át, és mennyi még Románián keresztül fog, ők nem lehetnek a szavazóink semmilyen témában! akár bejelentkeznek lakásba, akár nem!

  1. Igen, ez a másik. A bevándorlók döntötték el, hogy egy aljas, kétszínű muszlim lett London főpolgármester aki a meggyalázott nőkre és a megkéselt emberekre azt mondja, hogy ezek az esetek a “nagyvárosi élet velejárói”.
   (Érdekes, hogy Pekingben, amelyik Londonnál sokkal nagyobb, nagyon ritkák ez ilyen bűncselekmények, bár késelés előfordul, de csak haragosok között; nem csak úgy az utcán azért, mert egy néger úgy érzi, hogy jó lenne most embert ölni..)

 4. Jó lenne, ha ezt a legilletékesebbek elolvasnák… Nagy a csönd az alig 2 év múlva esedékes országos választással kapcsolatban, pedig ott dőlhet el, valóban ki az erősebb…

 5. Mi nem ilyen unióba léptünk be. Még akkor sem, ha kovács elvtárs szinte mindent feláldozott azért, hogy az mszp vezényelhesse le a folyamatot. Akkor még az unió nemzetállamok közösségének tűnt.
  Most valami masszát akarnak létrehozi, amit egy szűk gazdasági elit irányítana. És itt már a látszatra sem ügyelnek. Ezért tud erőteljesen elkülönülni a két tábor: a nemzeti, és a hazaáruló.
  Ez az unió, szerintem, a folyamatos beavatkozásával a belügyeinkbe, azt szeretné kikényszeríteni, hogy elhagyjuk. És megint csak azt kell mondjam, kétséget sem hagy e felől. Elég csak a bojkott körüli, a pedofil fogtündér őrjöngésére gondolni.
  Bojkottáltuk ukrajna NATO – csatlakozását a magyar kisebbségi jogok tendenciózus megsértése miatt. Bojkottáljuk az orosz olaj bojkottját, mert nem vagyunk öngyilkosok. És, hogy ez kiveri a biztosítékot, azt bizonyítja: az eu vízfeje már tesz a nemzetek érdekeire.
  Tehát elképzelhető, hogy az sem fog sokat számítani, ha szin tiszta, kormánypárti delegáció érkezik brüsszelbe. / a kis betűk szándékosak/.

 6. Sajnos a parlamenti választásokon Budapest még csúfosabban leszerepelt, mint a 19-es önkormányzatin, amikor a több tízezer bejelentett lakcímű, nem magyar állampolgár döntötte el a sorsunkat. Tehát most “valódi” magyar állampolgárok szavaztak, akiknek csak az állampolgárságuk volt magyar, de a szívük, sőt az eszük nem. Hogy lehettek képesek olyanokat képviselőnek választani mint a timikém, a ló[email protected] vagy a hájfejű, semmihez se értő álközgadász. Nem gondoltak arra, hogy hogyan tudnák ezek a bohócok kormányozni országunkat ezekben a rendkívüli nehéz, háborús időkben. Ugyanúgy, ahogy szomszéd bohóc zongorista, akinek a lelkén szárad sok ezer ember halála és egy gazdag ország tönkretétele. Ezeknek a választóknak a mentalitásán változtatni nagyon nehéz lesz. Csak akkor fognak valamit kapiskálni, ha ne adja az ég, nálunk is nagy baj lesz. A kulcs mint már sokszor leírtam, az IFJÚSÁG. őket kellene hatékonyabban elérni, mert teljesen át van mosva az agyuk a közösségi média, a komcsi tanárok és a hálózati aktivisták által.

  1. Biztos, hogy Budapesten csaltak, de nem lehet bizonyítani. Belenyúltak a számlálásba..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.