Hogyan lehetne „menőbb” a magyar kormány?

Blog VBT

Stefan Grobe, az Euronews brüsszeli tudósítója sokkolva érezte magát, amikor meglátta az új magyar kormány összetételét: „fehér férfiak és egy nő” – írta, különösen kiakadva, hogy a kormánytagok egytől egyig fehérek. Nos, ha Brüsszel ezt akarja, nosza, próbáljuk meg kitalálni, hogyan is lehetne menőbb a magyar kormány?

***

A helyes mércét az Index egy 2015-ös cikke szolgáltatja, melyben arról a kanadai kormányról írnak, amelyiknél „nincsen menőbb”.

Nézzük tehát, milyen követelményeknek kéne megfelelnie a legújabb Orbán-kabinetnek?

*

1: A miniszterelnök életkora

Justin Trudeau 2015-ben, a cikk írásakor 43 éves volt. Feltéve, de nem megengedve, hogy Trudeau még most is annyi, ez bizony behozhatatlan előny az 58 éves orbán Viktorral szemben, aki már 2015-ben is matuzsálemi korú 51 éves volt. Igaz ugyan, hogy Trudeau 43 évesen lett Kanada történetének második legfiatalabb miniszterelnöke, Orbán pedig 35 évesen alakíthatott kormányt először, mint Magyarország történetének második legfiatalabb miniszterelnöke, de ez ma már senkit sem érdekel. Silány vigasz, hogy Trudeau-nak az édesapja is volt korábban kanadai kormányfő, s ez felvet némi Kennedy-formulás dinasztialitást, de ennél a pontnál ugyancsak nem éri meg a tényekkel összezavarni magunkat.

*

2: A kormány férfi-nő összetétele

A 2015-ös kanadai kormány felerészben nőkből állt, ami azért nagyon jó, mert… Nos, nem tudni miért is jó ez, de biztosan az, hiszen a női kvóta már Rákosi Mátyásnál is sokat nyomott a latba, amikor is Kossuth-díjas traktoros asszonyok járták a nagy magyar rónát, hogy munkás-, és egyben vasöklüket oda üssék, ahová azt a szocializmus tervgazdálkodása megkívánja. Úgy összességében el kéne már gondolkodnunk azon, hogy a polkorrektnek tűnő divat-kívánalmak helyett nem észszerűbb-e, ha valakit a hozzáértése miatt pozícionálnak?

*

3: A kormányfő hobbija

Trudeau, ahogyan a cikkben áll, „egy sci-fi mániás geek”. Ez abból is látszik, hogy a diplomata dress code-nak fittyet hányva igen gyakran jelenik meg StarWars-os zokniba, mely skinny fitt szabású öltönypantallójának ülés közbeni bokalengéséből rendre kilátszik. Ezzel szemben Orbán Viktor hobbija a foci, ami súlytalanságban (pláne a Dagoba-rendszerben) nem játszható, ráadásul ki se kandikál a pantalló alól.

*

4: A szaktárcák minisztereinek kompetenciája

Kanadában a tudományokért felelős miniszter egy Nobel-díjas kutatónő, a nőügyekért felelős miniszter egy nő, a veteránügyi miniszter pedig kerekes székes, mert katonaként súlyosan megsebesült egy lövöldözésben. Utóbbival kezdve azonnal eszünkbe juthat a hallássérült fotómodell, szépségkirálynő és esélyegyenlőségi aktivista Weisz Fanni, aki évekig volt Áder János köztársasági elnök újévi köszöntőinek jeltolmácsa, s e tevékenysége miatt a liberális oldalról folyamatos szitokáradat és gúnyolódás érte. Tehát ez nem járható út. A szakemberekkel kapcsolatosan pedig csak annyit, hogy a baloldal adott már nekünk kisembereket átverő pénzembert, egykori pufajkás háborús bűnöst, valamint egy olyan KISZ-titkárt, aki a pártvagyon segítségével már 1990-ben milliárdos volt, és akinek soha, senki nem látta az állítólagos szakdolgozatát. Nem beszélve az egyesített ellenzék miniszterelnök-jelöltjéről, aki egy olyan válságmenedzser volt, aki – félreértelmezve teendőit – saját platformját vitte totális csődbe.

*

5: A miniszterek vallási hovatartozása

A 2015-ös kanadai kormányban a demokratikus intézményekért felelős miniszter egy muszlim menekült, két másik miniszter pedig nyíltan ateista. Mindeközben mi itt bohóckodunk ezzel a keresztény-konzervatív vonallal Mária országában. Pedig hát mit adtak nekünk a keresztények?

*

6: A miniszterek szexuális hovatartozása

A 2015-ös kanadai kormányban van egy meleg miniszter. Mi meg szégyen gyalázatra fél éve várjuk, hogy MZP ledobja ránk a buzibombát… Illetve hát ez sem egy behozható előny, hiszen, ahogy a másféle hovatartozást illetően, úgy a szexuális hovatartozás kérdésében is van jó meleg (azaz ellenzéki homoszexuális) és rossz buzi (azaz kormánypárti homoszexuális).

*

7: A miniszterek sajnálhatósági faktora

A 2015-ös kanadai kormányban az egyik miniszter vak, a másikat pedig rákkal kezelik. Ami minden bizonnyal igen fontos adalék, és nagy szerepe van ennek az állapotnak illetve betegségnek abban, hogy miniszteri hivatalukat szakszerűen tudják vezetni. Jobban belegondolva mi semmit sem tudunk minisztereink betegségeiről, például, hogy kinek van cukorbetegsége, aranyere vagy lábgombája, s kinek tömték be háromnál több fogát.

*

8: A miniszterek etnikai hovatartozása

A kanadai kormány két minisztere szikh, két másik minisztere pedig kanadai bennszülött. És itt, ezen a ponton sajnálhatjuk, de nagyon, hogy nem voltunk része a brit gyarmatbirodalomnak, s ezzel az erővel bennszülöttek és ide hurcoltak címén legfeljebb gepidákat, szarmatákat, szkítákat, avarokat, illetve kunokat és besenyőket tudnánk kormánytagokká tenni, feltéve, ha bizonyíthatóan eredeti vérvonallal rendelkeznek.

*

9: A közlekedési miniszter eredeti foglalkozása

A szaktárcák közül a budapesti közlekedési káoszra való tekintettel kiragadtam a kanadai közlekedési minisztériumot, s annak vezetőjét, aki asztronauta. Ebből is látszik, hogy a kanadaiak nem szégyellik megvalósítani légből kapott ötleteiket. Igaz ugyan, hogy Ferencz Orsolya személyében nekünk is van egy űrkutatásért felelős miniszteri biztosunk, de az nem ugyanaz, mintha valaki személyesen ismerné a mélyűrt (vö. olyan valaki, aki nézett már tartósan Niedermüller Péter szemébe). S bár Budapest főpolgármestere nem tagja a mindenkori kormánynak, azért érdekes lenne elgondolkodni, hogy hasonló előélettel hogyan varázsolná Csillagok Háborúja díszletté székesfővárosunkat.

*

10: A miniszterek hajszíne

A 2015-ös kanadai kormányban van egy nyíltan vöröshajú miniszter is. Ezt a „nyíltan vörös hajút” nem én találtam ki, hanem az indexes cikkből ollóztam. Ezen a döbbenetes kinyilatkoztatáson viszont az sem segít, ha ennek hallatán valamelyik miniszterünk gyorsan mahagónivörösre festi a haját, hiszen kinek akar hazudni? Mindenki tudná, hogy nem nyíltan, hanem álcázottan vörös!

***

A fentiek, alapján úgy tűnik, hogy a magyar kormányt jelenleg nem lehet „menőbbé” alakítani. Pedig annyi hasonlóság van köztünk, és a legmenőbb Kanada között. Elég, ha csak a 9 984 670 km²-es kontinensnyi méretet, vagy a természeti kincsekben és ásványokban gazdag, nagy háborúk által sosem sújtott területet nézzük.

Mindezek ellenére most, a koronavírus és az orosz-ukrán háború miatt kialakulóban lévő gazdasági világválság, a háborús veszélyhelyzet, a közelgő éhínség (és az ebből eredő migráció), valamint a Brüsszellel folytatott jogállamisági viták tükrében azt tudom mondani: bizony, még egy rohadt ex NBA-s, vagy nyíltan Marvel fan, vagy legalább színtévesztő miniszterünk sincs…

Csak ez a sok (FEHÉR!) férfi, és egyetlen (FEHÉR!) nő!

Szégyen!

() VBT ()

Kiemelt kép: Magyarország kormánya – Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda


16 hozzászólás “Hogyan lehetne „menőbb” a magyar kormány?

 1. Talán kezdetnek lehetne itt is főpolgármester valami jöttment, mint Londonyországban !

 2. A magyar kormányban sajnos NINCSEN EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER ami mégicsak egy sajátos terület és nem lehet beszuszakolni a Belügy Minisztériumba. Azonkivül a magyar kormányban nincsen OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER sem. Nem mondom, hogy kevesebb miniszter, kevesebb gond, mert ezek teljesen önálló területek és nagyon komoly pénzek áramlanak mind a kettő területre.
  Bár igencsak Fideszes vagyok és hatodik alkalommal szavazok a Fideszre, kifogásolom a fentieket!

  1. Nem lehet minden tökéletes… Majd lesz még korrekció úgy érzem, mert a hiányzó két szakterület valóban önálló tárcát kíván…

   1. Eleve át kellett volna gondolni. A minél kisebb létszámú kormány kétfelől okoz gondot.
    1./ Belülről, mert nincsen fontos területen számonkérhető szakember.
    2./ Kívülről pedig az az optikája, hogy Orbán mindenről egymaga dönt.

   2. Vegyük már észre, Magyarorszá őssz népessége nen éri el egy amerikai város pl los-Angeles összes lakosságát, és még hányat a világban. Többszáz államtitkár, tul sok miniszter óriási állami vízfej és koprrrupció meg lopás, állami diktatura a sajtóban, az állam támogatásokban. Egyetemekre már nem kell bejárni vizsgázni sem, elég egy telefon a vizsga igazolására, és ez csak a nagyja. Így hogyan tudna ez a kis ország fellődni, de legalább-is szinten maradni ?

  2. Csakafidesz: Csak… Én meg a dalai PANCSER láma. Vitatná, h. az egészség- meg az oktatásügy BELÜGY? No, azért van a BELÜGYminisztériumban, szakállamtitkár vezetése alatt. Kulturális miniszter van, nem figyelt, leül, egyes: CSÁK JÁNOS, kulturális és innovációs miniszter. (Az új minisztérium szakterületei közé tartozik az innováció és a kultúra mellett a családpolitika, a kutatás, a tudomány, a felsőoktatás és a gyermekjólét is. Vezetője, Csák János a szépirodalom területén is jelentős szakmai eredményeket elért üzletember, volt nagykövet. Az új miniszter mostantól a Nemzeti Kulturális Alap elnöki posztját is betölti. Bővebbet a tudjahol.)

   ÉN speciel azt kifogásolom, hogy a bírósági igazgatás és az ügyészség NEM tartozik az Igazságügyminisztériumhoz, mint sok nyugati bezzegdemokráciában. Illene EGY KICSIT kézivezérelve páros lábbal pi… ELBOCSÁTANI a Bidéházy-ügy ügyészeit és bíráit. Az összeset! Azokkal együtt, akik sem a szegedi bírómaffia, sem a kispesti Mr. 40 %-os Ismeretlen Porszárító- és Közpénzmagányosító Maf & Fia ügyében nem tudtak rendet tenni.
   Azt is kifogásolom, h. az államelnök iszony a nemzet egységének reprezentálása helyett derékig könyököl *elens*kij hátsójában. Négy év múlva a HUXIT-pártra fogok szavazni. (Ha addigra magától szét nem esik ez a kóceráj. De lehet, hogy kivándorlok Donbasszba.)

 3. Úgy hírlik, hogy a brüsszeli szerző, személyesen Csokis Kék Olíviát, Printerfalvi Ritát, Parázna Bohóckát, Vad Ágnest, VV Zsoltit és a Sáros-Schlling házaspárt várta a megfelelő pozíciókba. Már előre megírta nekik az üdvözlő-gratuláló leveleket. Melléfogott, mint nálunk a közvélemény kutatók!

 4. Utálom,ha valami menőbb a másétól.
  Szerintem KÜLÖNB kormányunk van,mint az eu országainak többségének. A menőséget,meg hagyjuk meg a “művelt nyugat” kiváltságának. 🙂

  1. A kormányban helyet foglaló miniszterek (=szolgák) nemcsak politikailag, de szakmailag is elkötelezettek szoktak lenni. Magyarán nemcsak a lojalitást kell várni tőlük, hanem a szakmai hozzáértést. Az a stilus, hogy Göncz Kinga veri az asztalt, hogy “neki jár” a miniszteri poszt és kinevezik botcsinálta külügyminiszternek, nos nem normális, ilyen csak a liberálbolseviki országokban létezik. Ursula von Leyen egészségügyi, majd munkaügyi és végül hadügyminiszter volt. Kizárólag politikai szempontok, sógorkoma alapon. Egyikhez sem ért! Alapjában véve Ursula von Leyen egy középszerű és buta nő. Csakis azért került mindegyik posztra, mert a kádermegmaradás törvénye szerint egy von Leyennek “jár” a pozició akár ért hozzá, akár nem. Nos az ilyenek csinálják a helyrehozhatatlan károkat.

 5. Az igazi morbus hungaricus kimaradt: a beteges konteóhit, ami felülírja a valóság racionális megértését és paranoid álhrekre cseréli a tényeket.

 6. Szerintem ez már így is nagyon menő! Ami nem fontos terület (egészségügy, oktatás, családügy, sport, energia, környezetvédelem), annak természetesen nincs kiemelt miniszteri képviselete. Ami viszont fontos (propaganda, pénzügyek, építőipar, beruházás, külgazdaság, miniszerelnökség), az megkapja a saját minisztériumát. Épül, szépül az ország!

  1. Álmos! Az élenjáró Nagy Testvéri Szovjetunióban mindennek volt minisztere akit agyon lehetett lövetni, ha a dolgok rosszul mentek. Talán csak fodrászügyi miniszter nem volt.

  1. Majd ha kiásnak téged a régészek megállapítják, hogy magyar sírra bukkantak, mert lóf.sz volt az elhunyt hátuljában.

 7. Én örülök, hogy ennyi gazdasági jellegű tárca van, mert ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor fontosnak tekinti a gazdaságot és fel akar készülni a készülő válságra. Infláció, euroárfolyam, költségvetési hiány, államadósság – ezekkel valamit sürgősen kezdeni kell. Azt pontosan nem értem, hogy az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem vagy a sport miért másodrendű ágazatok, miért költenek rájuk egyre kevesebbet a GDP-ből. De bízzunk a kormányfő tudásában, és abban hogy nem kormányozza sziklának az ország hajóját ebben a mostani viharos időben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.