Egy tányér kampányleves

Blog VBT

Elképzelhető, hogy jelen megállapításom, miszerint semmi rosszat nem látok az ajánlószelvények gyűjtése közbeni kisebb ajándékok adásában, egyeseknél átüti az ingerküszöböt, avagy duplájára növeli a mindenkinél meglévő populista máz vastagságát. De ne legyünk álságosak. Ezt a fajta szolgáltatást mindenhol megtaláljuk. Épp ezért felesleges bárki fejére olvasni.

Tekintve, hogy egyetlen szavazópolgár több pártból akár több jelöltet is ajánlhat (jelöltenként egyszer), az a fajta ellenzéki vagy éppen kormánypárti szimpatizáns vélekedés, miszerint ez vagy az  a párt szavazatokat vásárol magának, nem helytálló. Már csak azért sem, mert az ajánlás nem szavazat, csupán jogosulttá teszi a választáson való megmérettetést, tehát jelöltté teszi a jelentkezőt.

Nézzük, mi történik ilyenkor! Az egyszerű (vagy bonyolult) polgár sétál az utcán, fejében nyárvégi gondolatokkal, homlokán gyöngyöző verítékkel. Egyszer csak meglát egy standot, ahol a már amúgy is kedvenc pártja gyűjti az aláírásokat. Aláírja, majd mielőtt távozna, az aktivisták a kezébe nyomnak egy üveg ásványvizet. Mi ebben a rossz? S ha netán egy tányér levest fogad el, abban mi az ördögtől elvetett?

Na, de ha pénz kínálnak?

Természetesen más a leányzó fekvése abban az esetben, ha egy pártról azt híresztelik el, hogy anyagi ellenszolgáltatásért vár ajánlásokat, s majd a későbbiekben szavazatokat. Ilyenkor jön elő a palackból a „megvásárolt emberek” nevű bajkeverő szellem.

Nézzünk egy konkrét példát!

A kormány intézkedésének értelmében szeptember 30-áig minden magyar nyugdíjas 9 ezer forintos rezsitámogatást kap. Ezenfelül – hála a gazdasági növekedésnek – a közfoglalkoztatottak is kapnak nettó 54 ezer forint pluszjuttatást. Emellett nyugdíjprémium és nyugdíjkiegészítés is jár majd az érintetteknek, afféle állami osztalékként.

Vajon a fenti intézkedés az ajánlások és a szavazatok megvásárlását jelenti?

Három okból sem!

Az egyik ok, hogy gazdasági növekedés esetén minden évben sor kerül ezekre a kifizetésekre, akkor is, ha épp nem kampányév van. Tehát 2020-ban ugyanúgy lesz osztalék, természetesen a gazdasági növekedés mértékével arányosan.

A másik ok – ami talán azokat is meggyőzi, akiket az első nem -, hogy szeptember 30-ával nem zárul le a kampány, lévén, hogy a választás napját Áder János köztársasági elnök úr október 13-ára tűzte ki. A magyarországi választások semmiben nem különböznek korunk más országbeli választásaitól. Márpedig a fejlett demokratikus országokban mindenütt úgynevezett finiskampányok zajlanak. A nagy választási bombák (akár ígéretek, akár botrányok) az utolsó héten kerülnek ledobásra. A köztes 13 nap ezért bőségesen elegendő arra, hogy a választópolgárok jelentős része egész egyszerűen elfelejtse ezeket a korábbi juttatásokat.

Végezetül a harmadik ok, amiért a fenti intézkedés nem valamiféle kampánytrükk, talán a legkézenfekvőbb. A támogatást és a plusszjuttatást azok a nyugdíjasok és közfoglalkoztatottak is megkapják, akik esetenként O1G matricával a szívük felett járnak, szabadidejükben Orbán Viktort ábrázoló óriásplakátokra rajzolnak kefebajszot, vagy kisunokáikkal a Pride büszke vonulói közé tartoznak. Egyszóval ezek a támogatási formák nem pártpreferencia szerint, hanem alanyi jogon lesznek kiutalva.

Na, de akkor ez nem a kormánypártokat népszerűsítő akció?

Hát hogy a viharba ne lenne az?

De ha egyszer a kormány elérte a gazdasági stabilitás olyan fokát, hogy osztalékot fizethet, abban mi a kivetni való? Hiszen ez maga a kormány népszerűsítése. Amivel természetesen mindannyian jól járunk.

Arról nem is beszélve, hogy mindenki azzal kampányol, amije van. Az ellenzék azzal, hogy O1G, és diktatúra, és nácizmus és fasizmus. A kormány pedig azzal, hogy a gazdasági reformok működnek, a családtámogatási rendszer működik, a hiteleinket visszafizettük, az uniós forrásokat (még Merkel szerint is) jól használjuk fel, és tudunk osztalékot fizetni.

***

Egy tál leves egy aláírásért csekélység. Egy tál leves egy aláírás után kedvesség. Lufit adnak? Fogadjuk el! A kutya jól eljátszik vele. Tollat adnak? Naná, hogy ide vele! Hisz mi lenne szebb annál, mint DK-s tollal húzni be a Fideszre az X-et? Csak könyörgöm, legalább azt ne olvassuk a másik fejére, ami annyira emberi, hogy az emberiség írott történelme során mindenhol, minden érában mindig előfordult. 

() VBT ()

Kiemelt kép: Buddhaoriginal
Facebook hozzászólások

4 hozzászólás “Egy tányér kampányleves

 1. Kedves VBT! Mondandójával egyetértek, DE tisztelettel kérem, hogy a hibás “támogatást és plusszjuttatást” kifejezésben a helyesirási hibát sziveskedjék javitani, különös tekintettel, hogy néhány bekezdéssel feljebb hibátlanul szerepel. A “Plusssz”-reklám óta az emberek nagy része hibázik.
  Köszönettel.

 2. Ha krumplileves azkor legyen krumplileves,,,
  Anno mondotta valaki….
  Találd ki ki is mondotta!!!???…
  barátilag
  J.L.

 3. Ugyan, nem értem miért kell ezen problémázni.
  A Gyurcsány–Bajnai vezette MSZP-SZDSZ kormányok is főztek nekünk, elvettek sok évet az életünkből, el a 13. havi fizetést, a 13. havi nyugdíjat, közölték, nincs ingyen ebéd és ha nem tetszik el is lehet innen menni! (De ők maradnak, meggazdagodva, milliárdosként, de legalábbis százmilliós vagyonokkal!)

  Most a Fidesz, lassan évtizednyi munkája hogy beérett jut a nyugdíjasoknak prémium, utalvány, a nyugdíj vásárlóértékének a biztosítása.
  Hogy ez leves? Kit érdekel hogy a hatalomra éhes ellenzék minek nevezi, ez a Kormány kötelessége, nem felejtkezik el erről a körről, a lehetőségek szerint segítséget, támogatást biztosít. (Csak úgy mellesleg ha nem tenné miért üvöltözne az ellenzék?)
  De mi a fenéért fáj most ez az ellenzéknek?
  Ja, éhesek, csurog a nyáluk a hatalomért, most éppen önkormányzati szinteken.
  Ideje október 13.-án közölni a jelöltjeik elbuktatásával: Nincs ingyen ebéd!

 4. Néha irigylem Sztálint. Ő simán megspórolta ezt a cirkuszt a saját ellenzékével.Alaposan kikérdezték mindet, hát nem kiderült hogy mind iperialista kém? Kérdezni kell, néma gyereknek anyja se érti a szavát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük