A Bratislavai csata – avagy hogyan építsünk emésztett élelmiszerből erődítményt?

Blog VBT

Vajon lehet-e Kossuth Lajos lovasszobrát rágógumival összeragasztott mekis szívószálakból megmintázni? Persze, hogy lehet! És elkészíthető-e Szent István koronázási palástjának másolata teszkós szatyrokból? Naná! Ugyanennyire lehetséges magyarságunk egyik legfontosabb történelmi eseményéről, a Pozsonyi csatáról Barbie Hercegnős változatot eszkábálni Pentium I-es gépen, karantén-elfoglaltságként.

***

Még mielőtt egyáltalán elkezdenék újabb ellenségeket szerezni magamnak, tehát érdemben foglalkozni azzal a borzalommal, amit egyesek nem átallanak animációs filmként aposztrofálni, hadd mondjam el, hogy a Magyarságkutató Intézet munkáját kiemelten fontosnak tartom, s úgy vélem, az intézet a legjobb szakembereket gyűjtötte össze ahhoz a kulcsfontosságú feladathoz, amely eredetünket hivatott vizsgálni.

Csak hát… vannak ugye, a megbízók. S a megbízók megbízóinak a megbízói, akiknél a szakmaiság, a profizmus, a hozzáértés, s úgy egyáltalán a jóízlés már nem követelmény.

Így adódott, hogy tető alá hozták azt a filmet(?), amire sokan oly régóta vártunk. Egy filmet a dicsőséges Pozsonyi csatáról.

Gondolom, százmilliókból.

S hogy mi az oka a zsebben kutakodásnak? Nos, az az ótvar fos, ami kiokádtatott eleink dicsőségét oly módon megszégyenítve, hogy ahhoz már az sem talál megfelelő szavakat, aki csupán az előzetest tekinti meg.

Eleink, mondom, s nem csupán feltétlenül Árpádékra gondolok. Hanem Jankovics Marcellre, Varga Csabára, Nepp Józsefre, Zórád Ernőre, Korcsmáros Pálra, Rofusz Ferencre, Dargay Attilára, s hosszasan sorolhatnám azokat a nagyszerű, világszínvonalon dolgozó animátorokat, akik nemzetközi szinten is öregbítették hazánk hírnevét.

Na persze az „elavult, ósdi” fázisrajzban, abban a 2D-s archaizmusban, ami ma már nem menő..

Mondhatnánk persze, hogy már a „menő” szó sem menő, s hogy a generációs szakadékok egyre nagyobbak, aminek következtében, ha valaki az új, modern CGI technikát kívánja használni a közép- vagy idősebb generáció által is fogyasztható módon, annak nem az egyébiránt szintén hányásszagú, 2008-ban elénk lökött Kis Vukkal kell versenyzie, hanem a hollywoodi 3D-s produkciókkal.

Hozzáteszem gyorsan, hogy ezek közül sem a B-kategóriás, 2004-ben leforgatottakkal, mint amilyen például  Barbie hercegnő széria. Habár a pozsonyi csatás őrülethez képest a 3D-s Barbie filmek klasszisokkal jobbak, úgy technikai megvalósítás, mint dramaturgia tekintetében.

Mondom ezt úgy, hogy – ahogyan mindenki más – csak az előzetest láttam. Ám, mint köztudott, a filmelőzetesek a legjobb, leginkább heroikus, legérdekfeszítőbb, technikai megoldások terén legprofesszionálisabb részeket tartalmazzák.

***

Íme, a „film” előzetese, amúgy kommentár nélkül:

*

*

Az érdekesebb jelenetekből egy kis fotóösszeállítást is készítettem, hátha a katartikus részek elkerülték a kedves olvasó figyelmét:

*

Mint köztudott, a magyarok közt tengeri uborka lovagok is harcoltak. Hiába, akkor még három tenger mosta partjainkat… Vagy az nem akkor volt? Teljesen mindegy. Szép ez nagyon, így is, úgy is.

*

Mint köztudott, a magyarok lovagláskor sosem vittek magukkal arcvonásokat, ezért az alkotóknak meglehetősen egyszerű dolguk volt pixelek tekintetében a csatajeleneteknél.

*

“Na, mi van a kezemben? Igen. Görcs.” – mondja viccesen, humorosan a mi 3D-s Franco Nero barátunk.

***

Amit sajnos szintúgy nem lehet kihagyni ebből a professzionálisan amatőr alkotásból, az a heroikusnak álmodott főcímzene, amit Tóth Gabi és FankaDeli jegyeznek. (A dal alkotóiról, ahogyan a rajzfilm készítőiről, direkt nem emlékezem meg ebben a cikkben; nekik is jobb, ha minél előbb elfelejtik ezt a borzadályt).

No, van ebben, kérem, minden. Borostyán vaddisznóagyar a fülben, hímzett pruszlik a testen, amolyan ungarische Lady Gaga sztílóban nyomatva. S ez még csak a külcsín. Mert a belbecs igazi … hogy is mondjam? Inkább sehogyan. A legjobb, ha ennek megítélését is Önökre bízom.

*

*

Az egyszerűség kedvéért a klipből is kiválogattam a számomra legérdekesebb mozzanatokat. E részek (két képtől eltekintve) úgyszintén a 3D-animációs böffenetből mutatnak be epikus részeket.

*

Lady SzittyaGaga – A hímzett pruszlik mellett érdekes elem a borostyán agyar, mint Jurassic Parkos Zrínyi-utalás

*

Mint köztudott, Árpádékat Viharbanszületett Daenerys a Targaryen-házból, aki első ezen a néven, az Elsők, az Andalok és a Rhoyniak királynője és a birodalom védelmezője, a sárkányok anyja, a láncok leverője, Mereen királynője, a Nagy Fűtenger Khaleesije is segítette. Itt éppen az látható, amint sárkányaival hamuvá égeti a mocskos németek bérenceiként megjelent Baratheonokat.

*

Egyes általános iskolai másodikos rajz-dolgozatok szerint egyértelműen így nézett ki Árpád nagyfejedelem.

*

A klip termékmegjelenítést tartalmaz.

*

Csata előtt a magyarok mindig készítettek egy csoportszelfit, ez amolyan hagyomány volt akkoriban. (A szarvassá változott legény mellett rendezői balra Magyar Rózsa, a Muzsika Tévé sztárja látható.)

*

Mint köztudott, bár a korabeli források egyike sem említi, hogy Árpád itt halt volna meg, ám Anonymus 300 évvel később igen. Állítólag volt más alapbetegsége is.

*

Akinek erről a filmkockáról nem Vlagyimir Iljics Lenin jut először az eszébe, az elmegy a picsába.

*

Szükségét végző vitéz a mobilvécék előtti barbár időkből.

*

Mint köztudott, a magyarok képesek voltak lóhátról hátrafelé nagyon gyorsan pixelt veszteni. Végül annyira elmosódottá váltak, hogy az ellenség meg se találta őket.

*

Tájkép csata után. Speciel a képen van néhány “aprócska” hiba, de lehet, hogy én tévedek. (Nem, nem én tévedek.)

*

***

Máskülönben a zene hallgatása közben végig munkált bennem az a kisördög, ami általában hajtóerőként szolgál számomra a vitriolosabb cikkeimnél. S feltettem magamnak a kérdést, hogy vajon ha többmillió forint állna a rendelkezésemre egy hasonló történelmi korszakot megjelenítő archaikus dal elkészítéséhez, akkor mire lennék képes? Sajnos a választ nem sikerült megfejtenem, ugyanis az alábbi dalt 30 ezer forintból hoztam össze.

*

*

Nyilván a zenei ízlés minden esetben szubjektív. Van, akinek a FankaDeli-féle verzió fog tetszeni, van, akinek az enyém. S még azt sem jelentem ki, hogy az ő daluk csapnivaló, mert nem. Nagyonis megállja a helyét egy hungaro-diszkóban, vagy egy kistérségi hagyományőrző fesztiválon. Kérdés, hogy a kedden eltemetett Kossuth-díjas énekmondó barátom, Kátai Zoltán mit szólna hozzá, ha hallaná? Ahogyan az is örök kérdés marad számomra, hogy a hagyományőrző vitézlő és bajvívó oskolák jeles képviselői hányasra értékelnék ezt a filmes-zenés katyvaszt? Komolyan és őszintén örülnék Csepin Péter, Kassai Lajos, Vörös András, Heinczinger Mika, Zsolnai Gábor, vagy Bese Botond véleményének. Úgy zeneiség, mint történelmi hűség tekintetében.

Az mindenesetre rejtély számomra, hogy a refrén miért ez lett:

 

„Mikor kedvesem hangja lelkem simogatja,

Én nem feledem: egy az Isten!”

***

Legutóbb a Mária, román királyné című román történelmi(?) film kapcsán jegyeztem meg, hogy illő lenne hazánk nagy történelmi eseményeit is filmekbe foglalni, kiváltképp s elsőként a Pozsonyi csatát. No, nem pont erre a megoldásra gondoltam.

Ez az izé ugyanis nemcsak, hogy a szekunder szégyen legmagasabb fokozatát kapcsolja be a nézőben, de sajnos szakmai kompetenciai kérdéseket is felvet, méghozzá teljes joggal.

Amit tehát ezért a liberális sajtótól kapunk, azt nem fogjuk zsebre tenni. De meg is érdemeljük.

S hogy egy igazi politikai zsenivel zárjam, íme, mindeközben Gyurcsány Ferenc fillérekből kreáltatott csapatával egy olyan alkalmazást, ami egyrészt időszerű, másrészt mindenben megfelel a kor technikai követelményeinek.

*

*

***

Magyarország szürkeállomány tekintetében az elsők között áll a nemzetek sorában. Rendkívül kreatívak, innovatívak vagyunk. Jó lenne ezt a gyakorlatban is egyre többször tapasztalni.

A szégyenteljes gagyit pedig ezzel párhuzamosan jó lenne már örökre száműzni köreinkből.

() VBT ()

Kiemelt kép: YouTube – A cikkben szereplő fotók: Magyarságkutató Intézet – YouTube

17 hozzászólás “A Bratislavai csata – avagy hogyan építsünk emésztett élelmiszerből erődítményt?

 1. Kedves Tamás!
  Egyenlőre nem tudok véleményt mondani, hiszen nem láttam még a filmet, de hétfőn biztos, hogy megnézem. Amilyen kritikát azonban megfogalmaz, eddigi írásait ismerve, sajnos igaza lehet. A Fidesz személyzeti politikája csapni való! A támogatás elosztásának rendszere vérlázító! Komoly baj lesz ebből 22-ben. Bárhová, jobboldali portálon ezt leírom – mint 1994 óta Fidesz szavazó, rám rontanak, mint ellenségre. Bár már annak is örülök, hogy nem Gesztikkel és Novákokkal dolgoztattak.
  Újra megismétlen: szeretném Önt látni a Pesti Tv-ben!

 2. Ha valaki nem tudná Bratislava alatt gyülekező germán hordákat a szittya magyarok elkergették és a város a krónikákba eredeti latin nevén Posonium vonult be. Mérgelődtek is a derék szlovákok, hogy jött-ment rómaiak miért keresztelték át a dallamos hangzású Bratislavát Posonium-ra..
  Tessék, hogy a római limes része volt? Ja az más..

 3. Nem biztos, hogy a MAKI “bábái” közül bárki szembe akar nézni azzal, hogy ez egy”emésztett élelmiszer”.
  Meg aztán: hova vezetne ez? Még a végén el kéne ismerni, hogy ez egy olyan kotyvalék, amely még a “szoft” tudományosságot is teljességgel nélkülözi, szkíta módra hegyi kecskének öltöztetett lovakkal (Paziriki kurgánok), tulipános festésű, 19. századi járomokkal (Feszty-körkép), a makacs módon újra és újra a mondai vérszerződéssel kapcsolatba hozott nagyszentmiklósi kinccsel, a fantasyben Árpáddal (Leninnel) temetett – amúgy soha földben nem járt – bécsi szablyával. És igen, a ferences barátok a géppel fűrészelt fakereszttel szintén nem lehettek szériatartozékai a 10. századnak.
  Megjegyzem, a MAKI-hoz szegődött kollégák se teljesen hülyék, de gyanítom, meg se lettek kérdezve.
  Egy biztos: a “történelemhamisító” MTA ebben a sztoriban minden gyanú fölött áll…

 4. Hát ezt jól fel tetszett négyelni,plusz még kerékbe törni is.
  Ettől még megnézem. 🙂

  1. A sorrend elvtárs! Kertékbetörés, felnégyelés, a négy várkapura kiszögezés. Tessék? Igen anno tényleg büdös volt a sok karóba húzott hulla, de igazi a máglya. Egy eretnekégetéstől a mai ember elájulna, mert gyenge a gyomra.
   A mai puhány magyarok már nem tudnák a török fejeket levágni. Sőt még egy tyúk nyakát se..

 5. Látszik, hogy az szfe-n és a konziban mit és hogyan oktattak. A kritikus csupán erről az “apróságról” feledkezett meg!

 6. A zenei része ízlés kérdése kinek a pap kinek a paplak. de az animációs részről írottakon felszisszentem.

  Egyrészt, nem tartom valószínűnek, hogy 100millió foritba került volna ez a klip, de a 100millió HUF sokszorosa, alsó hangon sem lenne elég ahhoz, amikkel te hasonlítgatod (pl a kézzel rajzolt 2d animáció vagy egy disney minőségű 3d). Nem vagyok képben egy animátor bérével, de tudom, hogy egy primitiv 1perces 3d animált reklámanyag $1500 (USD) alatt nem áll meg (ez veri a félmillát). Az ilyet ‘konzervből’ pár nap alatt rántják elő a cégek.
  Azt viszont konkrétan tudom a szerverpark bérlete azzal a hw és sw kapacitással egy 10 perces disney minőséghez max 4K-ben pedig ma már inkább 8 az alap – több 10E USD 20-30 milla HUF alatt nem áll ,meg, neeeem az otthoni gagyi Nvidia GPU kártya amin a cyberpunkot nyektetik a tinik ehhez nem elég (és a sw komponenst sem adják ingyen)…

  A videóból különben ránézésre látszik, hogy valamelyik spéci – eredetileg talán játékprogramokkal kapcsolatos (azokhoz készített) sw-rel készítették – amivel más csapatok is dolgoznak és dolgoznak (külföldön). Ezekben valószínűleg előre beállított és _szabadon_ felhasználható modellek vannak – értsd nem kell hozzá gyárani ennek mellékhatás a kuktafejű csávó meg a görcsbeálló kéz..

  Több csapat készített ilyenekkel (ránézésre ezzel) videókat Magyarországon pl a nagyobb csatákról. És tudod mit azt mondom töéletesen megfelelnek a célnak sőt éppen nem lesz az az érzésem hoyg erölködtek mint a VUK-nál – vagy a Szabadság Szerelemnél ahol soha nem lett elég pénz profi animációkra.

  Persze a dolog megoldható a nem csinálunk semmit, se jól se rosszul – ld filmalap és a lovári pattantyúsok esetét – majd valaki megcsinálja 2345-ban vagy Canadában esetleg az USÁ-ban.

  Egy biztos engem nem izgat hogy a török kezén volt-e digitális óra, vagy surranóban rohangásztak-e törökök – de aki _elsőre_ megcsinálja az rögzül a fejetben. És inklább rögzüljön ez mint valami Alfoldi feldolgozás -ahol a Árpádék a csatát megelőzően melegorgián vesznek részt. Bocs.

  Alulírott kijelentem nem volt nem lesz sem kapcsolatom érdekeltségem sőt semmilyen kötődésem a készítőkkel a kormánnyal a fidesszel a PS-sel vagy senkivel…

  1. Az a baj, hogy ez semmivel sem jobb, mintha egy Alföldi-feldolgozás lenne. Sőt, annyiban még ártalmasabb is, hogy a történelmi hűség (és a nemzeti oldal kutatóinak szakmai hitelessége) ezáltal “baráti tűzben” esett áldozatul.

 7. Ez az elemzés méltó Dolák-Saly diavetítésihez. (Leginkább a lenines). SAJNOS!!!!!

 8. Végre!
  Történelmi témaválasztáshoz tessék vagy izgalmas vagy hiteles, vagy hiteles és izgalmas feldolgozást csinálni, különben kidobott pénz. A pozsonyi csata nemzettörténelmi jelentősége nem áll arányban ismertségével, de ha ezen a színvonalon foglalkozunk vele, nem is fog.

  1. Talán meg kellene kérdezni az amerikai tiszti főiskolán miért is tanítják a világ 10 “legjobb” csatái között?

 9. Látom, a kolléga laudációja alatti “munkáslevelezők” már eljutottak oda, hogy akinek nem tetszik, az Soros katonája.
  Nem vártam mást.
  Megkérdezném (csak ott meg sem jelenik), hogy akit a vérszerződés közben szétvágott (íj- és kantárfogás közben kimondottan kontraproduktív) bal tenyér zavar, vagy az, hogy eleink lovasroham közben is tudtak kürtöt fújni úgy, hogy minden foguk megmaradt, azok is a hazátlan kazár fanyalgók közé sorolandók, vagy létezik egy enyhébb kategória – afféle Pokol tornáca – a gyakorlati alapon kritikát fogalmazó hagyományőrzők számára?

 10. Ha ezt írtam volna a Vadpajtásokra, akkor kizárnak onnét, a PS-ről ki-kimoderálnak, mint JOBBOLDALI TÁBOR-bomlasztót. Bakker, az 500 000 fiatal majd a lábával fog voksolni másfél év múlva, és ha NETTÓ történelemhamisítást meg árvalányhajas 6xszűzmáriát tolunk az arcába, lehet, hogy még be is mutat egy pántlikás iker-hadházy-t. És igaza lesz!
  Tégabesz egy ordas nőstényhadházy, fancsadelinek már reppegése közben sem bírtam a kappanhangját. Jó-jó, nem lehet mindenki diplomás zenész és nyelvész IS, de akkor is…

  Az .infóról azért szoktak kimoderálni amit itt is megpróbálok: HA MÁR turbómagyarok vagyunk, akkor szíveskednénk a GERMÁN szószerintiből magyarított úgy… mint helyett a mind-mind vagy az is-is kötőszópárt használni. Tehát “Úgy a kutyáját, mint a macskáját” helyett “Mind a kutyáját, mind a macskáját/Kutyáját is, macskáját is.” Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.