Karácsony Gergely, a magyar politika giccse

Blog VBT

Amikor Karácsony Gergely ironizálni próbál, az pont olyan, mint amikor Karácsony Gergely ironizálni próbál: szekunder szégyen szagát szellenti szerteszét. Persze egy főpolgármestert sosem szabad a műértés vagy az esztétikum szemszögéből megítélni, hiszen van erre külön kulturális bizottsága. De hogy pont ezen a napon pont így nyilvánuljon meg? Na, ehhez azért pofa kell…

***

Mondanám, hogy felháborodásom amolyan műfelháborodás, hogy relevanciáját tekintve legalább annyira sablonosan uraskodó, mint Erdős Virág egymás alá rendezett sorai (amit ugyan nem tekintek versnek, de ez szintén megítélés kérdése). Ám ez az attitűd azért elég szépen megmutatja a rögvalót.

Például, hogy a főpolgármester úrnak – bokros teendői közepette – azért akad ideje ott és akkor a damaszttal letakart, Zsolnay porcelánnal terített asztal legközepére szarni, ott és amikor akarja. Méghozzá kedveskésen boomeres, mosolygós emoticonnal megtámogatva azt a fajta lelkületet, ami csak és kizárólag a haladár eszmeharcosok sajátja.

*

De ha már… akkor…

*

*

ERDŐS VIRÁG: BEFOGADÓI NYILATKOZAT

(“szíves” hozzájárulásom a költészetnapi giccsparádéhoz)

ebben a maszkban mondom el

(ekívül nincs számomra hely)

sikerült felelős döntést hozni:

Veled kívánok

oltakozni!

***

Következzen egy rövid verselemzés (ha már amúgy is érettségi közeleg, talán tanuljon ebből az ifjonti nemzedék):

Ez szar.

***

Az elemzés után beszéljünk arról, hogy vajon mi volt a célja ezzel? Na, nem a költőnek, hiszen a wannabe portás költészet célja mindig a dafke-hatás elérése, mégpedig trendi trendköpenybe burkolózva, jó magasan elemelkedve az egyszerű földi halandótól, aki képtelen olyan egyszerű elvont dolgok megértésére is, mint hogy a verstelen vers az már maga vers, mi több, tiltakozás, avagy segélykiáltás; az elnyomás alatt is életképesre betokozódott szabadság csírájának afeletti vágya, hogy mielőbb kibontakozhassék.

A cél tehát, amit a közléssel meg kell értenünk, Karácsony Gergelyé. Vajon mi vitte rá, hogy József Attila születésnapján, a magyar költészet napján pont ezt a szóhalmazt válassza ki megemlékezés gyanánt?

Legvalószínűbb válaszom erre: mert megteheti.

Megteheti és meg is teszi. Rajongóinak hada pedig észveszejtő ünneplésbe kezd, sőt némelyek már magyarázni is kezdik a magyarázhatatlant, belelátva, beleolvasva ebbe a betűszarkupacba olyat is, amit Erdős asszonyság tán nem is akart közléssé emelni.

Tévedések elkerülése végett nem tartozom azok táborába, akik úgymond kikérik maguknak az ilyesfajta megemlékezést, hiszen Karácsony Gergely személyében közakarattal megválasztott politikus nyilvánult meg a mai ünnepen. Csupán arra kívánok rámutatni, hogy bizonyos fajta csoporttól borítékolhatóan bizonyos fajta akciók és reakciók várhatók. Bennem tehát a főpolgármesteri poszt nem felháborodást kelt, hanem megnyugtat azon hitemben, hogy én állok a jó oldalon.

***

Mivel pedig minden fideszesnek maga felé hajlik a keze, egyszemélyes kontrollcsoportként nézzünk egy random kormánypárti politikust, mondjuk Balla Mihályt! Vajon ő mivel emlékezett meg a költészet napjáról?

*

*

KOSZTOLÁNYI DEZSŐ: ÉNEK A TAVASZ ELÉ

Kelj, bársonylombú, halk lehelletű,
borús tavasz a völgyön és hegyen,
hogy majd ha eljön az idő, legyen
a sebre fű.

Tavaszi erdő, jó szorosra fond
sűrű, sötét lombod hálozatát,
hogy majd ha éjjel elbúvunk alád,
födjön a lomb.

Kegyes Természet, szánd meg a magyart,
adj néki ágyat, sátoros vadont,
nőjön a sebre ír, a búra lomb
s a sírra hant…

***

Erdős Virág és Kosztolányi Dezső költészetének összehasonlítása nem az én dolgom. Az azonban teljesen biztos, hogy nemzeti ünnepeink és emléknapjaink hadszíntérré tétele legalább annyira gennyes és ocsmány dolog, mint amilyen borzalmasan kellemetlen például Budapest belvárosában autóval közlekedni.

S ha már itt tartunk: kéne valami szabály arra, hogy külön sávja legyen a közösségi oldalakon a kultúrának. És oda bármilyen büdös tahó csak alapos indokkal sorolhasson be.

Mert egyelőre úgy áll a helyzet, hogy a mosolygósan gyilkos, kerékpárral a szolgálati kocsijáig tekerő, városkáoszrendező Karácsony Gergely nem más, mint a magyar politika giccse.

() VBT ()

Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook-oldala

9 hozzászólás “Karácsony Gergely, a magyar politika giccse

 1. Kedves Tamás! Ökrökkel és karácsonygergelyekkel nem akarunk foglalkozni.

 2. Karigeri számomra felejthetetlen, veretes kultúrmondata, pedig már 5 éve, hogy elhangzott:
  Karácsony Gergely és Baán László vitája a Városliget beépítéséről első rész 2016. február 19
  1:14:28 -nál:
  „nekem is vannak gyerekeim, ha én őket megpróbálnám egy családi hétvégén múzeumba vinni, biztos hogy karóba húznának”
  innen indulunk.

  1. Bezzeg akkor nem emlegette a gyerekeit, amikor a Deák téren megölt egy friss 18 éves nagykorú két érettségiző magyar fiút. Akkor azt mondta, hogy …. (nem tudom leírni, mert még karigenyóhoz is méltatlan volt!), de én kérdeztem volna, hogy mit mondott volna, ha a hullaházba az ő hasonló korú fia van… Lehet hogy azt mondta volna, jobb lett volna a múzeum…

 3. A főpolgi képtelen volt megtanulni angolul, vagy bármilyen nyelven, és képtelen volt egy jogosítványt megszerezni. A gyermekei karóba húznák, ha múzeumbe vinné őket. Ilyen színvonalú szavazókhoz szól.
  Kell még valamit mondanom Ildikó?
  VBT-t szeretném látni a Pesti Tv műsoraiban!

 4. A giccs, a rossz szobor és vers kétfeléképpen érhet el sikert. Az egyik ha nem kap kritikát, de kap megjelenést, a másik pedig, ha kritikát is kap, lehet bármilyen rossz. Ilyen módon lesz ABSZOLÚT MÓDON ÉRVÉNYES A MODERN (SZAR)MŰVÉSZET, nem tud neki ártani a jobboldal. Hiába állsz jó oldalon, a rossz oldalt segíted minden ténykedéseddel, 10-20 év múlva pedig ez a vers is jó lesz az akkori versekhez viszonyítva. Hehehe. (Keserves.)

 5. Sajnos el kell hinnünk hogy
  ..ekivül..tényleg nincs számára
  hely,mert máshol éhen halna.
  Ami ha meggondoljuk nem is
  lenne olyan nagy veszteség.

 6. Aki asztalterítő nélküli kopasz asztalról eszi a szottyadt rántott húst annak ilyen versek jutnak az eszébe.Egy szellemi toprongy ez a pasas.Nincs benne semmi finomság csupa szögletes ügyetlenség .Ilyen a nyirségi tahó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.