Irtsunk dízelt!

Blog VBT

Karácsony Gergely hasonlatos ahhoz a diszlexiás szakácshoz, aki speciális menüt készít, mégpedig darált zelleres Tokaji és vízben főzött konyhasó által. A menü neve: zöldbor, sóleves.

Ne tévesszen meg minket a kormánypárti susogás! Karácsony Gergelynek igenis megvan minden tálentuma ahhoz, hogy városvezető legyen. Hogy csak néhányat említsek:

– férfi,

– magas,

– inkább fiatal, mint középkorú,

– diplomás,

– környezetettudatos.

(Igaz, utóbbi jobbára abban merül ki, hogy a szolgálati kocsijával a célépület bejáratához legközelebb eső buszmegállóhoz viteti magát, na de baby steps, ahogy a székelyek mondják.)

Utóbbi sarkalatos tulajdonság most abban nyilvánult meg, hogy főpolgármesterünk zónáztatni akarja a dízel autókat. Nyugi, nem mindegyiket. Csupán a 2014 előtt gyártottakat. És persze a régebbi típusú benzines járműveket. Egyszóval a fővárosban mozgó autópark túlnyomó részét.

Persze van jó hír is! A közszolgálatot ellátó dízelüzemű gépjárműveket (például a buszokat) nem tiltja ki. Tehát aki igényli, továbbra is szívhatja a szívni valót.

***

Nem annyira városi legenda, hogy amikor a közelmúltban Karácsony még Puzsérnak, a járkálók vezérének a baráti társaságába tartozott, egy igencsak „füstös” (ld. 420) házibulin pont az ő, azaz Geri fejéből pattant ki a sétáló Budapest ábrándképe. S lám, végül ő fogja elérni. Ha ugyanis mindenki leteszi a kritériumoknak nem megfelelő kocsiját, akkor valóban járkálókkal lesz tele a főváros.

Mondjuk azt továbbra sem értem, hogy a Megyeri csárdánál leparkolt teherautóból hogyan fogják kézben behordani a Váci útra a teszkó gazdaságos csirkefarhátat, vagy mennyire gyorsan tudnak majd elérni Érdről az Erzsében körútra gyalog a peremvidéken élők. De legalább azok a bizonyos bűzgyártó buszok csúcsra lesznek járatva. Noch dazu járatszám növelést is igényel majd a megnövekedett utasforgalom.

A legszebb azonban a dízel-gazdag no-go zónák lakóinak lesz. Ők már most megrendelhetik a bálás kiszerelésű arcmaszkokat, valamint a hordozható oxigénpalackokat.

***

Máskülönben az ötlet jó. Ha tehetném, csakis elektromos meghajtású autókat engednék a városba, legfőképpen a belvárosba. És ehhez csupán másfél millió forint alá kéne valahogy leszorítani az új Teslák árát. Ugyanis az átlag magyar nagyjából ennyit szán egy vadiúj használt kocsi megvásárlására. Ennyiből pedig nemigen lehet fickándozni, s legfőképp 2014 után gyártott (családi) autót venni.

***

A szolgálati kocsiból álságosan buszra szálló attitűdről viszont eszembe jutott egy régi, régi, édes-bús hír. Történt, hogy Japánban az egyik minisztert lefilmezték, amint reggelente a szolgálati kocsiján viszi iskolába a kislányát. S bár az iskola épp útba esett, a választópolgárok úgy ítélték meg, hogy a hivatali pénzen fenntartott gépjármű nem családi kiruccanásokra való. A miniszter is igazat adott nekik ebben, s amikor a felvétel napvilágot látott, azonnal lemondott.

Na, mindegy. Annak azért örülök, hogy Budapest sokkal élhetőbb lesz, miután kitiltásra kerülnek a bűzös kocsik, a túl sok oxigént fogyasztó atléták, a környezetmérgező halott náci írók, a túl kevés pénzért dolgozó főpolgármester-helyettesek, valamint a Szent István rajongók.

A legfontosabb intézkedések foganatosítása elkezdődött. A többi már gyerekjáték.

() VBT ()

 Kiemelt kép: Origo

8 hozzászólás “Irtsunk dízelt!

 1. Karigeriéknek még a lendkerekes autó is magas technikailag, nekik felhúzható típus kell, mert az már szűrt babgázzal működik. Ha a rugó lejár, akkor tüntetni fognak? Agyhalott rokkantak mind.

 2. Egyetlen embert kellene csak kitiltani:
  – férfi,

  – magas,

  – inkább fiatal, mint középkorú,

  – diplomás,

  – környezetettudatos.
  És lôn ismét világosság!

 3. A sétáló pride az ugye nem lesz kitiltva? A sétáló O1G örök tüncik se? A sétáló drogárusok se?
  Helyes. Már attól rettegtem, hogy a széthajigált “lófaszt” molinókat, meg szerteszórt tintásüvegeket, a szivárványszínű risza-tangákat, az eldobált tűcsere tárgyakat, meg a bulihányásokat is nélkülöznünk kell.

 4. Amit ez a Karigeri mond, mind elterelés arról, hogy ne azt és arra figyeljen a birkanép, amit épp nem tudnak szakértelem hiánya végett csinálni. Világosan látszódott mindegyikükön a választás után -Megérdemli a nép azt, amit magának választott!-, hogy nem számítottak győzelemre, így a jelöltjeik alkalmatlanok arra, ahova kerültek!

 5. És Karácsony nem finghat!!!! A metán bolygógyilkos!
  Tiltsuk ki a babot és a hagymát is Budapestről. Aki mégis ilyet eszik, azt meg jól meg kell fingatni!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük