Felkészültség helyett kakaskodás

Blog VBT

Nem tudok okosabbat mondani Dr. Ifj. Lomnici Zoltánnál, akinek az volt a véleménye az Orbán Balázs – Fekete-Győr András vitáról, hogy nagy hanggal és folyamatos közbekiabálással nem lehet leplezni a felkészültség hiányát. Számomra a vita megtekintésével eltöltött idő teljesen feleslegesnek bizonyult. Azazhogy mégsem.

***

Az a picinyke adalék, amiért mégis hasznos volt végignéznem ezt a kínkeserves, párbeszéd nélküli párbeszédet, az afeletti örömem volt, hogy, noha szükségem nem volt rá, mert amúgy is tudtam, de megerősített abbéli hitemben, hogy jó oldalon állok.

A közvetítés alatt pedig a miatt is hálás voltam a Teremtőnek, hogy nem lehetek ott személyesen. Mert cseppet sem biztos, hogy meg tudtam volna állni indulatszavak hangos kimondása nélkül. A Momentum elnöke olyannyira arrogáns volt, s olyan dühítő módon tiszteletlenül bánt vitapartnerével, ami miatt, ha az ellenzéki oldalon nem is példa nélkül álló módon, de mindenképp érmes helyezést kellene kapnia bárdolatlanságból.

Volt szerencsém újságírást tanulni anno Vitray Tamástól, akinek jellemét inkább nem minősítem, ám abban mind egyetérthetünk, hogy a szakma a kisujjában volt. Ő mondta egyszer egy stúdiumon: „Aki felülkerekedik, alulmarad.” Azaz ha vélt vagy valós szellemi fölényünket fizikális módszerekkel is nyomatékosítjuk, tehát nem hagyjuk szóhoz jutni vitapartnerünket, akkor azt a vitát elvesztettük. Ha igazunk van, ha nincs.

Az ellenzéki pártelnök tehát ezt a vitát elveszítette, s úgy gondolom, mellé jó néhány szavazót is, akiknek mostanra lett elegük abból a díszes selyempapírba csomagolt semmiből, amit Fekete-Győr politikai credo címén eléjük tálalt az elmúlt időszakban. Azt ugyanis, hogy Dr. Orbán Balázs okos, intelligens és felkészült, még ellenfelei sem vitatják. Ha tehát Fekete-Győrnek, már bocsánat a kifejezésért, de esze lett volna, élt volna élete nagy lehetőségével. Akár pro, akár kontra. Mert amennyiben felkészül a vita tárgyát képező magyar felsőoktatás jelenlegi és jövőbeni helyzetéről, végre hallhattunk volna egy jó beszélgetést. Aminek végeztével, ha nem is nyer, de legalább saját szavazói, illetve a többi miniszterelnök-jelölt számára bebizonyítja, hogy méltó kihívója lehet Orbán Viktornak.

Így azonban egy hol utcai radikális, hol egy tipikusan snowflake attitűd zagyva elegyét vázolta elénk, azzal a fajta hektikus kifejezésmóddal, ami egy cirkuszban elmegy ugyan, ám az államigazgatás terén vajmi kevésnek bizonyul. Egy se észben, se elhivatottságban, se felkészültségben nem megfelelő ember kakaskodását láttuk, azzal a fajta acsarkodással, ami a kézben tartott csivavát jellemzi, ha összetalálkozik egy dobermannal.

***

Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem ezt a vitának nevezett akármit, azt mondanám, kellemetlen. Kiváltképp, mert – jó magyar szokás szerint – a moderátor akárha ott se lett volna. Szerepét nem töltötte be, feladatát nem teljesítette. Azaz nem moderálta a beszélgetést, hanem inkább csendes szemlélőként, mondhatni nézőként révedt bele abba a diskurzusnak cseppet sem nevezhető katyvaszba, ami Fekete-Győr ordibálásából és rikácsolásából, valamint Orbán Balázs szekunder szégyen által lehajtott fejének némaságából állt.

Kár is erre az egészre több szót vesztegetni. Avagy talán csak annyit, hogy Lomnicinak volt még egy örökérvényű mondása a közvetítés kapcsán. A jogász, miután elismerését fejezte ki Orbán higgadtságáért, megjegyezte, hogy ettől a ponttól kezdve komoly ember (v.ö. felelős pozícióban lévő kormánypárti politikus) egyszerűen nem ül le vitázni a Momentum elnökével. Mégpedig azért nem, mert Fekete-Győr egész egyszerűen nem vitaképes.

Tudtam volna ezt más szavakkal is elmondani. De azok a bizonyos más szavak szobám magányában mondattak ki, a tetejébe elég hangosan, s meglehetősen nyomdafestéket nem tűrően.

Ami viszont teljesen világossá vált számomra: nemhogy az ellenzéki összefogásnak, de az összefogás tagpártjainak külön-külön sincs birtokában semmiféle kormányprogram. Ha csak annyi nem, hogy O1G. Ez azonban meglehetősen kevés egy felelős kormányzáshoz.

() VBT ()

Kiemelt kép: Orbán Balázs Facebook-oldala


10 hozzászólás “Felkészültség helyett kakaskodás

 1. Nagyon sokáig dühös voltam az “Észbontók” c műsorra, és már az ajánlójától is kiütést kaptam. Egyszer távkapcsolót nem leltem, hát majd kibírom alapon, mert asszem a Háttérkép ment utána más csatornán, hát megnéztem. Mára már sok adást is azóta, és köszönettel tartozom, hogy nyilván nem a magyarok kedvéért, de ráébresztett a műsor, hogy köztünk élnek ilyen észlények is. S különösen mióta behozták a vaktérképes kérdésfajtát, rájöttem, hogy mit érzek amikor az ilyen ellenzéki politikus Fekete-Győr arrogáns pofázmányokat meglátom:
  Ezt a végtelen műveletlenséget, amit elképesztő magabiztossággal képesek megmagyarázni eme “politikusok”. S azon kéne a TV-ben nekünk is rugóznunk, hogy hívjuk ki ezeket gazdaságföldrajzi, történelmi, politikusi fotófelismerési és százalékszámítási, országfelismerési, meg alapszintű matematikai, világ népeinek kultúráját lefedő megmérettetésre. Mi semmit sem veszítenénk, ha kiderülne, hogy tudnak, megnyugodnánk, de mérget vennék rá, hogy minden vezető ellenségi balos eszméletlenül elhasalna történelemből, földrajzból és kultúrából. Egy ilyen műsornál nem válna be a szokásos libsi taktika, a másik leordítása, lebecsmérlése és bemagolt Soros mantrák ismételgetése, s közben mondjuk Machu Pichut egy ilyen politikai pozőr kb. Dél-Afrika területére karikázná be mint az egyik észbontó páros is tette.

 2. Ez a “Vita” így jól kiszolgálja a arrogáns búnkóségra igényes hallgatóságot, és elhiszik, hogy a Fegyőr bunkó a többség érdekeit képviseli a az arrogáns bunkóságával.
  A igazi vita akkor szolgálná ki valóban a választókat, ha a válaszadásra szolgáló időt 2 részre osztanák, és tilos volna egymás szavába arrogánsan tolvajozással, vagy bármivel belevágni! Így az értelmes hallgatóság csak azt látta, hogy Fegyőr bunkó szakmai felkészültsége nulla, viszont jól felkészült a folyamatos Orbánellenes hangos uszításra akármit is mond a másik és akármi is a kérdés, és akármit is magyarázna el neki a másik, ha hagyná szóhoz jutni.
  Ez az a másik szavába való arrogáns beleüvöltözés minden, csak nem vita!

 3. Nagyjából öt percig bírtam,aztán HANGOSAN KIMONDOTT INDULATSZAVAK kíséretében átkapcsoltam máshová. Láttam,hogy a NOmentumos b.zi miatt nem lesz értelmes párbeszéd ,esetleg vita ebből. Idegesíteni meg teljesen fölösleges magamat. Valójában a vitát vezető hölgy is megpróbálhatta volna a rendrakást,de nagyon meg volt illetődve (?),esetleg nem érett még erre a feladatra.
  Az pedig,hogy egy pártnak ilyen vezetője van,az minősíti azt,de rendesen.

 4. A fegyőr féle alakok nem alkalmasak ilyen típusú vitára. Szakmailag nulla volt, alapvető szabályokkal nem volt tisztában, vagdalkózott, tudás híján sértegetett. Ha bármikor felmerül az a vád, hogy a Fidesz miért nem vitázik az ellenzékkel, ezt kell példaként bemutatni. Vita csak kultúremberek között értelmezhető, külföldről pénzelt, tudatlan ügynökökkel nem.
  Ami a moderátor hölgy teljesítményét illeti: nulla!
  Ezért újra és újra leírom: VBT kell a Pesti Tv-be és a Hír Tv-be is!!!!!!!!!!!!!

 5. Egy Orbán Balázstól az ember többet várna ilyen gyenge, személyeskedő érveléskultúránál. Kár, hogy az egykor jól csengő neveket (lásd. A Székelyföld leírása) besározzák a jelenkor vitatható képességű aktorai.

  1. Kedves Tea ház .. Nagyon kutyaütő vitapartnerekkel Orbán Balázs minek erőltesse profi szaktudását Vita partner is kell ahhoz ,hogy valaki a szellemi képességeit kibontakoztassa Eddig csak kutyaütő vitapartnerek kerültek elő ezeket meg könnyedén lemosta a pályáról Orbán Balázs

 6. Szerintem az országnak semmi szüksége a Kínai Kommunista Párt magyar közpénzből építendő elitegyetemére Budapesten. Inkább a magyar felsőokatatást kellene támogatni. Rengeteg forrást vontak el az ágazattól az elmúlt években, rendkívül sokat romlott a színvonal.

  1. Ne féljél kedves Alexandra kormányunk tudja mit is csinál Ha újra válasszák őket nagyon komoly fejlődés áll be a felső oktatásban

 7. Látom ide is eltalált az egyik hülye liberálbolsevikburnyák!
  Pedig hol van még a választás?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük